Τι λίπασμα βάζουμε στα αμπέλια;
Eπιλέγουμε λίπασμα για το αμπέλι με βάση την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) των θρεπτικών στοιχείων όπως αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε την καταλληλότητα του λιπάσματος που θα επιλέξουμε σε σχέση με τις θρεπτικές ανάγκες σε στοιχεία που απαιτεί το αμπέλι μας, καθώς και να προσδιορίσουμε τη σχέση τιμής και ποιότητας του λιπάσματος με βάση την τιμή της συσκευασίας που θα επιλέξουμε. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην σειρά, η περιεκτικότητα στα τρία βασικά στοιχεία λίπανσης: άζωτο (Ν), φώσφορος (P) και κάλιο (K). Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B), σίδηρο (Fe), ψευδάργυρο (Zn) και ασβέστιο (Ca) εφόσον περιέχονται. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την καλλιέργεια του αμπελιού με ιχνοστοιχεία σιδήρου, βορίου και ψευδαργύρου, προτιμούμε συμπληρωματικά τη διαφυλλική λίπανση δηλαδή την προσθήκη των θρεπτικών στοιχείων μέσω των φύλλων του αμπελιού.
Ποια εποχή κλαδεύουμε την ορτανσία και με ποιο τρόπο;
Η ορτανσία χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να αναπτύξει ζωηρή βλάστηση και πλούσια ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ορτανσίας είναι στο τέλος του χειμώνα, κατά τον μήνα Φεβρουάριο, όταν το φυτό βρίσκεται σε φάση λήθαργου και δεν αναπτύσσει ακόμα καινούρια βλάστηση. Κλαδεύουμε αρκετά τις ορτανσίες, αφήνοντας δύο έως τρεις οφθαλμούς (τα σημεία από τα οποία βγαίνουν οι βλαστοί) μετρώντας από τη βάση και κόβοντας το πάνω μέρος του φυτού, καθώς η ορτανσία ανθίζει σε κλαδιά της τρέχουσας περιόδου. Με το κλάδεμα της ορτανσίας, απομακρύνουμε το φυτικό υλικό που δεν χρειάζεται το φυτό και παράλληλα διατηρούμε το φυτό σε μια συμπαγή και συμμετρική μορφή με δυνατούς ανθοφόρους βλαστούς. Όσο λιγότεροι ανθοφόροι βλαστοί αφήνονται συμμετρικά του φυτού, τόσο πιο πλούσιες και εντυπωσιακές θα είναι οι παραγόμενες ταξιανθίες της ορτανσίας για να μας δώσουν υπέροχα λουλούδια σε όμορφο σχήμα.
Γιατί το εδαφικό pH πρέπει να ταιριάζει με τις ανάγκες μιας καλλιέργειας;
Το pH του εδάφους επηρεάζει σημαντικά τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν στο έδαφος και την απορρόφηση τους από τα φυτά. Η φύτευση μιας καλλιέργειας σε ακατάλληλο εδαφικό pH μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για τα φυτά, αλλά και τοξικότητες λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης άλλων στοιχείων. Επιλέγουμε, λοιπόν, καλλιέργειες που ταιριάζουν στον τύπο εδαφών που καλλιεργούμε, προκειμένου να έχουμε ομαλή ανάπτυξη των φυτών, καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και πλούσια καρποφορία. Αν η τιμή του pH στο έδαφος είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται μία συγκεκριμένη καλλιέργεια, θα πρέπει να εξετάσουμε τη βελτίωση του εδάφους για διόρθωση του pH χρησιμοποιώντας κατάλληλα εδαφοβελτιωτικά υλικά, όπως η κοπριά, το κομπόστ, το θειάφι και ο γεωργικός ασβέστης.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr