Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Untitled-1Μόλις γύρισα από διακοπές και θέλω να μου πείτε πώς να καλλιεργήσω το μπρόκολο που λατρεύω να μαγειρεύω

Οι διακοπές τελειώσανε και πιάσαμε την πένα γράφουμε για τα μπρόκολα τα πολυαγαπημένα Σχετικά με την καλλιέργεια μπρόκολου, υπάρχουν ποικιλίες που δίνουν μόνο ένα πολύ μεγάλο συμπαγές μπρόκολο και υπάρχουν και οι ποικιλίες με τα παραπούλια που βγάζουν ένα μεγάλο αρχικά και μετά δίνουν και μερικά μικρά μπρόκολα. Όσον αφορά τη φύτευση, τα μπρόκολα φυτεύονται από μέσα Αυγούστου μέχρι μέσα Οκτώβρη σε απόσταση φυτού από φυτό 40-50 εκατοστά ενώ η απόσταση των σειρών μεταξύ τους είναι 70 με 90 εκατοστά. Θα πρέπει να φυτεύουμε σε καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος που να μην κρατά νερό και γι’ αυτό προσθέτουμε καλοχωνεμένη κοπριά. Με αυτόν τον τρόπο, αφρατεύουμε το έδαφος και ανεβάζουμε τα επίπεδα αζώτου του εδάφους. Μετά τη φύτευση και κάθε 3 εβδομάδες, καλό θα είναι να ενισχύεται το χώμα με βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο ώστε να βοηθήσει την ανάπτυξη του μπρόκολου. Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία, συνηθέστερα τρεις μήνες μετά τη φύτευση του σποριόφυτου. Ποτίζουμε κάθε δυο μέρες, αυτή την εποχή, ενώ ο κυριότερος εχθρός τους είναι μια κάμπια που τρώει τα φύλλα. Μια καλή βιολογική καταπολέμηση της είναι ο βάκιλος Θουριγγίας με τον οποίο σκονίζουμε τα φύλλα ανά δέκα με δεκαπέντε μέρες.

 
Untitled-2Η πεθερά μου μ’ εχει τρελάνει κυριολεκτικά για να φυτέψω σπανάκι στον κήπο. Δώστε μου τις γνώσεις σας για το θέμα μπας και γλυτώσω.

Αν και πουλί ελεύθερο και πεθερά δεν έχω, συμπάσχω με τον πόνο σας και γνώσεις θα παρέχω. Η σπορά του χειμερινού σπανακιού ξεκινά από τέλη Αυγούστου μέχρι τέλος Φλεβάρη καθώς το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξη του. Αυτή την εποχή μπορείτε να σπείρετε ή να φυτέψετε έτοιμο φυντάνι που θα βρείτε σε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα. Η φύτευση έτοιμου φυντανιού σε αποστάσεις 25-30 εκ. προσφέρει το πλεονεκτημα του αραιωμένου φυτού που είναι εύκολο να το ξεβοτανίζεις ώστε να μην ‘πνιγεί’ από τα ανεπιθύμητα ζιζάνια που φυτρώνουν . Αν θέλουμε πάντως να σπείρουμε, αραιώνουμε πριν το σπόρο σε ένα κουβαδάκι με ποταμίσια άμμο ώστε να διασκορπίζεται αραιά και να μην ανταγωνίζονται τα φυτά μεταξύ τους όταν φυτρώσουν και για να μπορούμε να ξεβοτανίζουμε Η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς και βιολογικού λιπάσματος πριν τη φύτευση του βοηθά στην καλή ριζοβολία και στην ανάπτυξη του φυτού. Επίσης, ο ψεκασμός με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών δέκα μέρες μετά το φύτρωμα, ανά δεκαπέντε μέρες, βοηθά επιπλέον την τόνωση και ανάπτυξη στο σπανάκι. Η συγκομιδή των φυτών ξεκινά γύρω στις σαρανταπέντε μέρες μετά την σπορά και κόβουμε τα φυτά λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους καθώς το σπανάκι είναι πάντα καλύτερης ποιότητας αν το κόψετε νωρίς. Όμως πολλοί καλλιεργητές αρέσκονται να κόβουν τα εξωτερικά φύλλα όταν είναι γύρω στα 7–8 εκατοστά και έτσι επιτρέπουν στα νεώτερα φύλλα να αναπτυχθούν για μια μεταγενέστερη συγκομιδή.

 

Untitled-3Τι ποικιλία λάχανο να διαλέξω να φυτέψω για ντολμάδες και τι ποικιλία για σαλάτα; Μόνο αφράτο λάχανο διάλεξε για ντολμάδες, κι ημιαφράτο τραγανό για τους καλοφαγάδες. Καλλιεργήστε λάχανα για ντολμάδες επιλέγοντας αφράτες ποικιλίες, κάποιες από τις οποίες δίνουν κεφάλι λάχανου που μπορεί να φτάσει 4-5 κιλά. Αν θέλετε για σαλάτα επιλέξετε τις ημιαφράτες ποικιλίες που είναι πιο τραγανές, πιο ανθεκτικές στις ασθένειες αλλά και στη διατήρηση στο ψυγείο, μετά τη συγκομιδή. Συνήθως αυτή την εποχή συνιστούμε να φυτέψετε μεσοπρώιμες ποικιλίες για να συγκομίσετε μετά από 90 μέρες και να προλάβετε να φτιάξετε λαχταριστές σαλάτες για τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων. Μπορείτε να επιλέξετε και το κόκκινο λάχανο που έχει πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες από το άσπρο ενώ και η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι πολύ μεγαλύτερη. Επίσης το κόκκινο λάχανο βοηθάει στον καθαρισμό του οργανισμού από τοξίνες, έχει πολύ καλή επίδραση στο δέρμα και γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιείται κατά κόρον σε δίαιτες. Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κεφαλή του κόκκινου λάχανου γίνεται συνήθως μικρότερη, πιο συμπαγής και λίγο σκληρή από εκείνη του άσπρου και γιαυτό σε σαλάτα καλύτερα να γίνεται ανάμιξη με άσπρο. Το λάχανο θέλει πολύ και συχνό πότισμα καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό ενώ χρειάζεται και καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ όξινα. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμουδερά, ζεστά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.
Untitled-4Πληρώνω μεγάλους λογαριασμούς στο νερό για τον ανθόκηπό μου και σκέφτομαι να τον μετατρέψω σε βραχόκηπο για να κάνω οικονομία. Τι λέτε; Φτιάξε ένα βραχόκηπο, νερό να μη ξοδεύεις, με ξηροθερμικά φυτά, μέσα του να φυτεύεις. Oι βραχόκηποι προσφέρουν ξεχωριστή ομορφιά και πρωτοτυπία στον κήπο ανάλογα με τη μορφή και την κατασκευή τους. Ως βραχόκηπο μπορούμε να ορίσουμε το χώρο εκείνο του όπου συνδυάζονται ζωντανά στοιχεία (βραχόφιλα φυτά – φυτά που ευδοκιμούν σε βραχώδες και άγονο έδαφος) με αδρανή στοιχεία (φυσικοί βράχοι). Οι βραχόκηποι παρουσιάζουν κηποτεχνικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα καθώς παρατηρήθηκε από το φυσικό περιβάλλον των βουνών της Μεσογείου ότι οι φυσικοί βράχοι με την ποικιλία των μορφών, των όγκων και των χρωμάτων τους έχουν ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, όταν συνδυάζονται κατάλληλα με ορισμένα φυτά. Οι διαστάσεις του βραχόκηπου πρέπει να ακολουθούν τις διαστάσεις του κήπου ως προς το μέγεθος, αλλά να έχει και τη μορφή λόφου όπου το κέντρο είναι σχετικά υπερυψωμένο. Απαιτείται κατάλληλη επιλογή φυτών από κακτοειδή, παχύφυτα καθώς και πολυετή ποώδη και ετήσια φυτά που πρέπει να είναι ανθεκτικά σε ξερά και άγονα εδάφη. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στα ντόπια αυτοφυή ξηροθερμικά φυτά που αποτελούν μια πλούσια δεξαμενή κατάλληλου φυτικού υλικού που εξασφαλίζουν οικονομία νερού. Γενικότερα, ένας βραχόκηπος δε χρειάζεται πολλή συντήρηση παρά μόνο κοπή των ξερών λουλουδιών, καλό ξεβοτάνισμα για την απομάκρυνση ζιζανίων καθώς μια ελαφριά επιφανειακή λίπανση την άνοιξη και μια το φθινόπωρο με ενσωμάτωση οργανικής ουσίας ή κομπόστ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα