Θέλω να φτιάξω ένα μικρό θερμοκήπιο για σπορείο. Τι πρέπει να προσέξω;
Αν θέλεις θερμοκήπιο,
μύκητες να μην πιάνει,
μια πόρτα και παράθυρο,
βάλε του μάνι – μάνι.
Φτιάξτε ένα μικρό θερμοκήπιο διαστάσεων 3Χ3 μέτρα και ύψος 2 μέτρων στην κορυφή. Μπορείτε να βάλετε ξύλινο σκελετό ή για μεγαλύτερη αντοχή να πάρετε γαλβανιζέ σωλήνες. Βάλτε μετά ειδικό νάυλον για θερμοκήπιο φτιάχνοντας πόρτα εισόδου και παράθυρο από την απέναντι πλευρά για να εξασφαλίζεται φυσικός αερισμός. Ο αερισμός είναι πολύ σημαντικός για να μειώνεται η υγρασία που αποτελεί την κύρια αιτία ανάπτυξης μηκύτων όπως περονόσπορου, ωίδιου και βοτρύτη. Η θέση που θα διαλέξουμε για το θερμοκήπιο πρέπει να εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κλασικός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση ενώ παράλληλα η θέση που θα διαλέξετε πρέπει να είναι προστατευμένη από βόρειους ανέμους τον χειμώνα. Το έδαφος που θα στηθεί το θερμοκήπιο δεν πρέπει να είναι ανώμαλο αλλά να είναι επίπεδο, να στραγγίζει, ενώ μια μικρή κλίση θα βοηθούσε την απομάκρυνση των νερών την βροχής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο αερισμός γίνεται με το άνοιγμα των θυρών, παραθύρων και ανοιγμάτων. Τέλος δημιουργήστε πάγκους πλευρικά εκατέρωθεν στο θερμοκήπιο σας, μήκους 3 μέτρων, 50 εκ πλάτους, και ύψος ενός μέτρου για την τοποθέτηση των κιβωτίων με τους σπόρους που θα φυτέψετε.
Ο πατέρας μου παραδοσιακά έβαζε χοντρό αλάτι για τα σαλιγκάρια στα μαρούλια. Συμφωνείτε;
Καλή και η παράδοση, μα για τα σαλιγκάρια,
άσε τ’ αλάτι στη γωνιά και βρες άλλα λυσάρια.
Αν και η τοποθέτηση χοντρού αλατιού γύρω από τα φυτά αποτελούσε λύση για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγγες, από τους παλαιότερους, δεν θα σας το συνιστούσα καθώς αυξάνει την αλατότητα του εδαφικού υποστρώματος και θα δημιουργήσει τοξικότητες στα φυτά και κιτρίνισμα στα φύλλα. Σαν βιολογική λύση, θα σας πρότεινα να τοποθετήσετε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος και να προσθέσετε μπύρα. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις χημικές αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης και πνίγονται μέσα στη μπύρα. Επίσης, άλλη μια βιολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών είναι η τοποθέτηση στάχτης γύρω από τα φυτά σας, ώστε να δημιουργήσετε ένα φυσικό φράγμα για τα σαλιγκάρια. Το αρνητικό όμως, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι όταν βρέχει, η στάχτη εξαφανίζεται. Τέλος, θα πρέπει να καταγραφεί ότι το βιολογικό λίπασμα φωσφορικού σιδήρου αντιμετωπίζει πολύ ικανοποιητικά χοχλιούς και γυμνοχοχλιούς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χρησιμοποιώ βιολογικό λίπασμα 5-7-10 + 0,5Β + 0,2 Fe. Τι σημαίνουν οι αριθμοί;
Σαν ψάχνεις για τον λίπασμα, στους αριθμούς να τρέχεις, αν θες καλά τη σύσταση, φίλε μου να κατέχεις.
Τα λιπάσματα είτε βιολογικά είτε χημικά χαρακτηρίζονται από τη σύσταση τους. Διαχωρίζονται στα απλά και στα σύνθετα. Τα απλά λιπάσματα περιέχουν ένα βασικό θρεπτικό στοιχείο ενώ τα σύνθετα λιπάσματα περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα δύο ή και τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία που είναι το άζωτο (Ν), ο φώσφορος (Ρ) και το κάλιο (Κ). Η χημική σύσταση κάθε λιπάσματος δίνεται με τρείς αριθμούς (για παράδειγμα 5-7-10) που εκφράζουν την εκατοστιαία περιεκτικότητα του λιπάσματος αντίστοιχα κατά σειρά σε Ν (άζωτο), σε φώσφορο P με μορφή πεντοξειδίου του φωσφόρου και καλίου K σε μορφή οξειδίου του καλίου. Επίσης, πολλά λιπάσματα περιέχουν μαγνήσιο (Μ), θείο (S) και ασβέστιο(Ca) ενώ εμπλουτίζονται και με πολύτιμα ιχνοστοιχεία σε πολύ μικρές ποσότητες όπως βόριο (Β), σίδηρο (Fe) και ψευδάργυρο (Zn) όπου και εκεί η εκατοστιαία περιεκτικότητα του λιπάσματος στο συγκεκριμένο στοιχείο. Επομένως, σε 100gr λιπάσματος 5-7-10 + 0,5B +0,2Fe περιέχονται 5γρ αζώτου, 7γρ πεντοξειδίου φωσφόρου, 10γρ οξείδιο του καλίου 0,5γ Βορίου και 0,2γρ Σίδηρος.
Θέλω έναν μικρό θάμνο με άνθη για έναν βραχόκηπο. Τι προτείνετε;
Φύτεψε στον βραχόκηπο, ανθεκτική κουφέα,
να δώσεις χρώμα ζωντανό, με τ’ άνθη τα ωραία.
Πρόκειται για ένα πολυετές και ποώδες ανθοφόρο μικρό θαμνάκι που δεν χάνει το πράσινο σκούρο φύλλωμα του και με το διακριτικό του άνθος χαρίζει χρώμα σε έναν βραχόκηπο, δημιουργεί χαριτωμένες παιδικές μπομπονιέρες και έχει παράλληλα εξαιρετική εδαφοκαλυπτική δράση σε έναν ανισόπεδο και γεμάτο μικρά πέτρινα τοιχάκια κήπο. Φυτεύεται παντού και πάντα, σε όλες τις εποχές και σε όλους τους τύπους των χωμάτων, σε γλάστρες στο μπαλκόνι και μέρη ηλιόλουστα με άριστη αποστράγγιση και τακτική λίπανση. Η ανθοφορία της καλύπτει μεγάλο χρονικό διάστημα και η αντοχή της ευρύ φάσμα θερμοκρασιών από τους 35 εως τους 7 βαθμούς Κελσίου. Τα λευκά, ροζ και λιλά λεπτοκαμωμένα λουλούδια της την καθιστούν ιδιόρρυθμη σε ομορφιά και το χαμηλό της ύψος ευέλικτη σε κάθε είδους χρήση. Χρειάζεται το νερό ιδιαίτερα το καλοκαίρι συχνά, αλλιώς κιτρινίζει το φύλλο της, όχι όμως και σε υπερβολικό βαθμό και ποσότητα. Δεν αλλάζει σχήμα, ούτε κλαδεύεται και προτιμά τις θέσεις με ήλιο όλη την ημέρα. Επιβιώνει όμως και σε σημεία με περιορισμένο φωτισμό, δεν αναπτύσσεται και δεν ανθοφορεί ωστόσο υπό τέτοιες συνθήκες για τόσο πολύ καιρό.