Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Η κόρη μου πηγαίνει στο νηπιαγωγείο της Χρυσοπηγής και μου είπε ένα παραμύθι για μια λεβάντα και ένα Πράσινο Σχολείο. Γνωρίζετε κάτι;

Αύριο στη Χρυσοπηγή, μες στο νηπιαγωγείο,
θα φτιάξουν κήπο σχολικό που θα΄ναι μεγαλείο.

Αγαπητή μητέρα,
πριν λίγες μέρες, μία λεβάντα  περνούσε τυχαία έξω από το 1ο & 2ο νηπιαγωγείο της Χρυσοπηγής στα Χανιά, και άκουσε τις χαρούμενες φωνές των παιδιών, τα όμορφα τραγούδια τους και αποφάσισε πώς θέλει να γίνει και αυτή μέρος της παρεούλας τους. Σκέφτηκε λοιπόν να τα επισκεφτεί και να ζητήσει να φέρει την οικογένεια της, τα αρωματικά φυτά αλλά και τους φίλους της, τα χειμωνιάτικα λαχανικά, για να εγκατασταθούν στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά δέχτηκαν με ενθουσιασμό και η λεβάντα έμεινε στην τάξη τους μέχρι να ετοιμαστούν οι φίλοι της και να έρθουν αύριο Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014, στις 11 το πρωί,  για να αποκτήσουν μία θέση στη σχολική αυλή. Οι εξαίρετες νηπιαγωγοί του σχολείου προθυμοποιήθηκαν αμέσως ενώ και οι γονείς δηλώσανε εθελοντές για να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο σε αυτή την υπέροχη περιβαλλοντική δράση. Παρούσα φυσικά, και η εθελοντική ομάδα περιβαλλοντικής δράσης  του ‘Πράσινου Σχολείου’, (www.prasinosxoleio.gr) που θα φέρει φτυαράκια, ποτιστηράκια και ότι άλλο χρειαστεί για να  γίνει πραγματικότητα ένας όμορφος βοτανικός κήπος και ένας λαχανόκηπος στην αυλή του νηπιαγωγείου. Άλλωστε,  η εθελοντική ομάδα πιστεύει ότι τα νέα παιδιά είναι η ελπίδα για το μέλλον και  θα πρέπει να τα βοηθήσουμε να αποτελέσουν τους φορείς αλλαγής, συνειδητοποίησης και υλοποίησης ενός  κόσμου, πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Σας περιμένουμε όλους!

2-Τα χρυσάνθεμα που έχω σε λίγο καιρό τελειώνουν τα άνθη του. Τι πρέπει να κάνω για να ξαναβγάλει;

Χρυσάνθεμο χρωματιστό,
και αγιοδημητράκι,
σα φύγουνε τα ανθη σου,
θέλεις κλαδεματάκι,

Αγαπητή φίλη,
Το χρυσάνθεμο κατάγεται από τη Κίνα και μπορεί να το ακούσουμε και με το όνομα ‘’Αγιοδημητριάτικο’’ καθώς βρίσκεται σε πλήρη άνθηση το μήνα Οκτώβριο.
Τα χρυσάνθεμα έχουν πυκνό φύλλωμα, σκούρο πράσινο με γκριζοπράσινη την κάτω επιφάνεια των φύλλων που είναι λογχοειδή και πριονωτά. Το συναντάμε σε μια τεράστια γκάμα σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων, με μονά ή διπλά άνθη, σε όλους τους τόνους του άσπρου, του κίτρινου, του πορτοκαλί, του ροζ, του μοβ, του κόκκινου και του βυσσινί. Ευδοκιμούν σε όλα σχεδόν τα εδάφη αλλά προτιμούν χώμα αφράτο, πλούσιο σε οργανική ουσία και με καλή στράγγιση. Για τη σωστή ανάπτυξη τους θα πρέπει να υπάρχει άπλετο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της μέρας. Όταν τα χρυσάνθεμά σας σταματήσουν να ανθίζουν, κλαδέψτε τα χαμηλά, περίπου στα 10 cm πάνω από την επιφάνεια του χώματος. Έτσι νωρίς την άνοιξη θα βγάλουν παραφυάδες, νέους βλαστούς που έχουν δικές τους ρίζες. Μόλις αυτοί αποκτήσουν 15 cm ύψος, μπορείτε να τους απομακρύνετε από το κεντρικό φυτό, να τους κορφολογήσετε και να τους φυτέψετε σε νέες γλάστρες, για να εξελιχθούν σε καινούργια χρυσάνθεμα, που θα σας χαρίσουν τα δικά τους μπουκέτα το επόμενο φθινόπωρο.

3Τα αρωματικά άνθη της αγαπημένης μου γαρδένιας πέφτουν πριν ανθίσουν. Μήπως φταίει το πότισμα;

Γαρδένια μου ευαίσθητη, τι πότισμα να κάνω,
και τ’ άνθη της αγάπης σου, ποτές μου να μη χάνω;

Αγαπητέ φίλε,
το πότισμα της γαρδένιας πρέπει να γίνεται προσεκτικά καθώς θέλει νερό και δεν αντέχει πολύ στην ξηρασία. Συγχρόνως, η γαρδένια δεν θέλει υπερβολική υγρασία και απαιτεί  χώμα που να στραγγίζει άριστα. Το ιδανικό είναι να διατηρούμε το χώμα της ελαφρά νωπό καθως οι  πιο συνηθισμένες ζημιές οφείλονται στο υπερβολικό πότισμα. Όταν τα μπουμπούκια της γαρδένιας μαυρίζουν και πέφτουν πριν ανοίξουν, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι, είτε το υπερβολικό πότισμα είτε το αντίθετο ακριβώς. Μπορεί να φταίει η πολύ ξηρή ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση αυτή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι κάποιοι ψεκασμοί με νερό. Απότομες αλλαγές θερμοκρασίας προκαλούν πτώση των μπουμπουκιών, γιαυτό άλλωστε, στη γαρδένια δεν αρέσει να τη μεταφέρουμε από ‘δω κι από κεί και αποφεύγουμε τις συχνές αλλαγές θέσης.  Επίσης, σχετικά με το φύλλωμα, όταν τα φύλλα της γαρδένιας είναι ξερά στην άκρη τους, υπάρχει πρόβλημα από υπερβολικά ξηρή ατμόσφαιρα ενώ όταν τα φύλλα της γαρδένιας μαυρίζουν στην άκρη τους και το μαύρισμα αυτό επεκτείνεται σιγά-σιγά σε όλο το φύλλο, μάλλον ποτίζουμε υπερβολικά.

4Η κουμπάρα μου ρωτάει οδηγίες για  να φυτέψει καρότα. Πείτε μου λεπτομέρειες για να τη βοηθήσω.

Κουμπάρα τα καρότα σου, σε έδαφος αφράτο
για να ’ναι το καλάθι σου, από σοδειά γεμάτο.

Αγαπητέ κουμπάρε της κουμπάρας,
τα καρότα αναπτύσσονται καλύτερα σε ελαφρύ χώμα χωρίς πέτρες στο οποίο έχει προστεθεί μπόλικη καλοχωνεμένη κοπριά ή κομπόστα για να διακλαδιστούν οι ρίζες και να αναπτυχθούν σωστά.ενώ η καλλιέργεια σε αναχώματα (σαμαράκια) είναι το ιδανικό,.
Τα καρότα είναι προτιμότερο να σπέρνονται κατευθείαν στο  έδαφος γιατί δεν μεταφυτεύονται εύκολα. Πριν τη σπορά, ανακατέψτε το σπόρο με ποταμίσια άμμο ώστε να καταφέρετε να σπείρετε αραιά, ανά 2,5 εκατοστά και σε βάθος 1-2 εκατοστών  Όταν πετάξουν τα φυντάνια, αραιώστε τα σε διαστήματα 5 εκατοστών αυξάνοντάς τα στα 10 κατά τη συγκομιδή. Ξεχορταριάστε επιμελώς και τακτικά όσο αναπτύσσονται τα φυντάνια. Είναι λεπτοδουλειά, καθώς πρέπει να γίνει με το χέρι και όχι με την τσάπα, αλλά όταν αναπτυχθεί το φύλλωμα των καρότων παρεμποδίζει την ανάπτυξη ζιζανίων. Ποτίστε, αν το χώμα φαίνεται να στεγνώνει, αλλά με μέτρο καθώς το υπερβολικό πότισμα ευνοεί την ανάπτυξη των φύλλων και όχι των καρότων. Οι ποικιλίες κύριας εσοδείας ωριμάζουν 10-12 εβδομάδες μετά τη σπορά. Τα περισσότερα καρότα ξεριζώνονται με το χέρι, αλλά χρησιμοποιήστε πιρούνα αν το χώμα έχει σφίξει ή έχουν πολύ μακριές ρίζες..


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα