Ρωτήστε για τα λαχανικά & τα λουλούδια σας
Επισκεφθείτε τη σελίδα “Τα Μυστικά του Κήπου” στο Facebook, για ερωτήσεις και προηγούμενες δημοσιεύσεις της στήλης
Τι λουλούδι να κάνω δώρο στην αριστοκράτισσα γειτόνισσά μου;
Ένα λουλούδι εξωτικό δώρισε για παρέα,
μια όψη αριστοκρατική εκπέμπει η ορχιδέα.
Η πιο συνηθισμένη ποικιλία ορχιδέας εσωτερικού χώρου είναι η φαλαίνοψις (Phalaenopsis). Kατάγεται από τα τροπικά δάση της νοτιανατολικής Ασίας και είναι επίφυτη στο φυσικό της περιβάλλον, δηλαδή ζει και αναπτύσσεται κολλημένη πάνω σε δέντρα. Φέρει εντυπωσιακά λουλούδια πάνω σε ανθοφόρους μίσχους που διατηρούνται από έναν ως τρεις μήνες. Η ορχιδέα φαλαίνοψις δεν είναι τόσο ευαίσθητη όσο νομίζουν οι περισσότεροι καθώς δείχνει μεγάλη προσαρμοστικότητα στις ελληνικές συνθήκες. Αρκεί βέβαια να της δώσουμε μια σχετική φροντίδα. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρακάτω συμβουλές:
• Μεταφυτέψτε τη σε μεγαλύτερη γλάστρα κάθε δυο χρόνια περίπου, όταν το γλαστράκι της γεμίσει ασφυκτικά από τις ρίζες και ορισμένες εξέρχονται. Για υπόστρωμα μεταφύτευσης χρησιμοποιήστε φλοιό πεύκου διαμέτρου 2 – 3 εκ.
• Ποτίστε τις ορχιδέες προσεκτικά βυθίζοντας το γλαστράκι τους μέσα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό για λίγα λεπτά. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε βδομάδα για άνοιξη και φθινόπωρο, κάθε δέκα μέρες τον χειμώνα και κάθε τρεις μέρες το καλοκαίρι.
• Αποφύγετε να τις τοποθετήσετε κοντά σε θερμαντικά σώματα και όχι πολύ κοντά σε τζάμια που μεταφέρουν τις εξωτερικές θερμοκρασίες. Ιδανικές θερμοκρασίες διατήρησης είναι 18-27° C.
• Προτιμήστε φιλτραρισμένο φως κι όχι απευθείας έντονο φως. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί άμεσα εγκαύματα στα φύλλα και γρήγορη ξήρανση των ανθέων.
• Λιπαίνετε μια φορά τον μήνα με υγρό λίπασμα ειδικό για ορχιδέες ή με γενικό υγρό λίπασμα ανθοφορίας στη μισή συνιστώμενη δόση. Το λίπασμα θα αραιώνεται στη λεκάνη που θα χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Κατά την περίοδο του χειμώνα αποφεύγουμε τη λίπανση.
• Μην κόβετε τα ανθοφόρα στελέχη αμέσως μόλις τελειώσουν τα άνθη, γιατί ανθίζουν πολλές φορές. Αφού τελειώσουν οι ανθοφορίες και ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, το αφαιρείτε και περιμένετε να σχηματισθεί από τη βάση νέο στέλεχος. Εναλλακτικά, μπορείτε να τις κλαδέψετε νωρίτερα πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος στο δεύτερο γόνατο για να επιταχύνετε νέα ανθοφορία με μικρότερα πάντως άνθη. Η ανθοφορία της ορχιδέας ευνοείται με τις χαμηλότερες νυχτερινές θερμοκρασίες και μικρότερης διάρκειας ημέρες του φθινοπώρου.
Τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μου έχουν τρύπες. Τι φταίει και τι πρέπει να κάνω;
Κάμπια στις τριανταφυλλιές τρύπες έχει κάνει,
βρες μία λύση γρήγορα, αλλιώς θα τις ξεκάνει.
Αγαπητή φίλη, η τριανταφυλλιά σου έχει δεχτεί επίθεση από κάμπιες. Πεταλούδες (λεπιδόπτερα) εναπόθεσαν τα αβγά τους πάνω στα φύλλα της τριανταφυλλιάς, αυτά εκκολάφτηκαν και προέκυψαν οι κάμπιες (προνύμφες). Οι κάμπιες προσβάλλουν τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη, αφήνοντας τρύπες ακανόνιστου σχήματος, ενώ πολλές φορές τρώνε ολόκληρο το φύλλο αφήνοντας άθικτα μόνο τα νεύρα. Σχετικά με την αντιμετώπιση της κάμπιας θα σου πρότεινα τα εξής: Σκονίστε με τη βιολογική σκόνη του βακίλου για καταπολέμηση, ο οποίος προσβάλλει μόνο τις κάμπιες χωρίς να προκαλεί ζημιά στα ωφέλιμα έντομα. Βέβαια, για να έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, καλό είναι να γίνει η εφαρμογή του σκευάσματος μόλις εμφανιστούν οι νεαρές κάμπιες. Οι κάμπιες καταπίνουν τον βάκιλο, σταματάνε σύντομα να τρώνε και λίγες μέρες αργότερα πεθαίνουν. Άλλη μια βιολογική επιλογή είναι η φυσική πυρεθρίνη που τη χρησιμοποιούμε σε μεγάλη προσβολή σε συνδυασμό με βιολογικό εντομοκτόνο θερινό πολτό. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε άμεση θανάτωση της κάμπιας, αλλά πεθαίνουν και αρκετά ωφέλιμα έντομα. Σε μεγάλη προσβολή κάμπιας το σαπουνόνερο (ακόμη και με προσθήκη οινοπνεύματος) δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Εχω στην αυλή μου μια μουσμουλιά και στεναχωριέμαι γιατί τα μούσμουλα καφετιάζουν κάθε χρόνο.
Η μουσμουλιά σου γέμισε με καφετιά κηλίδα,
για να ’χεις μούσμουλα να φας θέλει πολλή φροντίδα.
Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) είναι σημαντικό καρποφόρο δέντρο στον κήπο μας καθώς τα μούσμουλα είναι το πρώτο φρούτο που βγαίνει την άνοιξη (Απρίλη-Μάη). Κρίμα να μη μπορείτε να τα χαρείτε, ειδικά σε μια εποχή που υπάρχει σημαντικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα. Ας δούμε λοιπόν το αίτιο του προβλήματος. Το καφέτιασμα των μούσμουλων οφείλεται στο φουζικλάδιο, την κυριότερη μυκητολογική ασθένεια της μουσμουλιάς που προσβάλλει καρπούς, φύλλα, άνθη και λιγότερο των βλαστούς. Ειδικά στους ανεπτυγμένους καρπούς εµφανίζονται σκοτεινόχρωμες ελαιοκαστανές κηλίδες που ανάλογα µε την ένταση της προσβολής µπορεί να καλύπτουν και ολόκληρο τον καρπό. Η ασθένεια ευνοείται από τις βροχές και δροσιές που σημειώνονται λίγο πριν την άνθιση μέχρι και δυο εβδομάδες μετά την καρπόδεση καθώς είναι καθοριστικές για την εκδήλωση και εξέλιξη της ασθένειας. Σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστούμε: Συστηματική συλλογή και κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων της μουσμουλιάς (φύλλων, καρπών και ανθέων) αλλά και συλλογή των προσβεβλημένων καρπών και φύλλων που έχουν πέσει στο έδαφος και καταστροφή με φωτιά. Επίσης απαιτείται ψεκασμός με βιολογικό χαλκούχο σκεύασμα (βορδιγάλειος πολτός ή υδροξείδιο του χαλκού) σε 3 βλαστικά στάδια: Λίγο πριν την άνθιση, μετά την πτώση των πετάλων μόλις σχηματιστούν τα καρπίδια, και όταν τα καρπίδια έχουν μέγεθος αμυγδάλου.
Εχω μια μπιγκόνια που περιποιούμαι πολύ, αλλά είναι πολύ ευαίσθητη. Τι άλλο να της κάνω;
Μπιγκόνια μου ευαίσθητη, παράξενο λουλούδι,
μήπως για να γενείς καλά ν’ αρχίσω το τραγούδι;
Πριν ξεκινήσετε το τραγούδι σαν λύση απελπισίας σας παραθέτω μερικές γενικές συμβουλές για την περιποίηση της μπιγκόνιας:
• Φυτεύουμε τις μπιγκόνιες σε σκιερό μέρος που να μην τις βλέπει τουλάχιστον ο πρωινός και μεσημεριανός ήλιος.
• Το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση. Ποτίζουμε συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες.
• Προσέχουμε η γλάστρα να αποστραγγίζει καλά γιατί το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και μπορεί να σαπίσει.
• Προσέχουμε πολύ να μη βρέχουμε τα φύλλα όταν ποτίζουμε γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου κάνοντας λευκά στίγματα στα φύλλα.
• Προτιμάμε μέτριο κλάδεμα στις θαμνώδεις ποικιλίες και πολύ ελαφρύ (αραίωση από ξερά καδιά και μαραμένα φύλλα) στις νάνες ποικιλίες για να επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό.
• Λιπαίνουμε από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου με πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα. Αποφεύγουμε την υπερβολικη λίπανση γιατί η μπιγκόνια είναι ευαίσθητη και μπορεί να προκληθούν τοξικότητες στα φύλλα.
• Προστατεύουμε τη μπιγκόνια από το κρύο γιατί είναι ευαίσθητη σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών Κελσίου.
Γεια σας!!!!
Χρειαζομαι την βοηθεια σας!!!!
Εγω 2 γλάστρες “ωραιο φύλλο)…..
Στην μια παρατήρησα πως τα φύλλα (οχι ολα) εχουν τρυπούλες κ εχουν κατι μαυρα στίγματα κ φαινονται σαν κόκκους χώμα….
Γυρω απο την γλάστρα στο πάτωμα εχει μαυρακια κ εχει λεκιασει σαν να ειναι όντως χώμα