Είδα στις ειδήσεις ότι κυκλοφόρησε φυτόχωμα με βάση το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Ποια είναι η γνώμη σας;
Με το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.,
ο «ΚΗΠΟΥΡΟΣ» εφάνη,
να κάνει τα λουλούδια σας,
ν’ ανθίσουν μάνι – μάνι.
Πράγματι, κυκλοφόρησε εδώ και λίγες μέρες το έτοιμο φυτόχωμα για γλάστρες με κύριο συστατικό το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., εξαιρετικής ποιότητας, με πολλά θρεπτικά συστατικά. Το νέο φυτόχωμα, με το όνομα «ΚΗΠΟΥΡΟΣ» θα είναι γενικής χρήσης για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου σε συσκευασίες των 20 και 50 λίτρων σε πολύ λογική τιμή. Επίσης, δημιουργήθηκε ξεχωριστό φυτόχωμα 20 λίτρων για οξύφιλα φυτά (γαρδένια, αζαλέα, καμέλια και ορτανσία). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μ.Α.Ι.Χ. πειραματίστηκε με το κόμποστ και διάφορες πρώτες ύλες όπως τύρφη, περλίτη, ελαφρόπετρα και λίπασμα σε ένα απαιτητικό πείραμα για να βρεθεί η ιδανική σύσταση του νέου φυτοχώματος. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η τριμερής συνεργασία (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., ερευνητικό ίδρυμα Μ.Α.Ι.Χ. και χανιώτικη εταιρεία “Έξυπνη Συσκευασία Ελλάς”) είναι μια πρωτοπόρος προσπάθεια Πράσινης Ανάπτυξης που ενισχύει την τοπική οικονομία, το περιβάλλον, την αειφορία και την οικολογία. Μετά τον διασυρμό και τα πρόστιμα για την ανεξέλεγκτη αποκομιδή και καύση σκουπιδιών, πριν λίγα χρόνια, στον Κουρουπητό, πλέον σαν Χανιώτες, πρέπει να είμαστε περήφανοι που ανακυκλώνουμε τα απορρίμματά μας, δημιουργώντας πολύτιμο υπόστρωμα για τα φυτά που έχουμε στις γλάστρες και τους κήπους μας. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο αυτή η αξιέπαινη προσπάθεια να στηριχθεί από τους συμπολίτες μας και να ευοδωθεί με επιτυχία.
Πότε θα κάνει η ομάδα των “Σποριτών” την ανοιξιάτικη γιορτή παραδοσιακών σπόρων;
Η άνοιξη μάς έφτασε, κι αυτή την Κυριακή,
τους σπόρους για να σώσουμε σε όμορφη γιορτή.
Η ομάδα των “Σποριτών” διοργανώνει και φέτος την ανοιξιάτικη γιορτή παραδοσιακών σπόρων, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Σοδυ (τέρμα Μιχελογιάννη), την Κυριακή 15 Μαρτίου, στις 11 το πρωί. Στην εκδήλωση που θα παρουσιάσει ο βιοκαλλιεργητής Δημήτρης Παυλάκης, θα μιλήσει ο γεωπόνος, ειδικός στα ντόπια αρωματικά φυτά, Κώστας Οικονομάκης καθώς και το μέλος των Σποριτών, Μαλάμω Μηλογιαννάκη. Για τους “Σπορίτες”, η διάσωση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, με άλλα λόγια της διατροφικής μας κληρονομιάς, είναι ύψιστο ζήτημα αυτάρκειας, ελευθερίας, μα και αξιοπρέπειας. Οποιοι από εσάς έχετε φυλάξει αυτά τα χρόνια ντόπιους σπόρους, προϊόν φυσικής καλλιέργειας, απαλλαγμένους από χημικές μεταχειρίσεις, φέρτε τους μαζί σας. Αν είστε νέοι καλλιεργητές, ελάτε να κάνετε μια καινούργια αρχή. Χαρίζουμε σπόρους, χαρίστε κι εσείς για να διασώσουμε τη διατροφική μας κληρονομιά.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
11 π.μ. ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΣΠΟΡΩΝ
12 μ. ΟΜΙΛΙΕΣ
1 μ.μ. ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΠΟΡΩΝ
Είναι κατάλληλη αυτή η εποχή να φυτέψω γλαδιόλες;
Γλαδιόλα μου ξεχωριστή, απ’ το βολβό λουλούδι,
μόλις θα βγουν τα άνθη σου αρχίζω το τραγούδι.
Η γλαδιόλα είναι ένα από τα αγαπημένα βολβοειδή φυτά που φυτεύονται άνοιξη και ανθίζουν το καλοκαίρι. Ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που ξεπερνά και το ένα μέτρο σε ορισμένες ποικιλίες, ενώ συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία στα άνθη της (λευκό κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο, πορτοκαλί). Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από έναν κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός. Οι γλαδιόλες ανθίζουν 12-13 βδομάδες μετά τη φύτευση των βολβών. Ενας εμπειρικός κανόνας καθορίζει τη διάνοιξη λάκκου φύτευσης σε διάμετρο και βάθος τριπλάσια της διαμέτρου του βολβού. Φυτέψτε και σε ‘σαμαράκια’ (υπερυψωμένα λοφάκια χώματος) στο έδαφος για να εξασφαλίσετε καλύτερη αποστράγγιση και πρωίμιση της ανθοφορίας.
Το ρετσινόλαδο που δίνανε στα παιδικά μου χρόνια από πού βγαίνει;
Άτιμο ρετσινόλαδο, των παιδικών μου χρόνων,
φάρμακο καθαρτικό, μετά βασάνων – πόνων.
Το ρετσινόλαδο με έντονη καθαρτική δράση προέρχεται από τους σπόρους του φυτού της ρετσινολαδιάς και χρησιμοποιείται στη φαρμακολογία, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία. Η ρετσινολαδιά μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 – 3 μέτρα με φύλλα γυαλιστερά, μήκους 15-45 εκ., λοβωτά και οδοντωτά στις άκρες. Το χρώμα τους ποικίλει από σκούρο πράσινο, κάποιες φορές ελαφρά κοκκινωπό, σε σκούρο μωβ – κόκκινο ή χάλκινο. Τα αρσενικά άνθη είναι κιτρινοπράσινα, ενώ τα θηλυκά άνθη έχουν κόκκινο στίγμα. Οι καρποί είναι πιο εντυπωσιακοί από τα άνθη, ακανθώδεις κάψουλες με μεγάλους οβάλ, γυαλιστερούς και άκρως δηλητηριώδεις σπόρους, παρόμοιους στην όψη με φασόλια.