Πώς χαρακτηρίζονται τα εδάφη σύμφωνα με την κλίμακα του pH;
Η οξύτητα του εδάφους, δηλαδή κατά πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το έδαφος, αποτελεί μία από τις πιο βασικές παραμέτρους για να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα του για κάποια συγκεκριμένη καλλιέργεια. Η μέθοδος του pΗ περιλαμβάνει μία βαθμονόμηση της οξύτητας από το 0 ως το 14, όπου στο 7 είναι το ουδέτερο.
Ανάλογα τον προσδιορισμό του pH, τα εδάφη χαρακτηρίζονται ως:
• Πολύ ισχυρά όξινο έδαφος, όταν η τιμή του pΗ είναι μικρότερη από 5.
• Ισχυρά όξινο έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 5 και 5,5.
• Μέτρια όξινο έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 5,5 και 6.
• Ελαφρά όξινο έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 6 και 6,5.
• Ουδέτερο έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 6,5 και 7,5.
• Ελαφρά αλκαλικό έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 7,5 και 8.
• Μέτρια αλκαλικό έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 8 και 8,5.
• Ισχυρά αλκαλικό έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι μεταξύ 8,5 και 9.
• Πολύ ισχυρά αλκαλικό έδαφος, όταν η τιμή του pH είναι από 9 και πάνω.
Συνοπτικά, τα αλκαλικά εδάφη έχουν pH πάνω από το 7, ενώ τα όξινα εδάφη έχουν pH κάτω από το 7.
Πότε γίνεται το κλάδεμα στις καστανιές;
Η καλλιέργεια της καστανιάς είναι μία από τις πιο αξιόλογες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων με οικονομική σημασία στις ορεινές περιοχές. Αν και αρκετοί καλλιεργητές δεν κλαδεύουν τις καστανιές λόγω του μεγάλου ύψους τους, το ετήσιο κλάδεμα βοηθά στον καλύτερο αερισμό του δέντρο, την ανανέωση της καρποφορίας και την εξασφάλιση μεγαλύτερης παραγωγής. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της καστανιάς είναι στα τέλη του χειμώνα, μέσα στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, όταν οι καστανιές βρίσκονται ακόμα σε περίοδο λήθαργου. Σε πολύ ψυχρές και ορεινές περιοχές, το κλάδεμα της καστανιάς γίνεται αμέσως μετά τον τελευταίο έντονο παγετό και μπορεί να γίνει τον μήνα Μάρτιο. Το κλάδεμα της καστανιάς πρέπει να γίνεται ηλιόλουστες και όχι βροχερές μέρες για να αποφεύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Το κλάδεμα της καστανιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα καστανιάς για να τους δώσουμε το επιθυμητό σχήμα και το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα καστανιάς.
Γιατί χρειάζεται να βάζουμε λίπασμα στις ελιές;
Η σωστή λίπανση της ελιάς περιλαμβάνει την προσθήκη λιπασμάτων μέσω του εδάφους, καθώς και μέσω του φυλλώματος της ελιάς με την προσθήκη διαφυλλικών λιπασμάτων. Η βασική λίπανση στις ελιές γίνεται συνήθως την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πριν την έναρξη της ετήσιας βλάστησης. Η λίπανση με διαφυλλικά λιπάσματα γίνεται συμπληρωματικά σε διάφορα στάδια της ελαιοκαλλιεργητικής περιόδου, όπως κατά την περίοδο της ανθοφορίας, της καρπόδεσης, της ανάπτυξης του καρπού και της ωρίμανσης. Βάζοντας λίπασμα στις ελιές, αυξάνουμε τη γονιμότητα του χωραφιού μας, εμπλουτίζοντας το έδαφος με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και με οργανική ουσία. Επιπλέον, διατηρούμε την καλή κατάσταση των ελαιόδεντρων με ισορροπία ανάμεσα στη βλαστική ανάπτυξη και την καρποφορία τους. Με τη σωστή εφαρμογή λιπασμάτων, επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγής των ελαιόδεντρων κάθε χρόνο. Επίσης, έχουμε μείωση της παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr