Θέλω να φυτέψω μαρούλια σε γλάστρες και ζαρντινιέρες
για πρώτη φορά. Τι να προσέξω;
Μην τη σκεπάζεις την καρδιά του μαρουλιού στη γλάστρα,
θέλει τον ήλιο να θωρεί, τον ουρανό και τ’ άστρα.
Αγαπητή φίλη,
το μαρουλάκι αγαπά τις δροσερές θερμοκρασίες, γι’ αυτό και θεωρείται χειμερινό λαχανικό. Προμηθευτείτε σπορόφυτα μαρουλιού από κάποιο φυτώριο ή γεωπονικό κατάστημα και φυτέψτε τα σε εμπλουτισμένο χώμα που να περιέχει βιολογικό λίπασμα ή κομπόστ. Κατά τη φύτευση, μην τα φυτέψετε πολύ βαθιά και σκεπαστεί η καρδιά (το εσωτερικό φρέσκο φύλλο) γιατί υπάρχει κίνδυνος να προβληθεί από μύκητα και να σαπίσει. Φυτέψτε τα σε αποστάσεις γύρω στα είκοσι εκατοστά, ενώ καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα μαρούλια έχουν επιφανειακές ρίζες, γι’ αυτό και είναι ευαίσθητα στην ξηρασία. Αν η περίοδος που καλλιεργείτε είναι ξηρή τότε θα πρέπει να ποτίζετε τακτικά, ώστε να διατηρείτε το χώμα νωπό. Ειδικά αν καλλιεργείτε σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, τότε θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί με το νερό καθώς οι απώλειες της εδαφικής υγρασίας είναι μεγαλύτερες από ότι στον κήπο. Τα μαρούλια, όπως και όλα τα φυλλώδη λαχανικά, αγαπούν το άζωτο. Αν το χώμα καλλιέργειας είναι φτωχό και τα μαρούλια αναπτύσσονται αργά και καχεκτικά τότε θα είναι και πικρά. Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει χωνεμένη κοπριά κατά τη φύτευση, προσθέσετε βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο, κάθε 15 – 20 μέρες. Μην αφήνετε τα μαρούλια να υπερωριμάσουν καθώς όσο καθυστερείτε τη συγκομιδή, τα φύλλα σκληραίνουν και πικραίνουν. Μπορείτε να κόβετε σταδιακά τα εξωτερικά φύλλα, αν οι ανάγκες σας για φρέσκα σαλατικά είναι μικρότερες από την ποσότητα της σοδειάς. Φυτέψτε και κανένα κρεμμυδάκι ανάμεσα για να κάνετε και συνδυασμό για σαλάτα. Καλή επιτυχία!
Κύριε γεωπόνε, είμαι ένα μικρό παιδάκι και θέλω να φυτέψω δυόσμο για να δίνω στη γιαγιά μου που φτιάχνει φοβερά καλιτσούνια.
Φύτεψε στο παρτέρι σου μικρά φυντάνια δυόσμου,
τα καλιτσούνια της γιαγιάς τα πιο καλά του κόσμου.
Μικρέ μου φίλε,
ο δυόσμος είναι ένα αρωματικό φυτό που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και είναι ξαδερφάκι της μέντας και είναι πολύ εύκολος στην καλλιέργειά του. Έτσι μπορούμε να τον καλλιεργήσουμε ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας μέσα σε μία ρηχή γλάστρα ή μικρή ζαρντινιέρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι φυσικά το υπέροχο άρωμα που αναδύουν τα φύλλα του μόλις τα τρίψουμε ελαφρά. Ιδανική περίοδος για να τον φυτέψουμε είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη καθώς ευνοούν οι κλιματολογικές συνθήκες. Χρειάζεται πότισμα κάθε 2 ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες ή δυο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του φθινοπώρου. Μπορεί ν’ αναπτυχθεί κανονικά ακόμη και σε σημεία χωρίς έντονη ηλιοφάνεια αρκεί να είναι προστατευμένα καθώς έντονη παγωνιά ή βοριάς μπορεί να κάψει τα φύλλα του. Ανθίζει από τον Μάιο έως και τις αρχές του φθινοπώρου. Καλό είναι δυο βδομάδες μετά τη φύτευση να προσθέσουμε μικρή ποσότητα βιολογικού λιπάσματος. Δυόσμο μαζεύουμε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κόβοντας τα φύλλα του όταν είναι ακόμη τρυφερά. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική καθώς με το υπέροχο άρωμά του προσφέρει τη δική του γευστική πινελιά, ειδικά στα καλιτσούνια ενώ από τον δυόσμο παράγεται εξαιρετικό αιθέριο έλαιο. Καλή επιτυχία στην καλλιέργεια!
Η γυναίκα μου νευρίασε γιατί φύτεψα θυμάρι σε μια μικρή ζαρντινιέρα που είχε. Τι να της πω να ηρεμήσει;
Μη μου θυμώνεις μάτια μου που φύτεψα θυμάρι
κρύβει κι αυτό ένα ‘θυμό’ που έχει άλλη χάρη.
Αγαπητέ φίλε,
ενημερώστε τη σύζυγό σας ότι το θυμάρι ή θύμος είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και ιδιαίτερα αγαπητό όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά και στον άνθρωπο, χάρη στις πλούσιες αρωματικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Είναι θάμνος μικρού ύψους (έως 30 εκατοστά), με όρθιους βλαστούς, εξαιρετικά ανθεκτικός, αναδύει πολύ ευχάριστο άρωμα. Τα φύλλα του θυμαριού, όταν ξεραθούν, αποκτούν καφεπράσινο χρώμα και αναδύουν το άρωμά τους όταν θρυμματιστούν. Η γεύση τους είναι πολύ δυνατή, ελαφρώς καυστική και πλούσια. Μαζί με τους αποξηραμένους ανθούς χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό για τον αρωματισμό διαφόρων φαγητών σε ψάρια, κρέατα, σε διάφορες σάλτσες, σούπες κ.λπ., ενώ είναι ένα από τα βασικά συστατικά του λικέρ βενεδικτίνη. Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Το θυμάρι περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσοστό 1-2%. Με κύριο συστατικό του αιθέριου ελαίου του θυμαριού κατά 20-54% είναι η θυμόλη που έχει χρήσεις στην αρωματοποιία και στην οδοντιατρική. Η θυμόλη έχει αντισηπτική δράση και αποτελεί το κυρίως συστατικό πολλών εμπορικών σκευασμάτων για την πλύση του στόματος και για την απολύμανση των χεριών. Τέλος, το ρόφημα από θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας, Καλό κουράγιο!
Ζω στον Αποκόρωνα και θέλω να φυτέψω σέλινο για να βάζω στις σούπες που φτιάχνω. Τι θα με συμβουλεύατε;
Φύτεψε ντόπιο σέλινο και φτιάξε πρώτη σούπα,
φώναξε τη παρέα σου να πιείτε και μια κούπα.
Αγαπητέ φίλε Αποκορωνιώτη,
το σέλινο είναι διετές αρωματικό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 90 εκ. με σκληρό βλαστό, σαρκώδεις και ινώδεις ρίζες, αρωματικά σπόρια. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, σιδήρου και ασβεστίου, ενώ έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες. Αναπτύσσεται καλύτερα σε εύκρατα κλίματα με θερμοκρασίες μεταξύ 15-21 οC. Το κατάλληλο έδαφος φύτευσης πρέπει να είναι πλούσιο σε άζωτο και γι’ αυτό λιπαίνουμε το χώμα με κοπριά, κομπόστ ή οποιαδήποτε άλλο υψηλό σε περιεκτικότητα αζώτου οργανικό λίπασμα. Τοποθετούμε τα φυτά στο έδαφος και καλύπτουμε με χώμα πιέζοντας με τα χέρια ελαφρά για υποστήριξη. Κατά τη φύτευση των σποροφύτων, κλαδεύουμε τα φύλλα για να έχουμε καλύτερη ριζοβολία και να μην εξασθενήσει το φυτό λόγω μεταφυτευτικού στρες. Ποτίζουμε πολύ καλά καθώς το σέλινο απαιτεί συνεχή υγρασία, δεν πρέπει το χώμα να στεγνώνει. Προσθέτουμε σάπια φύλλα ώστε να κρατηθεί το χώμα υγρό και δροσερό και να αποφύγουμε και τη δημιουργία ζιζανίων. Λιπαίνουμε κάθε 2-4 βδομάδες με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Συγκομίζουμε το σέλινο (κοτσάνια, φύλλα, ρίζες) μόλις τα κοτσάνια φτάσουν τα 8 εκ. σε ύψος. Από τη στιγμή που ωριμάζει το σέλινο μπορεί να παραμείνει στο έδαφος περίπου για έναν μήνα. Καλή επιτυχία!