Είμαι δρομέας μεγάλων αποστάσεων και θέλω να φυτέψω το δυναμωτικό σπαράγγι. Τι πρέπει να γνωρίζω;
Φύτεψε να ’χεις για να τρως,
το θρεπτικό σπαράγγι ,
σαν το κατσίκι θα περνάς,
της Σαμαριάς φαράγγι.
Το σπαράγγι είναι φυτό πολυετές, το οποίο καλλιεργείται για τους εδώδιμους θρεπτικούς βλαστούς του, που συγκομίζονται πράσινοι ή λευκοί. Από το μήνα Μάρτιο μέχρι το μήνα Απρίλιο γίνεται η σπορά του σπαραγγιού και οι σπόροι φυτεύονται ένας – ένας ανά 30 – 60 εκ. και σε μικρό βάθος 2,5 – 5 εκ. Το φθινόπωρο που οι θερμοκρασίες αρχίζουν και πέφτουν απομακρύνεται και καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα Ακολουθεί η εξαγωγή των ριζωμάτων και η μεταφύτευση λίγο πριν την άνοιξη. Η παραγωγή λευκών βλαστών σπαραγγιού επιτυγχάνεται με την κατασκευή “σαμαριών” (αναχωμάτων) πάνω από τη γραμμή φύτευσης των φυτών, 1-2 μήνες πριν από την έναρξη της συγκομιδής τους. Οι βλαστοί αναπτύσσονται μέσα στο ανάχωμα, προστατευμένοι από το φως και συγκομίζονται μόλις η κορυφή τους εμφανισθεί στην επιφάνεια του αναχώματος. Η διάρκεια της περιόδου συγκομιδής κατά την άνοιξη είναι συνήθως περί τους δυο μήνες, στη συνέχεια τα “σαμάρια” καταστρέφονται και οι εκπτυσσόμενοι βλαστοί σχηματίζουν τη βλάστηση. Για την παραγωγή πράσινων βλαστών δεν κατασκευάζονται “σαμάρια” καθώς οι βλαστοί αναπτύσσονται σε περιβάλλον με φως.
Θέλω να βάλω ένα αναρριχητικό φυτό στον φράχτη μου για να μη με βλέπει η κουτσομπόλα γειτόνισσα. Τι λέτε;
Ένα κισσό σου διάλεξα,
για να καλύψεις φράχτη,
να μη ξανοίγουν γείτονες
που θα τους έχεις άχτι.
Ο κισσός αποτελεί ιδανική λύση για να αναρριχηθεί σε πέργολες, φράχτες και τοίχους ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κάλυψη εδαφών. Αειθαλής θάμνος, μακρόβιος, αναρριχώμενος ή έρπων μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο εύρος περιβαλλοντικών συνθηκών, όμως αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερές και σκιερές θέσεις, σε μέτρια υγρά, καλά στραγγιζόμενα, ουδέτερα ή αλκαλικά εδάφη. Ο κισσός δημιουργεί εναέριες ρίζες που βοηθάνε στη συγκράτησή του στον τοίχο ή και σε άλλα σημεία. Τα φύλλα του είναι τοποθετημένα εναλλάξ, με μακρύ μίσχο, ωοειδή, τριγωνικά, ρομβοειδή και καρδιόσχημα. Καλό είναι να τον κλαδεύουμε ώστε να ανανεώνεται και για να αερίζεται η επιφάνεια που έχει κλείσει με τα φύλλα του. Ο κισσός ήταν γνωστός στην Ελλάδα από την εποχή του Ομήρου και ονομαζόταν «Διονύσιον», επειδή ήταν αφιερωμένος στο θεό Διόνυσο. Οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν με κισσό τα αγάλματα του Διονύσου, τους ποιητές και τους πότες, επειδή τον θεωρούσαν σύμβολο της αθανασίας και αντίδοτο για τον πονοκέφαλο από τη μέθη.
Σκέφτομαι να φυτέψω στο χωριό φουντουκιές. Τι θα με συμβουλεύατε;
Αν είσαι από ψηλό χωριό, τη φουντουκιά να βάλεις,
σε λίγα χρόνια μοναχά, εισόδημα θα βγάλεις.
Οι φουντουκιές κλιματικά αναπτύσσονται σε περιοχές ψυχρές και υγρές με υψόμετρο από 600 έως 1.000 μέτρα. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 37ο C ενώ το ύψος των βροχοπτώσεων πρέπει να είναι αρκετά υψηλό. Απαιτείται για την εγκατάσταση μιας φυτείας φουντουκιάς, έδαφος πολύ βαθύ, γόνιμο και με καλή αποστράγγιση. Η φουντουκιά δεν ευδοκιμεί σε βαριά αργιλώδη εδάφη. Το έδαφος πρέπει να έχει όξινη έως ουδέτερη αντίδραση δηλαδή pH 5,5 – 7,0. Για βασική λίπανση απαιτείται μεικτό βιολογικό λίπασμα για καλή ανάπτυξη και καρποφορία ενώ κρίσιμα είναι και τα ιχνοστοιχεία σιδήρου και βορίου. Η φουντουκιά είναι φυλλοβόλο δέντρο, μόνοικο δίκλινο, δηλαδή στο ίδιο δέντρο φέρει ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη. Φτάνει σε ύψος μέχρι 5 μέτρα, μπαίνει σε καρποφορία από το 4ο χρόνο, μετά το 10 χρόνο σταθεροποιείται η παραγωγή της (250 κιλά/στρέμμα περίπου) μέχρι το 50ο έτος. Η ωρίμαση των φουντουκιών γίνεται από τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, ανάλογα με την ποικιλία. Το κριτήριο της ωριμάσεως των καρπών είναι όταν αποσπώνται από τα φυτά και παίρνουν καστανό χρώμα. Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρια ή με ράβδισμα των βλαστών και μάζεμα από το έδαφος.
Θέλω να φτιάξω ένα μικρό θερμοκήπιο για να φυτεύω σπόρους. Τι να προσέξω;
Αν θέλεις θερμοκήπιο, για να φυτεύεις σπόρους,
θέλει καλό αερισμό σε όλους του τους χώρους.
Φυτέψτε σπόρους εντός του θερμοκηπίου και μεταφυτέψετε τα σποριόφυτα εκτός θερμοκηπίου όταν οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες. Έτσι, θα έχετε πρώιμα λαχανικά ενώ εφόσον οι διαστάσεις του θερμοκηπίου σας το επιτρέπουν, καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας και μέσα στο θερμοκήπιο κατά τους χειμερινούς μήνες από την σπορά έως την συλλογή. Η θέση που θα διαλέξουμε για το θερμοκήπιο πρέπει να εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κλασσικός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση ενώ παράλληλα η θέση που θα διαλέξετε πρέπει να είναι προστατευμένη από βόρειους ανέμους τον χειμώνα. Το έδαφος που θα στηθεί το θερμοκήπιο δεν πρέπει να είναι ανώμαλο αλλά να είναι επίπεδο, να στραγγίζει ενώ μια μικρή κλίση θα βοηθούσε την απομάκρυνση των νερών την βροχής. Τα θερμοκήπιο μας καλό είναι να εξασφαλίζει θερμοκρασίες πάνω από 15ο C και φυσικό αερισμό του θερμοκηπίου. Κατά την διάρκεια της ημέρας, η πτώση της θερμοκρασίας και ο αερισμός γίνεται με το άνοιγμα των θυρών, παραθύρων και ανοιγμάτων ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκήτων και εντόμων. Τέλος, δημιουργήστε πάγκους για την εγκατάσταση των σπόρων σε παλιά τελάρα ή παλιές γλάστρες.