Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Διάβασα ότι στις αρχές του χρόνου θα κυκλοφορήσει στην αγορά φυτόχωμα με βάση το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Ποια είναι η γνώμη σας;

Φυτόχωμα με το κόμποστ,
της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. καμάρι,
στις γλάστρες, στα λουλούδια σας,
θα δώσει άλλη χάρη.

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι τον επόμενο χρόνο θα κυκλοφορήσει φυτόχωμα για γλάστρες με κύριο συστατικό  το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., ένα προϊόν σταθερότατο, πολύ καλής ποιότητας, με πολλά θρεπτικά συστατικά και που δεν περιέχει βαρέα μέταλλα. Για του λόγου το αληθές το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μ.Α.Ι.Χ. πειραματίζεται με το κόμποστ και διάφορες πρώτες ύλες όπως  τύρφη, περλίτη, ελαφρόπετρα και λίπασμα για να βρεθεί η ιδανική σύσταση του νέου φυτοχώματος. Το νέο φυτόχωμα θα είναι γενικής χρήσης για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε συσκευασίες των 20 και 50 λίτρων, ενώ θα δημιουργηθεί ξεχωριστό φυτόχωμα 20 λίτρων για οξύφιλα φυτά (γαρδένια, αζαλέα, καμέλια και ορτανσία). Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., ερευνητικό ίδρυμα Μ.Α.Ι.Χ. και χανιώτικη εταιρεία “Έξυπνη Συσκευασία Ελλάς”) είναι μια αξιέπαινη προσπάθεια που ενισχύει την τοπική κοινωνία και οικονομία, το περιβάλλον, την αειφορία και την οικολογία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, πληρώναμε πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών στον Κουρουπητό, ενώ τώρα είμαστε σε θέση να ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας και να δημιουργούμε πολύτιμο υπόστρωμα δίνοντας ζωή στα φυτά που έχουμε στις γλάστρες μας. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί από τους συμπολίτες μας και να ευοδωθεί με επιτυχία. Είναι ένα στοίχημα για τον κοινωνικό πολιτισμό μας!

Χρησιμοποιώ συχνά κόλιαντρο για ντρέσινγκ και θέλω να τον καλλιεργήσω. Τι πρέπει να ξέρω;

Πικάντικο καρύκευμα του κόλιαντρου τα φύλλα,
στον ουρανίσκο γευστική φέρνει ανατριχίλα.

MISTIAK2Ο κορίανδρος ή το κόλιαντρο είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή,  ενώ ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο που  την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο. Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξής του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας. Σε δεύτερη φάση, μετά την ανάπτυξη του βλαστού, ο κορίανδρος είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με απευθείας σπορά στο χωράφι, σε αποστάσεις φύτευσης 60 εκ. μεταξύ των γραμμών και 7-10 εκ. πάνω στη γραμμή. Βέβαια, μπορείτε να το σπείρετε σε μια γλάστρα ή σε μια ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι σας. Τα φύλλα του κορίανδρου λόγω της διαφορετικής          -σε σχέση με τους καρπούς- και ιδιαίτερης οσμής τους χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε σαλάτες, σούπες, αλλά και ντρέσιγκ. Οι καρποί του κοριάνδρου χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα στη μαγειρική, στη ζαχαροπλαστική, στην κατασκευή λικέρ και τον αρωματισμό μπίρας. Ταιριάζει με κρέατα και μανιτάρια, ενώ χρησιμοποιείται πολύ σε ψωμιά και τουρσιά. Στην Αλγερία το χρησιμοποιούν μαζί με αλατοπίπερο για να παστώνουν τα κρέατα.

Θέλω να φτιάξω ελιές ξιδάτες και ελαιόπαστα για το παρεάκι μου. Τι ποικιλία να διαλέξω;

Ψάξε ελιά των Καλαμών για να την κάνεις πάστα,
με παξιμάδι κρητικό, την τσικουδιά σου βάστα.

MISTIAK3Η ποικιλία Καλαμών θεωρείται από τις πιο ξεχωριστές για βρώσιμη και για την παραγωγή ελαιόπαστας. Δένδρο μετρίου έως μεγάλου μεγέθους, με ζωηρή ανάπτυξη, έχει απαιτήσεις σε νερό και ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπια καιρικά χαρακτηριστικά. Ξεχωρίζει πολύ εύκολα από τις άλλες ελληνικές ποικιλίες ελιάς καθώς τα φύλλα της είναι πολύ μεγαλύτερα σε μέγεθος. Ο καρπός είναι μεγάλος, κυρτωμένος μονόπλευρα, με βάρος μέχρι 6 γραμμάρια. Το κουκούτσι του αποσπάται εύκολα και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του, ενώ η περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι είναι 17-19%. Θεωρείται σαν μία από τις καλύτερες επιτραπέζιες ποικιλίες καθώς δίνει μαύρες ελιές, με συνεκτική σάρκα, γυαλιστερό χρώμα, χαρακτηριστικά που τα διατηρεί μέχρι και την κατανάλωση του καρπού. Υπενθυμίζουμε ότι ο καρπός της ελιάς ως εδώδιμος θεωρείται αναπόσπαστο στοιχείο για τη Μεσογειακή διατροφή καθώς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό.

Θα ήθελα να ρωτήσω για το λάδι argan από ποιο δέντρο βγαίνει;

Λάδι αργκάν, πολύτιμο, απ’ της ζωή το δέντρο,
σε θέματα του δέρματος, ευεργεσίας κέντρο.

MISTIAK4Το Argan, ή Argania spinosa ή δέντρο της ζωής, είναι ένα είδος δέντρου σε ερημικές κοιλάδες που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό Μαρόκο. Πρόκειται για θάμνο ή δέντρο γεμάτο αγκάθια με διάρκεια ζωής γύρω στα 175 χρόνια, που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 μέτρα ύψος, ενώ για να επιζήσει σε τόσο ξερές συνθήκες χώνει τις ρίζες του σε βάθος κάτω των 20 μέτρων. Το Argan ανθίζει στην καρδιά της άνοιξης και οι καρποί έχουν περίπου 3 εκατοστά μήκος και 2.5 εκατοστά πλάτος. Ο καρπός κάνει 12 μήνες για αναπτυχθεί ολοκληρωτικά και τελικά ωριμάζει το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Το λάδι που παράγεται από τους καρπούς του Argan, είναι το περίφημο αργανέλαιο, λίγο πιο σκούρο και ελαφρός πιο κοκκινωπό από το ελαιόλαδο. Λίγες σταγόνες αργανελαίου σε σαλάτες ή φαγητά δίνει ένα άρωμα που μοιάζει πολύ με το άρωμα των ξηρών καρπών. Το αργανέλαιο περιέχει υψηλή ποσότητα από βιταμίνες, πολυακόρεστα λίπη, αντιφλεγμονώδεις ουσίες καθώς και υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Ε. Υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για να χρησιμοποιηθεί σε καλλυντικά προϊόντα καθώς θεωρείται ευεργετικό για  δερματικές παθήσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα