Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Σκέφτομαι να ασχοληθώ επαγγελματικά με τα περιβόλια του πατέρα μου. Τι θα λέγατε;
Αν θέλετε να ασχοληθείτε με περιβόλια, πεταχτείτε στα Περιβόλια! Μεθαύριο Δευτέρα, στις 6.30, στην αίθουσα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Περιβολίων που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Περιβολίων (Πλατεία Ηρώων 1941), θα μιλήσουμε με θέμα: “Επιστροφή στην Γεωργία: Μύθοι & Πραγματικότητα”. Θα αναφερθούμε στο φαινόμενο της επιστροφής στην ύπαιθρο και θα διερευνήσουμε αν είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα ή αν κρύβει πολλά αγκάθια. Τα ερωτήματα άλλωστε είναι ποικίλα: Για ποιο λόγο επιστρέφουν οι νέοι στη γεωργία σήμερα; Εχουν ρίζες στις αγροτικές περιοχές, έχουν άγνοια κινδύνου ή είναι σε μεγάλη απόγνωση και δεν έχουν άλλη επιλογή; Επιστρέφουν με σχέδιο ή προχωρούν ρομαντικά με βάρκα την ελπίδα; Έχουν αναζητήσει κάποια δυνατότητα κατάρτισης  στο νέο τους επάγγελμα; Έχουν σχεδιάσει κάποιο επιχειρηματικό πλάνο ανάλογα με τα κεφάλαια τους; Εχουν αναρωτηθεί ότι στη σύγχρονη εποχή, το επάγγελμα του αγρότη είναι ένα πολυσύνθετο επάγγελμα που απαιτεί γνώσεις και τεχνικές που δυστυχώς δεν δίνονται από κανέναν φορέα και κυρίως από το Υπουργείο Γεωργίας ή τις αγροτικές οργανώσεις; Το ζήτημα λοιπόν είναι επιστροφή στην γεωργία αλλά υπό νέους όρους. Ες μεθαύριον τα σπουδαία!

02Εχω στον κήπο μου δύο πεύκα και κάθε χρόνο πιάνουν κάμπιες. Υπάρχει βιολογική λύση;
Με βάκιλο ψεκάζω, τα πεύκα να θαυμάζω! άλλη μια φορά, η γεωπονική ανάγκη με  κάνει στιχοπλόκο για να σας παρακινήσω να ψεκάσετε τα πεύκα σας αυτή την περίοδο με βιολογικό σκεύασμα Βακίλου Θουρηγγίας για να τα προστατέψετε από την κάμπια των πεύκων. Η κάμπια των πεύκων είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς του πεύκου τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις άλλες παραμεσόγειες χώρες. Πρόκειται για μια πεταλούδα της νύχτας που προσβάλει τις βελόνες όλων των ειδών πεύκου με μεγαλύτερη ευπάθεια το κοινό πεύκο ενώ μεγαλύτερη αντοχή παρουσιάζει η Κουκουναριά. Επίσης, περισσότερο ευαίσθητα είναι τα νεαρά δεντρύλλια , και τα ενήλικα δέντρα που φύονται σε ξηρά και φτωχά εδάφη. Το τέλειο θηλυκό έντομο  ωοτοκεί από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο σε μεμονωμένες πευκοβελόνες  100 έως 300 αυγά και οι κάμπιες που εξέρχονται  νωρίς την Άνοιξη κατατρώνε τις πευκοβελόνες, δημιουργώντας έντονες ξηράνσεις στο φύλλωμα και τα κλαδιά του δέντρου. Το έντομο παρουσιάζει δραστηριότητα κατά την κρύα περίοδο του έτους, ενώ περνά τους θερμούς μήνες υπό μορφή χρυσαλλίδας μέσα στο χώμα. Εκτός από το πρόβλημα που δημιουργεί η  προσβολή στα δένδρα, η επαφή µε τις προνύμφες του είδους αυτού προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό, αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.

03Είναι εύκολο να φυτέψω σκόρδα ή να συνεχίσω να τα αγοράζω ακριβά από τη φρουταρία;
Ξεχάστε τη ζωή του λόρδου, κάντε φύτευση του σκόρδου! Σε συνθήκες κρίσης, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φυτέψουμε τα σκόρδα το φθινόπωρο ή πολύ νωρίς την άνοιξη. Για να δώσει το σκόρδο υψηλή παραγωγή θα πρέπει να αναπτύξει πρώτα καλά το φύλλωμα του πριν ξεκινήσει η διόγκωση του βολβού. Η ωρίμανση ολοκληρώνεται τέλος της άνοιξης στις νότιες περιοχές όταν το υπέργειο μέρος του φυτού γέρνει κάτω και το έλασμα των φύλλων ξηραίνεται. Ο χρόνος παραμονής της καλλιέργειας στο χωράφι κυμαίνεται από 6-8 μήνες ανάλογα με την εποχή φύτευσης και την ποικιλία. Για να εξασφαλιστούν υψηλές αποδόσεις, το σκόρδο πρέπει να φυτεύεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Σε ψυχρές περιοχές όπου επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  και έντονοι παγετοί, η φύτευση καθυστερεί μέχρι την άνοιξη ώστε να περάσουν τα κρύα του χειμώνα. Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε ψυχρά κλίματα το σκόρδο έχει πιο ισχυρό άρωμα και πιο καυτερή γεύση σε σχέση με τα θερμά κλίματα. Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τις σκελίδες και οι μεγάλες εξωτερικές σκελίδες δίνουν σταθερά μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με τις μικρότερες εσωτερικές.

04Ο πατέρας μου θέλει να προστατέψει τους φοίνικές του από το σκαθάρι. Τι θα τον συμβουλεύατε;
Μέτρα πρόληψης αν πάρει, θα παλέψει το σκαθάρι! Βασικό μέτρο πρόληψης, του σκαθαριού, του μεγάλου εχθρού των φοινικοειδών  είναι η αγορά φοινικοειδών που συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, δηλαδή επίσημο έγγραφο το οποίο πιστοποιεί ότι τα φυτά είναι απαλλαγμένα από το έντομο. Επίσης, βασικό μέτρο πρόληψης είναι η αποφυγή κλαδέματος των κατώτερων φύλλων την περίοδο δραστηριότητας του εντόμου. Το κλάδεμα συνιστάται να γίνεται από Νοέμβριο μέχρι Γενάρη, και οι τομές του κλαδέματος να ψεκάζονται με κάποιο από τα εγκεκριμένα σκευάσματα, ώστε να αποτραπούν οι ωοτοκίες των θηλυκών. Τρίτο μέτρο πρόληψης είναι η τακτική και προσεκτική παρακολούθηση των δέντρων κατά την περίοδο της δραστηριότητας του εντόμου, δηλαδή από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, για τον εντοπισμό ύποπτων συμπτωμάτων. Ιδιαίτερα θα πρέπει να προσεχτούν κάποια πρώιμα σημάδια προσβολής, όπως το ξαφνικό σπάσιμο ενός φύλλου χωρίς συγκεκριμένο λόγο, ή κάποια φαγώματα στην περιφέρεια των νεότερων φύλλων κοντά στην καρδιά. Από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί η προσβολή η καταπολέμηση πρέπει να γίνει άμεσα με χημικά ή βιολογικά σκευάσματα.

05Θέλω να φυτέψω κτηνοτροφικά ρεβίθια για ζωοτροφή.Τι θα λέγατε;
Δεν περνά ποτέ στη λήθη, το κτηνοτροφικό ρεβίθι! Χρησιμοποιούμε τη ρίμα για να επισημάνουμε την αξία του κτηνοτροφικού ρεβιθιού ως  ζωοτροφή καθώς εξασφαλίζει με τον καρπό του απεριόριστες ποσότητες συμπυκνωμένης πρωτεϊνούχας ζωοτροφής στα σιτηρέσια όλων των αγροτικών ζώων όπως αιγοπρόβατα και βοοειδή. Η περιεκτικότητα των σπόρων του ρεβιθιού είναι υψηλή σε πρωτεΐνες, σε έλαια και σε υδατάνθρακες, που το καθιστούν πολύτιμο ως ζωοτροφή. Η εποχή σποράς ξεκινά από 20 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου και καλό είναι να ενσωματώνουμε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο. Το φύτρωμα  γίνεται μέσα στον Ιανουάριο ή σε εξαιρετικά ψυχρό χειμώνα, στις αρχές Φεβρουαρίου με μέση απόδοση καρπού σε φθινοπωρινή σπορά τα 200-280 κιλά στο στρέμμα.  Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία γι’ αυτό και η καλλιέργεια του επεκτείνεται ακόμη και σε περιοχές με ελάχιστες βροχές. Το ρεβίθι έχει πολύ λίγες απαιτήσεις σε έδαφος γι’ αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλη ποικιλία τύπων εδαφών, από τα ελαφρά αμμώδη μέχρι και τα αργιλώδη.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα