Τα ελαιόδεντρά μου έχουν γεμίσει με πρασινίλες και καπνιά στον κορμό. Πώς μπορώ να τα αντιμετωπίσω;
Κάνε στα δέντρα κλάδεμα
να φύγει η πρασινίλα
και ψέκασέ τα με χαλκό
μην πάθεις άλλη νίλα.
Καπνιά και λειχήνες (πρασινίλες) ανα̟πτύσσονται σε ελαιώνες υγρών ̟περιοχών καθώς και σε δέντρα µε ̟πυκνή βλάστηση. Κατάλληλο κλάδεµα ̟που εξασφαλίζει στα δέντρα ε̟παρκή αερισµό και φωτισµό, µειώνει τον κίνδυνο σοβαρών ̟προσβολών α̟πό το κύριο αίτιο της κα̟πνιάς, το έντομο λεκάνιο, αφού η κα̟πνιά αναπ̟τύσσεται ̟πάνω στα µελιτώδη εκκρίµατά του. Όσον αφορά τις πρασινίλες (λειχήνες), ο ψεκασµός µε χαλκούχα σκευάσµατα κατά τη διάρκεια του χειµώνα βοηθά στην ̟προστασία των δέντρων και στην α̟ποκόλληση των λειχήνων. Επίσης, το βιολογικό σκεύασμα υπεραγγανικού καλίου είναι άριστο απολυμαντικό μεσο που εξαφανίζει τις λειχήνες ενώ απολυμαίνει και πληγές των δέντρων μετά από κλάδεμα και χαλάζι.
Η πεθερά μου μού χάρισε ένα ανθούριο, αλλά ποιος την ακούει άμα πάθει τίποτα
Η πεθερά εχάρισε, ανθούριο στη νύφη,
θα βγάλει άμα ξεραθεί της γλώσσας της τα ξίφη.
Το ανθούριο, φυτό εσωτερικού χώρου, με χαβανέζικη καταγωγή ξεχωρίζει για τα λουλούδια του έχουν σχήμα καρδιάς, συνήθως κόκκινου χρώματος και εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια καθώς και για τα στιλπνά πράσινα φύλλα του. Το ανθούριο έχει πλουσιότατη ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και συνήθως η ανθοφορία είναι πλουσιότερη την άνοιξη και το καλοκαίρι, κυρίως όμως γιατί αυτές τις εποχές το φυτό δέχεται λαμπερό φως για περισσότερες ώρες απ’ ό,τι τον χειμώνα. Ψεκάζετε συχνά με νερό για να του δώσετε υγρασία και καθαρίζετε τόσο τα φύλλα όσο και τα λουλούδια του με υγρό σφουγγάρι. Ποτίζετε μόνο μια φορά τη βδομάδα καθώς ο πιο συνηθισμένος τρόπος καταστροφής του ανθούριου είναι το σάπισμα των ριζών λόγω υπερβολικού ποτίσματος. Θέλει φυτόχωμα που να περιέχει οπωσδήποτε περλίτη, ενώ μπορείτε να προσθέστε στη βάση της γλάστρας λίγα χαλίκια για καλύτερη αποστράγγιση. Λιπαίνετε αραιά, μια φορά τον μήνα (άνοιξη και καλοκαίρι) και προτιμήστε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.
Γιατί ο Κρόκος Κοζάνης έχει τόσο υψηλή τιμή;
Κρόκος Κοζάνης ξακουστός σ’ ολόκληρη την πλάση,
πολύτιμο μπαχαρικό που έχει άλλη κλάση.
Ο κρόκος ή σαφράν όπως διεθνώς λέγεται θεωρείται το πιο πολύτιμο καρύκευμα του κόσμου, έτσι ώστε πολλοί να τον αποκαλούν “κόκκινο χρυσό”. Ο κόκκινος ελληνικός κρόκος, λοιπόν, φυτεύεται κύρια στην Κοζάνη και κατατάσσεται στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Η μεγάλη οικονομική αξία του οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο κρόκος ακόμη και σήμερα καλλιεργείται και περισυλλέγεται όπως γινόταν επί χιλιετηρίδες, με τα χέρια. Ετυμολογικά προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “κρόκη” που σημαίνει νήμα – υφάδι που με τη σαΐτα πλέκεται στο στημόνι. Ο κρόκος χρησιμοποιείται στη μαγειρική καθώς δίνει μία ιδιαίτερη γεύση και χρώμα στο φαγητό, στα ροφήματα, στα ποτά, στα τυροκομικά ακόμη και στη ζωγραφική. Οι βολβοί φυτεύονται στον Ιούλιο – Αύγουστο σε απόσταση 10-15 εκατοστά μεταξύ τους και 20-25 εκατοστά βάθους. Η καλλιέργειά τους είναι βιολογική και τα λουλούδια που αρχίζουν να βγαίνουν κατά τα μέσα Οκτώβρη μαζεύονται για 20-30 μέρες. Στη συνέχεια, γίνεται η διαλογή και η ξήρανση των ανθέων και συλλέγονται τα κόκκινα στίγματα του άνθους. Ενδεικτικά, χρειάζονται περίπου 150.000 λουλούδια για να πάρουμε ένα κιλό αποξηραμένα στίγματα σαφράν.
Εφαγα πολύ την Τσικνοπέμπτη και θέλω να χάσω βάρος. Γνωρίζετε κανένα βότανο;
Μία λουίζα διάλεξε, τα φύλλα της να βράσεις, της Τσικνοπέμπτης το φαΐ υγιεινά να χάσεις.
H λουίζα είναι πολυετής φυλλοβόλος θάμνος με ύψος από 1 μέχρι 2-2,5 μέτρα με έντονη οσμή λεμονιού. Τα φύλλα της είναι οδοντωτά, λογχοειδή με χρώμα πολύ ανοικτό πράσινο, ενώ τα άνθη της είναι μικρά λευκά ή λευκορόδινα. Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει σχετικά την παγωνιά και θέλει καλό πότισμα, μια φορά τη βδομάδα. Αναπτύσσεται καλύτερα σε ουδέτερα εδάφη που είναι πλούσια σε οργανική ύλη. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα αρχές Μαρτίου, ενώ την κλαδεύουμε το φθινόπωρο όταν πέσουν τα φύλλα της. Για λίπασμα, βάζουμε λίγο βιολογικό λίπασμα αζώτου ή κοπριά κατά τη φύτευση και κατά την περίοδο της άνοιξης άλλες δυο φορές. Φυτέψτε λοιπόν λουίζα, μαζέψτε τα φύλλα της, αποξηράνετέ τα σε σκιερό έδαφος, βράστε τα και πιείτε το αφέψημα. Βοηθάει στο αδυνάτισμα, στην απώλεια βάρους και είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα βότανα στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς είναι λιποδιαλυτικό.