Μόλις αντικρίζω την πεθερά μου με πιάνουν τα ψυχολογικά μου! Να πάω σε ψυχολόγο;
Τους ψυχολόγους ξέχασε, της πεθεράς τον πόνο,
φτιάξε τον λαχανόκηπο, ρωτώντας γεωπόνο.
Αν θέλετε να ξενοιάσετε από παντός είδους προβλήματα, οικονομικής, αισθηματικής και προπαντός… πεθερικής φύσης ασχοληθείτε με τον λαχανόκηπό σας. Άλλωστε, η κηπουρική είναι πολύ πιο οικονομική από τους ψυχολόγους και τις χρονοχρεώσεις τους, αφήστε που στο τέλος σας μένουν οι ντοματούλες και τα κολοκυθάκια για το φαγητό σας. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι αν ασχολείστε συστηματικά με τα φυτά σας, θα είστε εξοικειωμένοι με το αίσθημα της ευεξίας που φέρνει η επαφή μαζί τους καθώς και με την αίσθηση της δημιουργικότητας. Επίσης, η κηπουρική είναι πολύ καλή για την ψυχική ηρεμία και γαλήνη των ατόμων, ειδικά των ηλικιωμένων καθώς οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να περιποιηθούν ένα φυτό ή έναν κήπο, αυτόματα αποκτούν ένα καθήκον με αποτέλεσμα να αναδυθούν από μέσα τους πολλά κρυμμένα θετικά συναισθήματα. Σήμερα υπάρχει ο όρος θεραπευτική κηπουρική, που αναφέρεται στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, με το να εργαζόμαστε στη φύση και σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Ετσι, πολλά Νοσοκομεία και Ψυχιατρικά Ιδρύματα έχουν κήπους, που δεν αποσκοπούν μόνο στον καλλωπισμό του χώρου, αλλά στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων νοσηλείας των ασθενών. Ακόμα και άτομα εθισμένα σε εξαρτησιογόνες ουσίες μπορούν να βοηθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα από την ενασχόλησή τους με τον κήπο καθώς εντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον δημιουργώντας δεσμούς με τη φύση και τους άλλους ανθρώπους και αποκτώντας φυσικά ένα καθημερινό ενδιαφέρον και ενασχόληση.
Τι πρέπει να κάνω φέτος για να φάω επιτέλους ντομάτες από τον λαχανόκηπο; Ευχέλαιο;
Άφησε τα ευχέλαια, ντομάτα για να γίνει,
συν Αθηνά λεν οι παλιοί, μα και τη χείρα κίνει.
Ξεκουνήστε λιγάκι και ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να έχετε μεγαλύτερη επιτυχία για τις ντομάτες σας. Σκονίσετε κατ’ αρχήν με βιολογική θειοχαλκίνη τα φυτά σας, όταν φθασουν σε ύψος 15-20 εκατοστά και επαναλάβετε ανά δεκαπέντε μέρες για να τα προστατέψετε από τον περονόσπορο. Θειαφίστε γύρω από τη ρίζα και στα κάτω φύλλα, για να προστατέψετε τα φυτά σας από τον μύκητα του ωιδίου ή σίρικα που λέμε στα Χανιά. Όσον αφορά το έντομο tuta, το επικίνδυνο πεταλουδάκι που σκουληκιάζει όλες τις ντομάτες, χρησιμοποιήσετε παγίδες φερομόνης. Oι φερομόνες είναι μικροσκοπικές ουσίες που παράγονται σε αδένες ζώων, εντόμων, φυτών και μεταφέρονται με τη βοήθεια του αέρα, για να γίνει το “ερωτικό κάλεσμα” της αναπαραγωγής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι φερομονικές παγίδες χρησιμοποιούνται για σταθερή προσέλκυση και παγίδευση μεγάλου πληθυσμού αρσενικών εντόμων tuta για περίοδο 6 εβδομάδων με εύρος δράσης 200 τ.μ. Τοποθετούμε την παγίδα φερομόνης 10 – 20 εκατοστά πάνω από μια λεκάνη ή κουβά με νερό όπου προσθέτουμε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου (5 – 6 κουταλιές σούπας). Με τη μαζική παγίδευση μειώνουμε τον πληθυσμό των ακμαίων εντόμων (σπάζοντας τον βιολογικό τους κύκλο) και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε την εξέλιξη του μεγέθους του πληθυσμού. Συνοδευτικά σκονίζουμε τα φυτά μας με βάκιλο Θουρηγγίας, για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες της tuta που έχουν προλάβει να γεννηθούν. Επιπλέον, να υπενθυμίσουμε να βάλουμε στα φυτά μας βιολογικό λίπασμα ασβεστίου για να αντιμετωπίσουμε την ξηρή κορυφή ή μαύρη τάπα που κάνουν οι ντομάτες στη βάση τους. Τέλος, σχετικά με τη συχνότητα ποτίσματος, ποτίζουμε ανά τρεις μέρες, ενώ τους θερμούς μήνες Ιούλιο – Αύγουστο ανά δύο μέρες.
Κάνω δίαιτα και θέλω να φυτέψω στέβια για να βάζω στον καφέ μου. Τι θα λέγατε;
Φύτεψε τη στέβια, ακόμη και σε γλάστρα,
στη δίαιτά σου μη συμβεί παραμικρή χαλάστρα.
Η στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη, μέλος της οικογένειας Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, τον ηλίανθο και τα χρυσάνθεμα. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη, αλλά πολύ λιγότερες θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού στέβια είναι 30 με 45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων και τρόφιμα. Σε βόρειες χώρες καλλιεργείται ως μονοετές, αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα, μπορεί να καλλιεργηθεί ως τρυφερό πολυετές και με μια μικρή προστασία κατά τις ημέρες του χειμώνα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να επιβιώσει για όλο το έτος. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών, αφού υπάρχει η δυνατότητα να φυτευτεί σε γλάστρα ή σε μία σχετικά μικρή επιφάνεια του κήπου. Η επισήμως κατάλληλη απόσταση είναι 75×40 εκατοστά καθώς με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη απόδοση. Ταυτόχρονα, η καταλληλότερη περίοδος κοπής των φυτών είναι η χρονική περίοδος λίγο πριν από την άνθιση, που συμπίπτει σε χρονική διάστημα σχεδόν 12 εβδομάδων από τη μεταφύτευση. Τα φύλλα τους συλλέγονται με το χέρι και αποξηραίνονται. Στη βιομηχανία, για την παραλαβή των γλυκαντικών συστατικών της, τα φύλλα της στέβια ξηραίνονται και στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε νερό (με μια διαδικασία που θυμίζει τη διαβροχή του τσαγιού) ώστε να απελευθερωθούν τα γλυκά συστατικά (γλυκοζίτες στεβιόλης), τα οποία απομονώνονται με τεχνικές (όπως η κρυσταλλοποίηση) και καθαρίζονται, μέχρι να προκύψει το επιθυμητό προϊόν.