Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Φύτεψα πατάτες τέλος Αυγούστου και η πεθερά μου γκρινιάζει να τις συγκομίσω. Τι να της πω να ησυχάσει;

Μέτρα τις μέρες πεθερά
που φύτεψες πατάτες,
και σαν θα φτάσουν εκατό,
από το χώμα βγάλτες.

Αφήστε την πεθερά να λέει τα δικά της και συγκομίσετε την πατάτα, περίπου τρεισήμισυ μήνες μετά από τη φύτευση, σε χρονικό στάδιο 10 – 15 ημερών μετά την ξήρανση του υπέργειου πράσινου μέρους των φυτών. Σε αυτό το χρονικό  σημείο, η φλούδα της πατάτας ξεκινά και αποσπάται κάπως πιο δύσκολα από την σάρκα. Συγκομίστε τις πατάτες όταν το έδαφος βρίσκεται στο ρώγο του, δεν είναι δηλαδή πολύ υγρό ούτε πολύ ξηρό. Σε υγρό έδαφος, υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος των κονδύλων ενώ σε πολύ ξηρό υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν οι κόνδυλοι και να παρουσιάσουν σκασίματα. Πραγματοποιήστε προσεκτική διαλογή των υγιών από τους προσβεβλημένους ή τραυματισμένους κονδύλους κατά τη συγκομιδή. Κατά την αποθήκευση, επιλέξτε δροσερές, σκοτεινές, χωρίς υγρασία, καθαρές αποθήκες με θερμοκρασία 6 – 10°C και τοποθετήστε τις πατάτες σε καθαρά πλαστικά ή ξύλινα τελάρα. Σε αυτές τις θερμοκρασίες οι πατάτες καθυστερούν να φυτρώσουν για τουλάχιστον δυο-τρεις μήνες ενώ δεν δραστηριοποιούνται οι κάμπιες της φθοριμαίας. Σκονίζετε κάθε 20 – 30 μέρες με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουριγγίας πάνω από κάθε στρώση με πατάτες, καθώς και σε μια ζώνη τουλάχιστον ένα μέτρο γύρω από τα τελάρα ενώ και η τοποθέτηση κλαδιών φασκόμηλου βοηθά στην εντομοαπωθητική δράση.

Untitled-12Σκέφτομαι να συγκομίσω τις ελιές μου μετά τα Χριστούγεννα για να βγάλουν περισσότερο λάδι. Συμφωνείτε;

Μην το καθυστερείς πολύ,
τσ’ελιές σου να μαζέψεις,
αν θέλεις την ποιότητα,
στο λάδι να συλλέξεις.

Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο -κίτρινο σε πράσινο- ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. Η καθυστερημένη συγκομιδή δίνει λάδι υποβαθμισμένης ποιότητας ενώ πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Επίσης, ειδικά για τις τσουνάτες ελιές, που περιμένουμε να πέσουν στα δίχτυα, είναι πολύ βασικο να μην τις αφήνουμε πολές μέρες στα δίχτυα γιατί υποβαθμίζεται η ποιότητα και ανεβαίνει σε υψηλά επίπεδα η οξύτητα του παραγόμενου λαδιού. Επιπλεόν, δέντρα με χαμηλό φορτίο συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με τα φορτωμένα δένδρα. Πάντως, σε περίπτωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται πριν τη συγκομιδή.  Κατά τη συγκομιδή, οι πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα ή το ράβδισμα για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου εφόσον συνοδεύονται από βροχή είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα και ο ραβδισμός των δέντρων με βροχερό καιρό. Μετά τη συγκομιδή, είναι απαραίτητος ένας ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα.

Untitled-13Τι σακιά πρέπει να χρησιμοποιώ για να μαζεύω ελιές και πώς θα διαλέξω καλό ελαιουργείο;

Ξέχνα τα πλαστικά σακιά και ψάξε ελαιουργείο,
να βγάλεις ελαιόλαδο που να ’ναι μεγαλείο

Η παραμονή του ελαιοκάρπου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ελαιοποίηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και φτωχού αερισμού υποβαθμίζει πάρα πολύ την ποιότητα του ελαιόλαδου.  Συνιστάται η χρήση διάτρητων σάκων από φυτικές ίνες ή δίχτυ, γιατί επιτρέπουν τον αερισμό και παρεμποδίζουν ανάπτυξη μυκήτων μούχλας. Ακόμα καλύτερα είναι τα πλαστικά τελάρα, ιδίως για τις επιτραπέζιες ελιές. Οι πλαστικοί σάκοι εμποδίζουν τον αερισμό, μεταφέρουν οσμές και τοξικά υπολείμματα (ιδιαίτερα όταν επαναχρησιμοποιούνται) και συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Οι σάκοι να τοποθετούνται σε στοίβες χαμηλού ύψους σε στεγασμένο, δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι την έκθλιψη του καρπού. Επίσης, συνιστάται να γίνεται προγραμματισμός της παράδοσης καρπού σε συνεννόηση με το ελαιουργείο, ώστε να γίνεται η έκθλιψη του ελαιόκαρπου το συντομότερο δυνατό. Τέλος, προτείνεται η επιλογή ελαιουργείου να γίνεται βάσει  προδιαγραφών συνθηκών υψηλής καθαριότητας, μηχανημάτων από ανοξείδωτα υλικά, αποφυγή παρατεταμένης μάλαξης της ελαιοζύμης και επαφή της με τον αέρα, τήρηση χαμηλών θερμοκρασιών, χρήση κατά το δυνατόν λιγότερου νερού για αποφυγή απομάκρυνσης των φυσικών αντιοξειδωτικών καθώς και τήρηση ειδικών μέτρων κατά την έκθλιψη βιολογικού ελαιοκάρπου (χωρικός και χρονικός διαχωρισμός).

Untitled-14Τι πρέπει να προσέξω κατά την αποθήκευση του λαδιού για να διατηρήσω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του;

Δοχεία ανοξείδωτα, αγόρασε για λάδι,
για αποθήκευση χωρίς, παραμικρό ψεγάδι.

Η αποθήκευση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα μέσα που να διατηρείται η υψηλή ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Συγκεκριμένα, προτιμάμε ανοξείδωτα, λευκοσιδηρά ή σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία, ενώ επιλέγουμε αποθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες (επιθυμητή θερμοκρασία μικρότερη των 18οC). Το φως και το οξυγόνο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στο λάδι, συνεπώς τα δοχεία συσκευασίας θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή και αεροστεγή. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αποφεύγεται η πλαστική συσκευασία ή οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει κατακράτηση των πτητικών συστατικών του λαδιού και υποβάθμιση των γευστικών και αρωματικών ιδιοτήτων του. Επιπλέον, απαιτείται επιμελής καθαρισμός της αποθήκης που θα φυλαχθεί το λάδι  πρέπει να γίνεται προστασία από δυσάρεστες οσμές (μούχλα, καπνός, φάρμακα) που μπορούν να απορροφηθούν από το ελαιόλαδο. Ακόμη, να αποφεύγετε  να ανακατεύετε το φρέσκο λάδι με το περσινό ελαιόλαδο γιατί υποβαθμίζετε άμεσα την ποιότητα του. Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε  ότι η χρονική δυνατότητα  συντήρησης του ελαιολάδου, μειώνεται όσο χαμηλότερη είναι η  αρχική του ποιότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα