Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Τι πρέπει να γνωρίζω για την καλλιέργεια φράουλας; Πώς θα γλυκάνουν οι καρποί;

Σας το ’χω πει πολλές φορές,
μα θα σας το πω και πάλι,
οι φράουλες γλυκαίνουνε,
σαν θα τους βάλεις κάλι.
Οι φράουλες είναι εύκολο να καλλιεργηθούν από έναν άπειρο καλλιεργητή, είτε στον κήπο του είτε στο μπαλκόνι του, ακολουθώντας μερικές οδηγίες: Φυτέψτε τις φραουλιές σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος περίπου 6 – 7 ώρες την ημέρα. Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών ανάπτυξης είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου, ενώ το ιδανικό pH εδάφους είναι ελαφρώς όξινο μεταξύ 5,8 και 6,2. Στον κήπο σας μπορείτε να το φυτέψετε και κάτω από ένα δεντράκι. ενώ καλό είναι να φυτεύονται σε αναχώματα (σαμαράκια) 5-10 εκ για να επιτυγχάνεται καλύτερη αποστράγγιση. Η παραγωγή που θα έχετε δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή την πρώτη χρονιά, αλλά την επόμενη χρονιά θα έχετε πλούσια παραγωγή. Η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται με σπόρο και ριζώματα. Τα φυτά σας θα πολλαπλασιαστούν την επόμενη χρονιά και θα θέλουν αραίωση. Η φράουλα φυτεύεται σε αφράτο, πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Οι φράουλες έχουν ρηχό ριζικό σύστημα και πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Τέλος, σημαντικό, λοιπόν, είναι να ενσωματώνουμε μεικτό βιολογικό λίπασμα, που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου για να σχηματισθούν τα σάκχαρα και να γλυκάνουν οι φράουλες.

Γιατί σκάνε τα ρόδια κάθε χρόνο στη ροδιά της αυλής μου;

Αν θες τα ρόδια της ροδιάς,
ποτέ τους να μη σκάνε,
να την ποτίζεις σταθερά,
το λίπασμά της βάνε.

02Το σκάσιμο των καρπών αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καλλιέργειας της ροδιάς, το οποίο συντελείται αρχές φθινοπώρου κατά την περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού). Επίσης το σκάσιμο επιφέρει ανομοιόμορφη ωρίμαση, όπως παρατηρείς, ενώ αποτελεί και αίτιο δευτερογενών προσβολών από μύκητες και έντομα. Βασικό αίτιο του σκασίματος των καρπών αποτελεί η απουσία ποτίσματος κατά τους θερινούς μήνες ή τα ακανόνιστα ποτίσµατα. Επίσης το φαινόμενο ενισχύεται και διευκολύνεται κι από τη σκλήρυνση, µέχρι και νέκρωση, της φλούδας από ηλίαση σε δέντρα με λιγοστό φύλλωμα. Τέλος, η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης και κοπριών, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος. Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών θα σου συνιστούσα η καλλιέργεια της ροδιάς να είναι πλήρως αρδευόμενη. Το σύστημα άρδευσης που ενδείκνυται είναι η μέθοδος ποτίσματος με σταγόνα. Πότιζε, λοιπόν, τη ροδιά σταθερά τους θερινούς μήνες 1-2 φορές τη βδομάδα για να αποφύγεις το σκάσιμο. Συμπληρωματικά συνίσταται η προσθήκη μεικτού βιολογικού λιπάσματος, ενώ και ο καλοκαιρινός ψεκασμός των δένδρων με υγρό λίπασμα ασβεστίου θα βοηθούσε στη μείωση του φαινομένου.
Αγόρασα μια καλλωπιστική πιπεριά και θέλω συμβουλές

Μια πιπεριά σου διάλεξα,
καλλωπισμού να έχεις,
αν θες και για το φαγητό,
το κάψιμο ν’ αντέχεις.

03Η καλλωπιστική πιπεριά είναι ποώδες, αειθαλές φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σολανοειδών. Φέρει άνθη με λευκό χρώμα και καρπούς ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας σε κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και μωβ χρώμα που είναι αρκετά καυτεροί αν φαγωθούν. Όταν καλλιεργείται η πιπεριά σε μικρή γλάστρα, στα φυτώρια, τα φυτά είναι γεμάτα καρπούς και έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε νερό και λίπανση. Η απότομη μεταφορά από το σκιερό σημείο σε έντονα ηλιοφανές προκαλεί ισχυρό στρες στο φυτό και αποπληξία με αποτέλεσμα το έντονο ζάρωμα σε φύλλα και καρπούς. Επιλέγουμε ημισκιερό μέρος όπου διαθέτει απογευματινό ήλιο (που είναι λιγότερο έντονος) είναι αναγκαίο να μεταφυτευτεί σε μεγαλύτερη γλάστρα για να αυξηθεί η υδατοχωρητικότητα και ο αερισμός του υποστρώματος και να αναπτυχθούν καλύτερα οι ρίζες του φυτού οι οποίες θα είναι πυκνά ανεπτυγμένες στο υπάρχον γλαστράκι. Κατά τη μεταφύτευση, σε απογευματινή ώρα, εφαρμόζουμε πότισμα με εκχύλισμα φυκιών και μετά από δέκα μέρες λιπαίνουμε με πλήρες υδατοδιαλυτό βιολογικό λίπασμα.

Χρησιμοποιείται το σκόρδο για να φτιαχτεί οικολογικό εντομοκτόνο στα κηπευτικά;

Ψάξε στο σκόρδο μυστικά
για φυτοπροστασία,
στην παρακάτω συνταγή,
για δώσε σημασία.

04Όταν το σκόρδο τεμαχίζεται ή συνθλίβεται παράγεται η καυστική ουσία αλλισίνη, που έχει κυτταροκτόνες και εντομοδιωκτικές ιδιότητες. Πολτοποιούμε 3 με 4 σκελίδες σκόρδο και τις διαλύουμε σε δύο κουταλιές παραφινέλαιο (θερινός πολτός). Αφήνουμε το μείγμα να «καθίσει» όλη τη νύχτα και έπειτα στραγγίζουμε το σκόρδο από το λάδι. Αραιώνουμε το λάδι σε μισό λίτρο νερό, προσθέτουμε και μία κουταλιά του γλυκού υγρό πιάτων και το αποθηκεύουμε σε ένα μπουκάλι. Όταν θέλουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στα φυτά μας, διαλύουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μείγμα που φτιάξαμε σε ένα λίτρο νερό και ψεκάζουμε. Επαναλαμβάνουμε ανά βδομάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα