Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Με λένε Αφροδίτη και θέλω μερικές καλοκαιρινές  συμβουλές για τα φυτά εσωτερικού 

1

Πρόσεξε λίγο τα φυτά
που έχεις μες στο σπίτι,
καλοκαιριάτικη ζημιά
μην πάθουν Αφροδίτη.

Ψεκάζετε τα φυτά με νερό καθώς έχουν ανάγκη από υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και αυξήστε τη συχνότητα του ποτίσματος. Προσέξτε για τετράνυχο και άλλα έντομα που αναπτύσσονται τώρα με τη ζέστη και καταπολεμήστε τα έγκαιρα. Κόψτε τα μαραμένα λουλούδια για να βγουν νέα. Καθαρίζετε τα φυτά σας από τη σκόνη με ένα βρεγμένο σφουγγαράκι και μην βάζετε λάδι γυαλιστικό στα φύλλα αυτή την περίοδο γιατί στρεσάρει τα φυτά. Προστατέψτε τα φυτά που δεν αντέχουν τις ακτίνες του ήλιου και μην αφήνετε τα φύλλα να έρχονται σε επαφή με τα καυτά τζάμια των παραθύρων. Προσέξτε τα πιάτα κάτω από τις γλάστρες να μην είναι συνεχώς γεμάτα νερό και μειώστε τη συχνότητα λίπανσης, σε μια φορά τον μήνα πάντα με υγρό λίπασμα.

Εξηγείστε μου τον ρόλο της κοπριάς για τα λαχανικά μου.Είναι αρκετή για να κάνω γλυκές ντομάτες;

2

Σημαντική η κοπριά, ντομάτες για να κάνεις,
μα βάλε λίγο κάλιο, αν θες να τις γλυκάνεις.
Η κοπριά είναι κυρίως αζωτούχο λίπασμα που βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών και εν μέρει καλιούχο που βοηθά στην καρποφορία ενώ περιέχει και αρκετά ιχνοστοιχεία. Συμβάλλει στη βελτίωση των φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους καθώς αυξάνει την υδατοχωρητικότητα, τον αερισμό και την αποστράγγιση. Παράλληλα, η κοπριά μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητα του φωσφόρου με τα οργανικά οξέα που περιέχει. Τα πουλερικά έχουν κοπριά με μεγαλύτερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ακολουθεί των προβάτων κατόπιν των βοοειδών και τέλος του αλόγου. Η απελευθέρωση όλων των θρεπτικών στοιχείων από την κοπριά γίνεται βραδέως, ενώ παράλληλα η απώλεια θρεπτικών συστατικών είναι πολύ σημαντική αν δεν ενσωματώνεται στο έδαφος. Συστήνουμε η λίπανση με κοπριά του λαχανόκηπου μας να συνοδεύεται με τη συμπληρωματική χορήγηση καλιούχων λιπασμάτων, κατά προτίμηση βιολογικών για καλύτερη ωρίμανση και αύξηση των σακχάρων στον καρπό.

Τι μπορώ να κάνω για να μη βγαίνουν χόρτα στα παρτέρια λουλουδιών
που θα φυτέψω;

3

Βάλε γεωύφασμα σαν φτιάχνεις την παρτέρια, γλυτώνεις τα ζιζάνια να βγάζεις με τα χέρια.

H χρήση του γεωυφάσματος μας βοηθάει να απαλλαγούμε μόνιμα από τα ζιζάνια καθώς αντέχει στον ήλιο και δεν σκίζεται ακόμα κι αν πιέζεται από μεγάλο βάρος. Επιτρέπει τη δίοδο του αέρα και του νερού, ενώ σκιάζει εντελώς το έδαφος το οποίο καλύπτει κι έτσι τα ζιζάνια καταστρέφονται ενώ βοηθά και στην εξοικονόμηση του νερού του ποτίσματος. Στρώνουμε, λοιπόν, το γεωύφασμα σε καθαρό εδαφος, ανοίγουμε σχετικά τρύπες διαμέτρου 30 εκ. και φυτεύουμε στι κατάλληλες θέσεις τις τριανταφυλλιές μας. Βάζουμε υπόγειο ή υπέργειο σύστημα άρδευσης και καλύπτουμε το γεωύφασμα με χαλίκι της αρεσκείας μας. Στα κενά σημεία γύρω από τα φυτά προσθέτουμε διακοσμητική πευκόφλουδα κωνοφόρων που αποτελεί φυσικό οργανικό προϊόν πολύ χρήσιμο για διακόσμηση σε παρτέρια, διαδρόμους, κήπους και παιδότοπους. Λειτουργεί και σαν φυσικό ζιζανιοκτόνο, μειώνοντας τη βλαστικότητα των σπόρων των ζιζανίων.

Δεν μιλιέμαι με τον γείτονα, αλλά ζηλεύω την καταπληκτική ποικιλία ροδιάς που έχει. Τι να κάνω;

4

Αν θες ρογδιά γλυκόχυμη, στον κήπο να φυτέψεις
απ’τη ρογδιά του γείτονα, μοσχεύματα να κλέψεις.

H ροδιά πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα είναι βλαστοί ή τμήματα βλαστών, με μήκος περίπου 20 εκ. που φέρουν 3-4 κόμβους. Μπορεί να είναι ξυλοποιημένα και άφυλλα ηλικίας ενός ή 2 ετών, ή φυλλοφόρα. Τα ξυλοποιημένα λαμβάνονται τον χειμώνα μετά τη πτώση των φύλλων, ενώ τα φυλλοφόρα από τον Μάιο έως αρχές Ιουνίου ή μέσα Αυγούστου έως Σεπτέμβριο. Η τομή στο κάτω άκρο του μοσχεύματος πρέπει να γίνει το πολύ μισό εκατοστό κάτω από το τελευταίο κόμβο. Στα φυλλοφόρα μοσχεύματα αφαιρούμε τα περισσότερα από τα φύλλα και αφήνουμε 2-3 στην κορυφή για να φωτοσυνθέτουν. Η ριζοβολία των μοσχευμάτων είναι πιο εύκολη αν αυτά εμβαπτιστούν σε ορμόνη ριζοβολίας. Βρέχεις πρώτα τη βάση των μοσχευμάτων σε καθαρό νερό και μετά τη βουτάς στην ορμόνη, τινάζεις λίγο το μόσχευμα να φύγει η περίσσεια και το φυτεύεις σε γλαστράκι. Το μίγμα στα γλαστράκια μπορεί να είναι τύρφη με περλίτη σε αναλογία 2:1. Η ριζοβολία γίνεται σε διάστημα 2-3 μηνών.
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψω γκαζόν;

5

Γκαζόν μες στο φθινόπωρο κι άνοιξη να φυτεύεις αν θες γρασίδι δυνατό, στον κήπο να κουρεύεις

Συγκεκριμένα, οι ιδανικοί μήνες για σπορά γκαζόν είναι από μέσα Μάρτιο έως τέλη Ιούνη και από αρχές Σεπτέμβρη έως τέλη Οκτωβρίου. Για τη δημιουργία νέου χλοοτάπητα, αναμοχλεύουμε, καλλιεργούμε το χώμα με ένα φτυάρι, μια τσουγκράνα ή μια φρέζα, απομακρύνουμε τα ζιζάνια, τις πέτρες, και τα υπολείμματα ριζών ή φυτών από προηγούμενες καλλιέργειες. Σε περίπτωση που το χώμα είναι φτωχό η σκληρό προσθέτουμε εδάφοβελτιωτικά όπως τύρφη, κόμποστ και περλίτη. Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χώμα και ισιώνουμε όλη την επιφάνεια με μια τσουγκράνα. Καλό θα είναι να συμπιέσουμε το χώμα με έναν κύλινδρο. Τώρα το έδαφος μας είναι έτοιμο να υποδεχθεί είτε τον σπόρο, είτε τον έτοιμο χλοοτάπητα. Αν πρόκειται για σπόρο κάνουμε τη σπορά και μετά με έναν κύλινδρο πατάμε τον σπόρο σε όλη την επιφάνεια του εδάφους ώστε να χωθεί μέσα στο χώμα. Μετά τη σπορά μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποιο λίπασμα κατά προτίμηση βιολογικό, ενώ στο τέλος ποτίζουμε καλά την επιφάνεια που έχουμε σπείρει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα