Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

 

Ακουσα ότι είναι κάποια φυτά που τα στολίζουν στις γιορτές για καλοτυχία. Ποια είναι αυτά;

Μαργαριτάρια του βουνού, του δάσους τα ρουμπίνια, της φύσης τα κοσμήματα που διώχνουνε την γκίνια. Μιλάμε για το φυτό γκυ (Viscum album) ή ιξό που επιβιώνει παρασιτικά σε πολλά είδη δένδρων και ξεχωρίζει για τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς του. Θυμηθείτε τον Αστερίξ και το γαλατικό χωριό, όπου ο σοφός Δρυΐδης παρασκεύαζε από το γκυ το παντοδύναμο μαγικό φίλτρο μέσα στο ιερό καζάνι του. Κατά τον μεσαίωνα το γκυ θεωρείται σαν το μαγικό κλωνάρι των ερωτευμένων κι όποιοι φιληθούν κάτω από τα κλαδιά του μένουν για πάντα μαζί. Ακόμη και σήμερα συμβολίζει την καλή τύχη, την αγάπη, την ειρήνη και την ευημερία. Εκτός από το γκυ με τα μαργαριτάρια του βουνού ανακαλύψτε και το ’ου’ (Ilex aquifolius) και τα ρουμπίνια του. Μιλάμε για τους κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς που ξεπροβάλλουν μέσα από τα γυαλιστερά δερματώδη κι ενίοτε αγκαθωτά φύλλα του. Θάμνος, που είναι γνωστό και με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο ή αρκουδόβατος στη χώρα μας, συναντάται πέρα από τις υγρές περιοχές της Μεσογείου, στις εύκρατες περιοχές του Ατλαντικού, της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν ότι το ‘ου’ φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του, αλλά και οι κόκκινοι καρποί του, συμβολίζουν τα μαρτύρια του Χριστού.

Τα σαλιγκάρια μού καταφάγανε τα σπανάκια και τα μαρούλια. Πώς να τα αντιμετωπίσω;

Σαλίγκαρε, σαλίγκαρε, θα σε κεράσω μπίρα, και από μένα θα τη βρεις, που ’χω μεγάλη πείρα. Σαν βιολογική λύση θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και να προσθέσετε μπίρα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις χημικές αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης και πνίγονται μέσα στην μπίρα. Επίσης, άλλη μια βιολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών είναι η τοποθέτηση στάχτης γύρω από τα φυτά σας ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό φράγμα για τα σαλιγκάρια. Το αρνητικό όμως, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι όταν βρέχει, η στάχτη εξαφανίζεται. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κυκλοφορεί στο εμπόριο βιολογικό λίπασμα φωσφορικού σιδήρου που αντιμετωπίζει πολύ ικανοποιητικά χοχλιούς και γυμνοχοχλιούς για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παλαιότερα, η τοποθέτηση χοντρού αλατιού γύρω από τα φυτά αποτελούσε λύση για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες, από τους παλιότερους, δεν θα σας το συνιστούσα καθώς αυξάνει την αλατότητα του εδαφικού υποστρώματος και θα δημιουργήσει τοξικότητες στα φυτά και κιτρίνισμα στα φύλλα.

Είδα ότι σε γεωπονικά μαγαζιά έφεραν πατατόσπορο. Δεν είναι λίγο νωρίς για να φυτέψει κανείς πατάτες;

3Πατάτες λίγο έγκαιρα, φροντίστε και ψωνίστε να βγάλουν μάτια δυνατά κι ύστερα τεμαχίστε! Οι καλοί καλλιεργητές πατάτας εξασφαλίζουν από νωρίς την απαιτούμενη ποσότητα πατάτας που θέλουν να φυτέψουν. Συγκεκριμένα ψωνίζουν από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι μέσα Γενάρη τις πατάτες για να τις φυτέψουν στο χωράφι από τέλος Γενάρη (οι πολύ πρώιμες φυτεύσεις) μέχρι τέλος Φλεβάρη. Τοποθετήστε λοιπόν τον πατατόσπορο σε τελάρα, μέχρι του ύψους των 10-15 cm, αφού πρώτα απομακρύνετε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο. Τα τελάρα να φυλαχθούν σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία,θερμοκρασία 16-18 οC και χαμηλού φωτισμού, ώστε να μην πρασινίσουν οι κόνδυλοι. Ο πατατόσπορος πρέπει να φυτεύεται αφού η κομμένη επιφάνεια φελλοποιηθεί και τα φύτρα αποκτήσουν μήκος 1-1,5 εκ. Στους μικρού μεγέθους κονδύλους που φυτεύονται ολόκληροι, μια μικρή τομή στη βάση βοηθά στην ταχύτερη έκπτυξη των φύτρων. Στον πατατόσπορο μεγαλύτερου μεγέθους που τεμαχίζεται, μετά τον τεμαχισμό ο πατατόσπορος διατηρείται για 7-10 μέρες πριν το φύτεμα, για να γίνει επούλωση των τομών και να κάνει ‘τσίπα’, σε θερμοκρασίες 18-20 οC.

Πότε πρέπει να κλαδέψω το φούλι μου για να έχει καλή ανθοφορία;

4Κλάδεψε το φούλι σου στα τέλη του χειμώνα, βοήθησέ το να σταθεί στου άνθους τον αγώνα. Κλαδέψετε το φούλι τέλος Φλεβάρη – αρχές Μάρτη ώστε να έχουν τελειώσει οι παγωνιές. Κλαδεύουμε αυστηρά το φούλι για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Το φούλι ή αραβικό γιασεμί (Jasminum sambac) ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά μονά ή διπλά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. To διπλό φούλι ή γκραντούκα (Jasminum sambac ‘Grand Duke of Tuscany’) έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος, αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος. Το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία. Εξασφαλίστε στις γλάστρες ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Έχετε στο μυαλό σας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη αν και τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, έντονη ηλιοφάνεια ίσως προκαλέσει κάποια εγκαύματα σε φύλλα. Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση.

Ρωτήστε για τα λαχανικά & τα λουλούδια σας

Επισκεφθείτε τη σελίδα “Τα Μυστικά του Κήπου” στο Facebook, για ερωτήσεις και προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα