Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Ποια εποχή κλαδεύουμε την ορτανσία και με ποιο τρόπο;

Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου και δεν αναπτύσσει ακόμα καινούρια βλάστηση. Κλαδεύουμε αρκετά τις ορτανσίες, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω μέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα της ορτανσίας, απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα.

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η πικραλίδα και πότε φυτεύεται;


Ένα από τα αγαπημένα βρώσιμα άγρια χόρτα του χειμώνα που βρίσκουμε να φυτρώνει στους αγρούς και σε χωράφια στην ύπαιθρο είναι η πικραλίδα. Γνωστή και με την ονομασία ταραξάκο ή αγριοράδικο, η πικραλίδα (Taraxacum officinale) ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα φαγώσιμα άγρια χόρτα που έχουν πικρή γεύση, όπως η καλλιέργεια του ραδικιού και η καλλιέργεια του σταμναγκαθιού. Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό με χαμηλή ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 20-30 εκατοστών και διαθέτει χαρακτηριστικά στενόμακρα οδοντωτά φύλλα. Η πικραλίδα ανθίζει μέσα στην άνοιξη με πανέμορφα κίτρινα λουλούδια που ανοίγουν κατά την διάρκεια της μέρας και κλείνουν το βράδυ. Η πικραλίδα θεωρείται φυτό ψυχρής εποχής που αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες και φυτεύεται το φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης. Αν φυτευτεί σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, η καλλιέργεια της πικραλίδας ανθίζει πρόωρα και σταματάει να μας δίνει παραγωγή σε βρώσιμα χόρτα. Φυτεύουμε την πικραλίδα σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη και προτιμούμε εδάφη ελαφριά, γόνιμα και δροσερά που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης βορίου και πότε εμφανίζεται;

Η έλλειψη βορίου εμφανίζεται, συνήθως, σε φτωχά εδάφη που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, σε αμμώδη εδάφη όπου το βόριο απομακρύνεται λόγω έκπλυσης με τις έντονες βροχοπτώσεις ή σε εδάφη με υψηλό pH όπως στα ασβεστούχα εδάφη. Επίσης, η έλλειψη βορίου μπορεί να παρατηρηθεί όταν επικρατούν συνθήκες ξηρασίας ή όταν έχουμε υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ασβέστιο ή κάλιο λόγω ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείων. Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα έλλειψης βορίου στα φυτά είναι τα εξής:   – Τα καινούρια φύλλα εμφανίζουν ένα ανοικτό πράσινο χρώμα, γίνονται παχύτερα και διπλώνουν προς τα πάνω. – Παρατηρούνται ξηράνσεις στους καινούριους βλαστούς των φυτών, μειωμένη ανάπτυξη και ύπαρξη πολλών πλευρικών βλαστών. – Η ανθοφορία των φυτών είναι περιορισμένη και παρουσιάζεται χαμηλό ποσοστό καρπόδεσης και μικρή παραγωγή σπόρων. – Το ριζικό σύστημα των φυτών παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη και δεν έχουμε καλό σχηματισμό τόσο της κεντρικής όσο και των πλευρικών ριζών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα