Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Ρωτήστε για τα λαχανικά & τα λουλούδια σας

Γύρισα από τις διακοπές και φύτεψα λάχανα. Τι πρέπει να προσέξω;

Επιστροφή στα λάχανα, τις κάμπιες να κοιτάξεις,
πολέμησέ τις άμεσα, καθόλου μην αράξεις.

Οι διακοπές τελειώσανε και ήρθε η ώρα για να κοιτάξουμε τον λαχανόκηπό μας.
Από τις αρχές του καλοκαιριού πετάνε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά τους, οι οποίες περιτριγυρίζουν τα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια. Πρόκειται για την πιερίδα του λάχανου που προσβάλλει τα λάχανα, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, ενώ η ζημιά μπορεί να φτάσει μέχρι και την ολική αποφύλλωση των φυτών. Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής της, περνά από 4 στάδια, το αβγό, την κάμπια, τη νύμφη και την πεταλούδα και έχει πολλές γενιές κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους. Οι πεταλούδες τοποθετούν τα αβγά στην κάτω πλευρά των φύλλων κατά ομάδες και έχουν κίτρινο χρώμα, με μήκος περίπου ένα χιλιοστό και είναι εμφανή με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες καταβροχθίζουν τα φύλλα με βουλιμία. Αποτελεσματική αντιμετώπιση και μάλιστα βιολογική, είναι ο βάκιλος Θουριγγίας είτε σε μορφή σκόνης επίπασης είτε σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται σε νερό και ψεκάζουμε. Θα πρέπει να εφαρμόζουμε τον βάκιλο ανά δέκα ημέρες πολύ επιμελώς και να επαναλαμβάνουμε άμεσα σε περίπτωση βροχής.

Η πεθερά μου γκρινιάζει γιατί τα φύλλα της γαρδένιας της έχουν κιτρινίσει. Βοηθήστε με σας παρακαλώ.

Γαρδένια μου ευαίσθητη, φύλλα κιτρινισμένα,
η πεθερά με κυνηγά, μου τάχει μαζεμένα.

2Η γαρδένια είναι ένας πολύ δημοφιλής καλλωπιστικός θάμνος με άσπρα αρωματικά λουλούδια και γυαλιστερό σκουροπράσινο φύλλωμα. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και συχνά παρουσιάζει κιτρίνισμα φύλλων ιδιαίτερα μετά το τέλος του καλοκαιριού. Η γαρδένια απαιτεί υγρό δροσερό περιβάλλον και η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία του καλοκαιριού της δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Σε περίπτωση που τα νεύρα να παραμένουν πράσινα, το κιτρίνισμα οφείλεται ότι το φυτό δυσκολεύεται να προσλαμβάνει τον σίδηρο και πρέπει να ποτίσουμε με βρόχινο νερό και προσθέτουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε σίδηρο. Επίσης, πολλές φόρες τα φύλλα κιτρινίζουν σε συνθήκες έλλειψης φωτισμού καθώς και σε έλλειψη στοιχείων όπως του μαγνησίου. Οσον αφορά τα μπουμπούκια που πέφτουν πριν καν ανοίξουν, μπορεί να οφείλεται σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας, όταν υπάρχει πολύ ξηρός αέρας καθώς και ανεπαρκής λίπανση. Σε αυτήν την περίπτωση, διαβρέχουμε τα φυτά καθημερινά πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια και προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για οξύφυλλα μια φορά τον μήνα. Τέλος, μεταφυτεύουμε τη γαρδένια σε μεγαλύτερη γλάστρα αν κρίνουμε απαραίτητο χρησιμοποιώντας ειδικό χώμα για οξύφιλα.

Γιατί σκάνε τα ρόδια μου κάθε χρόνο; Εχω απελπιστεί.

Πρόσεξε τα ποτίσματα, συχνότητα μη χάσουν,
γιατί καλοκαιριάτικα, τα ρόδια θα σου σκάσουν!

3Η ροδιά απαιτεί σταθερά και όχι ακανόνιστα ποτίσματα κατά τη διάρκεια του θέρους ώστε να δώσει καλοσχηματισμένους καρπούς και να μην  έχουν σκασίματα. Ιδανική μέθοδος θεωρείται η άρδευση με σταγόνες. Ακόμη όμως και με σταθερά ποτίσματα η διαφορά της ατμοσφαιρικής υγρασίας, οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο. Προληπτικά ο ψεκασμός με ασβέστιο και χαλκό βοηθά σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο που πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Η καλλιέργεια της ροδιάς προτιμά τα θερμά κλίματα, ενώ τα σημεία φύτευσης θα πρέπει να είναι ηλιόλουστα. Η λίπανση γίνεται σε δύο περιόδους, τον Νοέμβριο και τον Μάρτιο. Τα νεαρά φυτά (3 με 5 χρονών) θέλουν περίπου 1 κιλό σύνθετο βιολογικό λίπασμα ανά δέντρο, ενώ τα μεγαλύτερα 2 κιλά ανά δέντρο. Και να θυμάστε πως το ρόδι είναι ένα πολύ διαιτητικός καρπός, καθώς έχει πολύ λίγες θερμίδες ενώ είναι πολύ πλούσιο  σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Στην ελληνική παράδοση είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας, γι’ αυτό την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια.

Είναι κατάλληλη εποχή για να φυτέψω σπανάκι;

Σπείρε τον σπόρο αραιά και να ξεβοτανίζεις,
αν θες σπανάκι δυνατό, σύντομα να θερίζεις.

4H σπορά του χειμερινού σπανακιού ξεκινά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τέλος Φλεβάρη καθώς το ψυχρό κλίμα ευνοεί την ανάπτυξή του. Η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς, κόμποστ και βιολογικού λιπάσματος πριν τη φύτευσή του βοηθά στην καλή ριζοβολία και στην ανάπτυξη  του φυτού. Ο σπόρος αραιώνεται σε ποταμίσια άμμο πριν σπείρουμε ώστε να διασκορπίζεται αραιά και ομοιόμορφα. Ετσι, τα φυτά δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους όταν φυτρώσουν, ενώ μπορούμε να ξεβοτανίζουμε τα ζιζάνια ανάμεσα. Επίσης, ο ψεκασμός με βιολογικό εκχύλισμα φυκιών δέκα μέρες μετά το φύτρωμα, ανά δεκαπέντε μέρες, βοηθά επιπλέον την τόνωση και ανάπτυξη του σπανακιού. Η συγκομιδή των φυτών ξεκινά γύρω στις σαράντα πέντε μέρες μετά τη σπορά και κόβουμε τα φυτά λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους καθώς το σπανάκι είναι πάντα καλύτερης ποιότητας αν το κόψετε νωρίς. Πάντως, αρκετοί καλλιεργητές κόβουν τα εξωτερικά φύλλα όταν είναι 7–8 εκ. και έτσι επιτρέπουν στα νεώτερα φύλλα να αναπτυχθούν για μια μεταγενέστερη συγκομιδή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα