Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Eχω τρελαθεί με το άρωμα από το φούλι της γειτόνισσας και θέλω να φυτέψω κι εγώ. Τι να προσέξω;

Στο άρωμα σου μέθυσα, μονάκριβο μου φούλι
Ετρέλανες τη γειτονιά μα και την πλάση ούλη.

Το φούλι που αποκαλείται και Αραβικό γιασεμί είναι ένας όμορφος θάμνος, με εντυπωσιακό φύλλωμα (σκούρα πράσινα γυαλιστερά φύλλα) και τα υπόλευκα λουλούδια του εμφανίζονται σε ομάδες στις άκρες των κλαδιών. Το άρωμά τους είναι μαγευτικό και μάλιστα τα κομμένα λουλούδια εξακολουθούν να μυρίζουν για πολλές ημέρες αν τα αφήσετε να ξεραθούν (εκτός βάζου) σε κάποιο σημείο του χώρου σας. Επίσης, εκχυλίσματα από τα λουλούδια του φυτού χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε σκευάσματα αρωματοθεραπείας και εναλλακτικής ιατρικής. Τα λουλούδια του αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όλων των εορταστικών τελετών που γίνονται στην Ινδία και κυρίως στους γάμους, ενώ συχνά θα το δείτε και στις περίφημες Χαβανέζικες γιρλάντες. Το φούλι δεν είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σε κήπους ή γλάστρες. Στον κήπο, το ύψος του θάμνου μπορεί να φτάσει τα 2-3 μέτρα ενώ σε γλάστρα η ανάπτυξή του είναι πολύ μικρότερη και σπανίως ξεπερνά το 1 μέτρο σε ύψος. Παρόλο που τα κλαδιά του είναι σκληρά και αρκετά ανθεκτικά, το φούλι θα χρειαστεί στήριξη. Προτιμήστε να δέσετε χαλαρά τα κλαδιά στα στηρίγματα, κυρίως με μαλακά υλικά όπως ύφασμα ή σπάγκο αντί για σύρμα.  Προκειμένου να εξασφαλίσετε ένα πιο συμπαγές σχήμα, θα πρέπει να κλαδεύετε βαθιά το φούλι σας στις αρχές της Ανοιξης ή στα τέλη του χειμώνα έτσι ώστε η νέα ανάπτυξη να οδηγήσει σε ένα όμορφο φυτό. Επίσης, αν το φούλι δεν κλαδευτεί αρκετά βαθιά, η ανάπτυξή του θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το φούλι έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και σαπίζει εύκολα. Ποτίστε λοιπόν μόνο όταν το χώμα σας φαίνεται στεγνό και πάντα να αδειάζετε το νερό που περισσεύει στο πιατάκι της γλάστρας. Το φούλι χρειάζεται άφθονο φως, όμως θα πρέπει να το προστατέψετε από τον πολύ καυτό μεσημεριανό ήλιο τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Μάλιστα, όσο περισσότερο το φως που δέχεται, τόσο πιο μεγάλα θα είναι τα λουλούδια του και τόσο πιο πλούσια η ανθοφορία του γενικότερα. Γενικά η ανθοφορία του διαρκεί από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.Το έδαφος θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία και τύρφη και απαραίτητα να έχει καλή αποστράγγιση. Αν το καλλιεργήσετε σε γλάστρα, προσθέστε λίγη άμμο και περλίτη στο εδαφικό μείγμα. Λιπαίνετε το φούλι μία φορά το μήνα, με υδατοδιαλυτό ή υγρό λίπασμα γενικής χρήσεως. Τέλος να σημειώσουμε ότι το φούλι δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στο κρύο, αν όμως περιμένετε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, φροντίστε να προστατέψετε το φυτό σας

Βαρέθηκα να ακούω τη γκρίνια της πεθεράς μου, για να μη βάζω χημικά στον κήπο. Τι προτείνετε;

Διέταξε την πεθερά, τσουκνίδες να συλλέξει,
κι αν θέλει γάντια να φορά, να μην ακούω λέξη.

2Οι τσουκνίδες αποτελούν εξαιρετική φυσική πηγή θρέψης αλλά και φυτοπροστασίας. Το  τσουκνιδόζουμο χρησιμοποιείται από παλιά σαν φυτοδιεγερτικό στις καλλιέργειες αλλά και σαν οικολογικό εντομοκτόνο. Καταρχήν, είτε με πότισμα είτε με ψεκασμό, βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών και τα φύλλα αποκτούν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Παράλληλα, αν ψεκάσουμε με τσουκνιδόζουμο αυξάνεται η αντοχή απέναντι στα έντομα και ειδικά στη μελίγκρα. Γι’ αυτό ακολουθείστε την παρακάτω συνταγή: Κόψτε τα φύλλα και τα στελέχη της τσουκνίδας λίγο πριν ανθίσει (από Μάρτη μέχρι Ιούνη ανάλογα την περιοχή) και μετά μπορείτε να την αποξηράνετε στη σκιά. Τοποθετείστε ένα κιλό φρέσκιας τσουκνίδας ή 200 γρ., αποξηραμένης σε δέκα λίτρα νερό, αφήστε το για μια βδομάδα και μετά ποτίστε τα φυτά σας. Αν θέλατε τώρα να ψεκάσετε για έντομα, η τσουκνίδα αρκεί να παραμείνει στο νερό μόνο για μια μέρα. Στο διάλυμα ψεκασμού τσουκνίδας μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας για να αυξηθεί η εντομοαπωθητική δράση. Επαναλάβετε τους ψεκασμούς κάθε τρεις μέρες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Ο κουμπάρος μου φωνάζει ότι τώρα
με τις ζέστες, θα κάνει επιδρομή ο τετράνυχος στον λαχανόκηπο

Κίνδυνος ο τετράνυχος, για τα κηπευτικά σου,

προστάτεψε προληπτικά, βάλε τα δυνατά σου.

03Ο κοινός τετράνυχος (Tetranychus urticae) ανήκει στην οικογένεια “Ακάρεα” (Acari: Tetranychidae) και προσβάλει τα φύλλα των φυτών. Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και αν δεν ελεγχθεί έγκαιρα μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη σοδειά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σε επίθεση του κοινού τετράνυχου σε μεγάλα φυτά, τα φύλλα αρχικά μαραίνονται σα καμένα (λες και έχει περάσει φλόγιστρο) και κατόπιν πέφτουν. Ο τετράνυχος έχει τέσσερα ζεύγη ποδιών ενώ η προνύμφη του έχει τρία. Είναι έντομο αραχνοειδές, δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι. Η μείωση που προκαλεί στην παραγωγή είναι σημαντική. Αν ο τετράνυχος εξαπλωθεί σε όλο το φυτό, αυτό καταστρέφεται. Στα μικρότερα φυτά η επίθεση είναι ολοκληρωτική και μοιραία. Ξεραίνονται από τον βλαστό τους σε ελάχιστο χρόνο. Επιτίθεται σε λαχανόκηπους (αγγουριές, ντοματιές, κ.λπ.), σε αμπέλια, στα εσπεριδοειδή, σε καλλωπιστικά φυτά και σε λουλούδια.
Αναπτύσσεται ιδιαίτερα εύκολα στις υπαίθριες καλλιέργειες και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Σε μια συμβατική καλλιέργεια, ο τετράνυχος καταπολεμάται με ακαρεοκτόνα (εντομοκτόνα κατάλληλα για ακάρεα) αν και η καταπολέμηση αυτή είναι αρκετά δύσκολη επειδή ο τετράνυχος αναπτύσσει, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ανθεκτικότητα στο εντομοκτόνο και αυτό με τη σειρά του παύει να είναι αποτελεσματικό. Με τον καιρό, οι αλλεπάλληλες χρήσεις ακαρεοκτόνων που απαιτούνται για τον έλεγχό του οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα του τετράνυχου. Επιπλέον, καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα που θα μπορούσαν από μόνα τους, σε ικανοποιητικό πληθυσμό, να οδηγήσουν στη βιολογική καταπολέμηση του τετράνυχου.
Μιλάμε για το Phytoseiulus persimilis, τον αρπακτικό τετράνυχο που αποδεκατίζει κυριολεκτικά τον Tetranychus urticae. Επίσης, το θειάφι έχει προληπτική μέτρια δράση εναντίον του τετράνυχου ενώ υπάρχουν και αρκετά βιολογικά σκευάσματα.

Θέλω να μεταφυτεύσω αλόη σε μια γλάστρα.
Τι πρέπει να προσέξω;

Αλόη μου εδιάλεξα, για σένα μια γλάστρα,
πλατιά μα και ανάβαθη, για να κοιτάζεις τ’ άστρα.

04Χρησιμοποίησε για τις αλόες σου πλατιές γλάστρες και όχι πολύ βαθιές. Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι αυτή που διανύουμε τώρα, η αρχή του καλοκαιριού, όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός. Άφηνε τις παραφυάδες στο μητρικό φυτό να αναπτύσσονται αρκετά πριν τη μεταφύτευση ώστε να εξασφαλίζεις ριζικό σύστημα στο νέο φυτό. Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH. Χρησιμοποίησε υπόστρωμα για κάκτους που συνήθως περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα για πολύ καλή στράγγιση. Εμπλούτισε το υπόστρωμα με θρεπτικά συστατικά και πρόσθεσε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα κατά τη μεταφύτευση και επανέλαβε κάθε μήνα από Ανοιξη μέχρι Φθινόπωρο. Επίσης, στη βάση της γλάστρας θα πρέπει να τοποθετήσεις 2-3 εκατοστά χαλίκι για να βοηθήσεις την αποστράγγιση. Κάνε σχετικά συχνά αλλά μικρά ποτίσματα (κάθε βδομάδα) τώρα, το καλοκαίρι, ενώ πότιζε πιο αραιά την περίοδο του χειμώνα. Πότιζε μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα σε βάθος 6-7 εκατοστών. Μετά τη μεταφύτευση, πότισε τα φυτά σου με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός) που βοηθά στην απολύμανση της ρίζας από μύκητες για να μη σαπίσει. Η αναλογία του διαλύματος είναι μισό κουταλάκι του γλυκού (2-3 γρ.) σε ένα λίτρο νερού. Επιπροσθέτως, μετά τη μεταφύτευση το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στη ριζοβολία του φυτού.
Τοποθέτησε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα