Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου

1Εχει σημασία το φεγγάρι για να κλαδέψω κληματαριά και να φυτέψω πατάτες;

Γέμωση φύτευε φυτά, λίγωση να κλαδεύεις, φεγγάρι βλέπε γεωργέ, αν θες να προοδεύεις. Οι παλιοί γεωργοί προσαρμόζουν τις καλλιεργητικές εργασίες ακολουθώντας τα στάδια του φεγγαριού. Πριν τη νέα σελήνη 2-3 ημέρες (γέμωση του φεγγαριού), είναι η περίοδος που μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους – βολβούς – κονδύλους, όπως τις πατάτες σας, ενώ αυτή την περίοδο φυτεύουμε και έτοιμα φυτά όπως ανθοφόρα φυτά, δέντρα, θάμνους, λαχανικά κ.λπ.), φυτεύουμε μοσχεύματα – ριζώματα κ.λπ., μεταφυτεύουμε, κάνουμε μπολιάσματα, πραγματοποιούμε λίπανση και γενικότερα ό,τι εργασία έχει σχέση με την ανάπτυξη ριζών. Μετά την πανσέληνο 2-3 ημέρες (λίγωση του φεγγαριού) είναι η περίοδος για: κλάδεμα, συγκομιδή καρπών – λουλουδιών – σπορών, κόψιμο χορταριών, κόψιμο ζιζανίων, σκάλισμα, βοτάνισμα, ακόμα και τα κομμένα κλαριά καίγονται ευκολότερα. Μόνο τον Ιανουάριο μπορούμε, ανεξάρτητα σε ποια φάση βρίσκεται το φεγγάρι, να κάνουμε κλαδέματα «Γενάρη μήνα κλάδευε φεγγάρι μην ξανοίγεις». Πάντως, αν κανείς αναρωτιέται πως κλαδεύεται το δέντρο της αγάπης, ο λαϊκός ποιητής έχει δώσει την απάντηση του: «Τσ’ αγάπης τα κλαδέματα, φεγγάρια δε θωρούνε και λίγωση και γέμωση μπορούνε να γενούνε».

 

2Μου αρέσουν οι βιολέτες και θέλω να κρατήσω σπόρο από τα φυτά που θα βάλω

Βιολέτα μου ξεχωριστή, με μυρωδιά μαγεία, χαρίζεις μες στην άνοιξη, πλούσια ανθοφορία. Οι βιολέτες με τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας. Τα χρώματα των λουλουδιών λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες. Η ανθοφορία τους διαρκεί από την άνοιξη μέχρι και τα πρώτα κρύα, ενώ τα κομμένα λουλούδια διατηρούνται στο βάζο για αρκετές ημέρες αναδίδοντας το έντονο, αλλά γλυκό τους άρωμα. Δώστε τους άφθονη υγρασία και τακτικό πότισμα και κόβετε τα λουλούδια τους όταν μαραίνονται για να ενισχύσετε τη δημιουργία νέων μπουμπουκιών. Για να βοηθήσετε τα φυτά σας, βάλτε πασσαλάκια πάνω στα οποία θα δέσετε χαλαρά το φυτό καθώς μεγαλώνει ώστε να μην γείρει από το βάρος των λουλουδιών. Όταν τα φυτά καταστραφούν με τα πρώτα κρύα συλλέξτε όλους τους σπόρους και ξεριζώστε τα ξερά φυτά. Οι σπόροι τους μοιάζουν με πλακέ φασολάκια και περιέχουν δύο σειρές σπόρων που μοιάζουν πολύ στο σχήμα και στο μέγεθος με τους σπόρους της πιπεριάς. Κόψτε αυτά τα φασολάκια μόνο όταν ξεραθούν πάνω στο φυτό και διατηρείστε τους σε δροσερό σημείο μέχρι την επόμενη άνοιξη να τους φυτέψετε.

 

3Πώς να φυτέψω τα σποράκια λαχανικών στο σπορείο μου;

Φύτεψε τα σποράκια σου μέσα σε κυπελλάκια, για να μη γίνει μπέρδεμα βάλε και ταμπελάκια. Γεμίζουμε τα πλαστικά κυπελλάκια του σπορείου με το χώμα κατά τα 2/3 και καταβρέχουμε χορταστικά. Θα διαπιστώσουμε πως το χώμα θα κατέβει ελαφρώς. Για τα φυτά με μικρού μεγέθους σπόρους (ντομάτα, πιπεριές κ.λπ.) ρίχνουμε 3-4 σε κάθε κυπελλάκι για να εξασφαλίσουμε πως ένας τουλάχιστον θα φυτρώσει. Από τους μεγαλύτερους σπόρους (κολοκύθα) θα βάζουμε από ένα. Ο κανόνας της κάλυψης των σπόρων είναι το χώμα που θα τους σκεπάσει να είναι 2-3 φορές το ύψος τους. Δηλαδή για την περίπτωση των σπόρων ντομάτας ελάχιστο χώμα ώστε να μη φαίνονται είναι αρκετό. Κατόπιν πιέζουμε ελαφρά το χώμα που προσθέσαμε με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε πολύ ελαφρά. Σε αυτή τη φάση το πότισμα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά για να μη παρασυρθούν τα σποράκια μας από μια μεγάλη ποσότητα νερού και δε βλαστήσουν ποτέ. Ένα ποτιστήρι με μικρές τρυπούλες είναι ιδανικό για τα πρώτα ποτίσματα του σπορείου μας. Για να γνωρίζουμε τι έχουμε φυτέψει σε κάθε κυπελλάκι μπορούμε να γράψουμε ένα ταμπελάκι με το είδος και την ποικιλία του κάθε σπορόφυτου.

 

4Θέλω ένα χαμηλό ανθόφυτο για κάτι μικρές ζαρντινιέρες που έχω;

Αγήρατο ανθόφυτο, με το ιώδες χρώμα, σε ζαρντινιέρα χαμηλή, φύτεψε μες στο χώμα. Το αγήρατο, ένα χαμηλό ανθόφυτο που κατάγεται από το Μεξικό και μπορεί να είναι ετήσιο ή πολυετές, αν βρεθεί σε ήπια κλίματα. Διαθέτει καρδιόσχημα φύλλα και υπέροχα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες με αποχρώσεις του μπλε του ιώδους ή και του άσπρου. Η ανθοφορία του είναι τόσο πλούσια, που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε μέσα στον Μάρτη και να το μεταφυτέψετε κατά τον Μάιο – Ιούνιο. Όταν τα φυτά είναι μικρότερα των δέκα εκατοστών, τα κορφολογούμε για να εξασφαλίσουμε πλούσια διακλάδωση και μεγαλύτερη ανθοφορία. Το αγήρατο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αν και σε γόνιμο χώμα παρουσιάζει πλουσιότερη ανθοφορία. Γενικότερα, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία, ενώ είναι ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές. Απαιτεί αρκετά και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι, ενώ δεν αντέχει την ξηρασία και το κρύο. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στην πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία μέχρι το τέλος φθινοπώρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

3 Comments

  1. Ενδιαφερουσα και χρησιμη η ιστοσεληδα σας.
    ΕΝτελως ερασητεχνικα και με ενδιαφερον θα ακουσω και θα χαρω να μαθω εαν υπαρχει τροπος και πως μπορω να
    κλαδευσω ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ που εχω δικη μου πηκιλεια και η οποια μου εχει φυτρωσει απο μονη της και την σε σπορια
    εδω και 10 χρονια . Ειμε πολυ ευχαριστημενος με την αποωση της . Βεβαια παντα εχω ως προτεραιωτητα τη φρον-
    τιδα και την περιποιηση των φυτων.
    Εαν καποιος μπορει να μου δωσει καπια συμβουλη θα την δεχτω ευχαριστως.
    Οι Ντοματιες που εχω ειναι οπως λενε ΑΝΑΡΙΧΩΜΕΝΕΣ και και τις βαζω κοντα σε πλεγματα και τις στεραιωνω.
    Ευχαριστω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα