Ποιες πληροφορίες αναγράφονται στην ετικέτα για τα λιπάσματα της ελιάς;
Eπιλέγουμε λίπασμα για την ελιά, ελέγχοντας προσεκτικά την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο των λιπασμάτων. Παράλληλα, λαμβάνουμε υπόψη και την τιμή της συσκευασίας του λιπάσματος, ώστε να αξιολογήσουμε τη σχέση ποιότητας και τιμής. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης τα οποία κατά σειρά είναι: το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 21-7-14 περιέχει 21% άζωτο, 7% φώσφορο, και 14% κάλιο. Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B) και ασβέστιο (Ca).
Τα πλήρη λιπάσματα για ελιές που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε κοκκώδη που κάθε κόκκος περιέχει αναλογικά όλα τα θρεπτικά στοιχεία του λιπάσματος. Επιπλέον, υπάρχουν τα σύμμεικτα ή blend λιπάσματα στα οποία γίνεται απλή ανάμιξη των πρώτων υλών στην συσκευασία. Τα κοκκώδη λιπάσματα έχουν υψηλότερη τιμή από τα blend, καθώς έχουν πιο ομοιόμορφη κατανομή και απορρόφηση από τα ελαιόδεντρα.
Πότε φυτεύουμε τη βυσσινιά και σε τι αποστάσεις;
Η βυσσινιά είναι ένα καρποφόρο δέντρο που μοιάζει πολύ με την κερασιά. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια δέντρων, όπως επίσης η καλλιέργεια της βερικοκιάς, η καλλιέργεια της ροδακινιάς και η καλλιέργεια της δαμασκηνιάς. Η καλλιέργεια της βυσσινιάς έχει χαμηλότερη ανάπτυξη από την καλλιέργεια της κερασιάς, φτάνει σε ύψος 4-5 μέτρων και διαθέτει πιο έντονα βαθυπράσινα οδοντωτά φύλλα και παρόμοια λουλούδια ροζ-λευκού χρώματος. Τα βύσσινα θυμίζουν μικρά κεράσια, είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιούνται σε χυμούς, ενώ αποτελούν πρώτη ύλη σε σιρόπια, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και λικέρ. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τις βυσσινιές είναι στα τέλη του χειμώνα, φυτεύοντας γυμνόριζα δενδρύλλια που δεν διαθέτουν μπάλα χώματος, τα οποία προμηθευόμαστε από φυτώρια. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε δέντρα βυσσινιάς φυτεμένα σε γλάστρα, στα οποία κάνουμε μεταφύτευση στο έδαφος κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της βυσσινιάς ποικίλουν, ανάλογα το υποκείμενο της βυσσινιάς και το σύστημα διαμόρφωσης. Ενδεικτικές αποστάσεις είναι συνήθως στα 5-6 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 5-6 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Ποιες αιτίες ξεραίνουν τις άκρες των φύλλων;
Οι βασικοί λόγοι που παρατηρούμε ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων είναι το ακανόνιστο πότισμα και η έλλειψη υγρασίας. Η κακή ποιότητα νερού, η συσσώρευση αλάτων και η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος είναι μερικοί ακόμη παράγοντες που κάνουν τις άκρες των φύλλων να γίνονται καφέ. Παρόλο που δε μπορούμε να αναστρέψουμε τις άκρες των φύλλων που έχουν γίνει καφέ και να τις επαναφέρουμε στο υγιές πράσινο χρώμα τους, με την κατάλληλη φροντίδα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα σταματήσει να επεκτείνεται και η νέα βλάστηση θα είναι υγιής με καταπράσινο χρώμα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr