Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Θα ήθελα να φτιάξω ένα σπορείο για να ετοιμάσω τα ανοιξιάτικα σπορόφυτα

Πάρε κατάλληλα υλικά, σπορείο να ετοιμάσεις,   για ένα λαχανόκηπο που θα΄ναι πρώτης κλάσης.

Η διατροφική μας αυτάρκεια πρέπει να ξεκινάει από ένα οργανωμένο σπορείο που θα μας δημιουργήσει ένα καλό λαχανόκηπο.  Καταρχήν, χρειαζόμαστε  πλούσιο γόνιμο φυτόχωμα για το σπορείο, κύπελα πλαστικά του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής, νάιλον ή τσουβάλια για σκέπασμα και φυσικά παραδοσιακούς σπόρους. Τα κυπελάκια που έχουμε, τα τρυπάμε σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται. Επίσης, αν κάνουμε καφάσι με χώμα, βάζουμε το νάιλον κάτω και το τρυπάμε. Τις τρύπες τις κάνουμε συνήθως με πυρωμένο καρφί. Γεμίζουμε τα κυπελάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος τρία δάχτυλα πριν γεμίσει. Ποτίζουμε το χώμα, βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξαναποτίζουμε ελαφριά. Οι σπόροι φυτεύονται σε  βάθος ανάλογο του μεγέθους  τους,  δηλαδή τους  σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα. Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν. Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο. Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ. Κάποια φυτά βγαίνουν πιο γρήγορα (ντομάτα) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργότερα (πιπεριά).

2Eχω μία καλή ποικιλία μαρουλιού και θέλω να τη διατηρήσω τι πρέπει να κάνω;
Μαρούλια διάλεξε γερά
και άσε τα ν’ ανθίσουν,
σαν ωριμάσουν κούνα τα, τους σπόρους τους ν’ αφήσουν

Για να συλλέξουμε σπόρους μαρουλιού, επιλέγουμε καταρχήν μερικά καλοσχηματισμένα μαρούλια. Όταν τα μαρούλια ανθίσουν, σταδιακά οι σπόροι θα ωριμάσουν και μετά από περίπου ένα δεκαπενθήμερο μπορείτε να ξεκινήσετε την καθημερινή συλλογή σπόρων. Μπορείτε να συλλέγετε τους σπόρους είτε κουνώντας τα άνθη μέσα σε μια χάρτινη σακούλα και επιτρέποντας στους ώριμους σπόρους να πέσουν, είτε περιμένοντας να ωριμάσει η πλειοψηφία των σπόρων και μετά να κόψετε το φυτό. Εάν κρεμάσετε ανάποδα το φυτό και τοποθετήστε ένα δοχείο από κάτω, οι σπόροι θα συνεχίσουν να ωριμάζουν και θα πέφτουν μέσα σε αυτό κάθε φορά που κουνάτε το φυτό. Το μέρος που θα αφήσετε το φυτό για να συνεχιστεί η ωρίμανση των σπόρων πρέπει να μην έχει υγρασία.  Εάν οι σπόροι φαίνεται να έχουν υγρασία αφήστε τους για μερικές μέρες να στεγνώσουν πριν τους αποθηκεύσετε. Οι σπόροι μαρουλιού μπορούν να διατηρηθούν ζωντανοί για περίπου 3 χρόνια, με την προυπόθεση ότι το μέρος στο οποίο έχουν αποθηκευτεί είναι ξηρό και δροσερό.

3Ενας γεωπόνος μου είπε ότι στο αμπέλι μου κάποιες παλιές κουρμούλες έχουν προσβληθεί από ίσκα

Τ’ αμπέλι θέλει προσοχή και να μην παίρνεις ρίσκα,    γι’ αυτό λοιπόν ξερίζωσε κουρμούλες που’χουν ίσκα.

Η ίσκα είναι χαρακτηριστική χρόνια ασθένεια του αμπελιού, με βραδεία εξέλιξη σε αμπελώνες κάποιας ηλικίας, συνήθως μετά το 10-12ο έτος της ηλικίας τους και καταστρέφει το αγγειακό σύστημα των φυτών.  Εκδηλώνεται σε διάσπαρτα πρέμνα με τη μορφή απότομης ή σταδιακής  ξήρανσης το καλοκαίρι μετά από βροχή ή πότισμα που ακολουθεί περίοδος υψηλών θερμοκρασιών. Στα φύλλα εμφανίζονται μεσονεύριες καστανές κηλίδες με περιφερειακή χλώρωση ενώ τα σταφύλια εμφανίζουν ακανόνιστη ανάπτυξη και έπειτα ξηραίνονται. Οι βλαστοί έχουν ασθενική εμφάνιση, μειωμένη καρποφορία, καθολική ή μερική καθυστέρηση στο άνοιγμα των ματιών. Στο ξύλο εμφανίζεται σήψη η οποία αρχίζει από την καρδιά ενώ το προσβεβλημένο ξύλο γίνεται μαλακό, εύθρυπτο, με κιτρινόλευκο χρώμα και σπογγώδη υφή. Το ξύλο μέσα γίνεται σα ροκανίδι. Η ίσκα καταπολεμάται με ξερίζωμα και κάψιμο των προσβεβλημένων πρέμνων ενώ σε προληπτικό επίπεδο απαιτούνται πλάγιες τομές κλαδέματος για να μην παραμένει το νερό της βροχής και κάλυψη των πληγών με πάστα εμβολιασμού.

4Μπορείτε να μου πείτε
πώς θα πολλαπλασιάσω την μπανανιά μου;

Παραφυάδες διάλεξε να πολλαπλασιάσεις,     τη μπανανιά του κήπου σου αν θέλεις να μη χάσεις.

Η μπανανιά, είναι  δενδρόµορφο, πολυετές, ποώδες φυτό που πολλαπλασιάζεται µε παραφυάδες και καλλιεργείται σε περιοχές µε τροπικό και υποτροπικό κλίμα. Η επιλογή του νέου μητρικού φυτού, γίνεται την άνοιξη, µετά το πέρας της ετήσιας συγκομιδής. Η επιλογή γίνεται βάση του ύψους της παραφυάδας που πρέπει να φτάνει στο 1,5 μέτρο, ηλικίας 9 – 11 μηνών και να είναι σε καλή κατάσταση. Σε γενικές γραµµές, η παραφυάδα πρέπει να έχει τον Ιούνιο 5-8 φύλλα ενώ το προηγούμενο μητρικό φυτό  κόβεται σε ύψος ενός μέτρου. Σε κάθε θέση αφήνονται δύο παραφυάδες µε την προϋπόθεση να µη μεταβάλλονται σημαντικά οι αποστάσεις των φυτών, για να διατηρείται ο καλός αερισμός και ο φωτισμός των φυτών. Η φύτευση γίνεται κατά τους µήνες Απρίλιο – Μάιο, όπου oι θερµοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος. Τα νέα φυτά πρέπει να έχουν µόνο το τελευταίο φύλλο, για περιορισµό της απώλειας νερού. Φυτεύονται σε λάκκους µε διαστάσεις περίπου 35×45 cm.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα