Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Στο Νηπιαγωγείο στις Μουρνιές, που πάνε τα παιδιά μου, θα φυτέψουν λαχανόκηπο. Τι ακριβώς θα γίνει;

Νηπιαγωγεία στις Μουρνιές
και Πράσινο Σχολείο,
ενώνουν τις δυνάμεις τους,
σε δράση μεγαλείο.

Εχει ειπωθεί ότι την ιστορία την γράφουν οι παρέες κι εδώ ετοιμάζεται να γραφτεί μια υπέροχη πράσινη ιστορία. Η εθελοντική ομάδα «Το Πράσινο Σχολείο» μαζί με την καταπληκτική ομάδα των νηπιαγωγών των 1ου και 4ο Οικολογικού Νηπιαγωγείων Μουρνιών, μαζί με τα παιδιά και τους εθελοντές γονείς τους, ετοιμάζουν μια ξεχωριστή περιβαλλοντική δράση. Θα ξεκινήσουν όλοι μαζί δυναμικά την δράση αύριο στις 11 το πρωί, σε μια ανοικτή εκδήλωση με τη φύτευση λαχανόκηπου, βοτανόκηπου και ανθόκηπου στην αυλή των νηπιαγωγείων και θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς με μια γιορτή συγκομιδής λαχανικών και βοτάνων. Κατά τη διάρκεια της δράσης, τα παιδιά θα είναι οι πρωταγωνιστές  καθώς θα σκαλίσουν, θα καλλιεργήσουν, θα φροντίσουν και θα συγκομίσουν τους καρπούς. Δεν θα μείνουν όμως εκεί! Θα αναλάβουν και δυο  φυτά να μεγαλώσουν στο σπίτι ώστε να μεταφερθεί η δράση εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Άλλωστε αυτό είναι και το όραμα του Πράσινου Σχολείου: Να βοηθήσει τα παιδιά  μέσω της κηπουρικής τέχνης, να έρθουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και να γνωρίσουν τη διατροφική αλυσίδα.

Η πεθερά μου με έχει ζαλίσει να της φυτέψω  ντάλιες στον κήπο.

Λέτε να αρνηθώ;
Αφησε τους ηρωισμούς, και φύτεψε τη ντάλια,
να μη σου κάνει η πεθερά, τα νεύρα σου σμπαράλια.

2Διαλέξτε λοιπόν μια θέση λοιπόν για τις ντάλιες στον κήπο σας ηλιόλουστη και προστατευμένη από ανέμους. Αν και οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος επιλέξτε γόνιμα εδάφη με οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση. Φυτέψτε τους κόνδυλους σε βάθος 12 με 15 εκατοστά με τα “μάτια” προς τα επάνω. Καρφώστε έναν  πάσαλο ύψους 1,50 μέτρου, στο έδαφος δίπλα στις τρύπες που θα φυτέψετε τους κονδύλους. Μην προσθέσετε λίπασμα κατά τη φύτευση αλλά αφού εξέλθει ο ανθοφόρος βλαστός. Αν το έδαφος έχει λίγη υγρασία, δεν χρειάζονται πότισμα μέχρι να φυτρώσουν γιατί αλλιώς μπορεί να σαπίσουν. Ξεκινήσετε τα ποτίσματα καθώς τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται μια φορά τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και δυο φορές τη βδομάδα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Αντιμετωπίστε τα σαλιγκάρια που αποτελεί σοβαρό εχθρό ρίχνοντας στάχτη, ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου γύρω από τα φυτά. Τέλος, δέστε τα φυτά στους πασσάλους όταν φθάσουν στα 30 με 40 εκατοστά ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να σπάσει τα φυτά σας.

Η γειτόνισσα με ρώτησε να τις βρω πασχαλίτσες για να τις βάλει στις τριανταφυλλιές της. Είναι καλά;

Γειτόνισσα, γειτόνισσα, μάζευε πασχαλίτσες,
μελίγκρες για να κυνηγούν στις τριανταφυλλίτσες.

3Η γειτόνισσά σας είναι μια χαρά! Απλά, προσπαθεί με βιολογικό τρόπο να αντιμετωπίσει τη μελίγκρα της τριανταφυλλιάς καθώς η πασχαλίτσα αποτελεί τον μεγαλύτερο φυσικό εχθρό τους. Οι μελίγκρες ή αφείδες είναι μικροσκοπικά έντομα (1-10 χιλιοστά) τα οποία δημιουργούν καταστροφές σε πληθώρα φυτών απομυζώντας φυτικούς χυμούς. Εκτός από την άμεση ζημιά που κάνουν στο φυτό, βοηθούν στην ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς πάνω στα μελιτώδη εκκρίματά τους. Το χρώμα τους μπορεί να είναι μαύρο, πράσινο, κίτρινο, καφέ ή διάφανο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται από αρχές της άνοιξης έως μέσα φθινόπωρο καθώς σχετικά υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη της μελίγκρας. Εκτός από πασχαλίτσα, για βιολογική αντιμετώπιση, δοκιμάστε να ψεκάσετε 2 φορές την βδομάδα με το παρακάτω διάλυμα: 1 λίτρο νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι. Θέλω να προσθέσω χώμα στον κήπο μου από μια εκσκαφή σε ένα γειτονικό οικόπεδο. Τι θα πρέπει να προσέξω;

Θέλω να προσθέσω χώμα στον κήπο μου από μία εκσκαφή. Τι πρέπει να προσέξω;

Διάλεξε χώμα απ’τον αφρό και όχι απ’την πατούρα,
γιατί θα βρεις τα πράγματα, ανάποδα και σκούρα.

4Διαλέξτε επιφανειακό χώμα, καθώς το έδαφος είναι γονιμότερο προς την επιφάνεια κι όχι στο βάθος του, ειδικά κάτω από 60 – 80 πόντους και κατά συνέπεια τα φυτά  προτιμούν να αναπτύσσουν ρίζες επιπόλαιες στα επάνω μέρη του εδάφους. Εκεί, στα ανώτερα στρώματα, υπάρχει περισσότερος και καλύτερος αερισμός ιδιαίτερα σε οξυγόνο που χρειάζονται και οι ρίζες. Επίσης, το επάνω μέρος του εδάφους είναι γονιμότερο γιατί έχει και πολλούς μικροοργανισμούς, ωφέλιμα βακτήρια και άλλα είδη ζωντανών οργανισμών. Αυτοί οι μικροοργανισμοί βοηθούν την αποσύνθεση της οργανικής ύλης (φύλλα, ξυλάκια κ.λπ.) των φυτών σε χούμο, σε πολύ μικρά τεμαχίδια έτσι ώστε να περάσουν από τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών μέσα στα φυτικά κύτταρα για να αποτελέσουν την τροφή των φυτών. Αντίστοιχα, όταν σκάβουμε έναν λάκκο για να φυτεύουμε ένα καρποφόρο δεντράκι, το πάνω αφράτο χώμα του λάκκου που έχουμε ανοίξει, το τοποθετούμε στη συνέχεια στο βάθος του λάκκου κατά τη φύτευση για να έλθει σε επαφή με τις άκρες των ριζιδίων του δέντρου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα