Ποια προβλήματα παρουσιάζουν τα φυτά σε ασβεστούχα εδάφη;
Τα ασβεστούχα εδάφη έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προκαλούν αρκετά προβλήματα στα φυτά και εμφανίζουν χαμηλή συγκράτηση υγρασίας, μειωμένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία, κακό αερισμό χώματος και χαμηλή γονιμότητα.
-Μειωμένη συγκράτηση υγρασίας: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ανθρακικό ασβέστιο, τα ασβεστούχα εδάφη χαρακτηρίζονται από χαμηλή συγκράτηση υγρασίας, καθώς το νερό κινείται ταχύτερα από τα μέσης σύστασης εδάφη με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνότερο πότισμα.
-Μικρή διαθεσιμότητα θρεπτικών στοιχείων: Σε ασβεστούχα εδάφη με μεγαλύτερο pH, παρατηρείται έλλειψη αζώτου και ιχνοστοιχείων όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Ως αποτέλεσμα, εμφανίζονται κιτρινίσματα στα φύλλα των φυτών.
-Κακός αερισμός χώματος: Λόγω της σκληρής συμπαγούς υφής των ασβεστούχων εδαφών σε συνδυασμό με το σχηματισμό κρούστας εξωτερικά του χώματος, παρατηρείται κακός αερισμός του ριζικού συστήματος των φυτών, κάτι που συντελεί στην προσβολή από ασθένειες ρίζας.
-Χαμηλή γονιμότητα εδάφους:Τα ασβεστούχα εδάφη εμφανίζουν μειωμένη γονιμότητα λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία, συσσωμάτωσης του εδάφους και κακού αερισμού του χώματος.
Μπορούμε να βελτιώσουμε τα χαρακτηριστικά ενός ασβεστούχου εδάφους, εμπλουτίζοντας το χώμα με εδαφοβελτιωτικά υλικά που είναι πλούσια σε οργανική ουσία, όπως η κοπριά και το κομπόστ. Επιπλέον, η διόρθωση του pH σε ασβεστούχα εδάφη γίνεται ενσωματώνοντας θειάφι στο χώμα.
Πότε φτιάχνουμε το σπορείο και ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να ετοιμάσουμε τα φυτά;
Για να φτιάξουμε το σπορείο μας την σωστή χρονική στιγμή, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε την κατάλληλη εποχή σποράς και φύτευσης του κάθε λαχανικού.Ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε για να φυτέψουμε, ξεκινάμε έγκαιρα τη δημιουργία του σπορείου 1-2 μήνες νωρίτερα για να είναι έτοιμα τα νεαρά φυτά και να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας την κατάλληλη στιγμή. Οι καλλιέργειες των λαχανικών χωρίζονται σε λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή της άνοιξης (καλοκαιρινά λαχανικά) και λαχανικά που φυτεύουμε την εποχή του φθινοπώρου (χειμερινά λαχανικά).
– Δημιουργία σπορείου για ανοιξιάτικη φύτευση λαχανικών: Αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτέψουμε τα νεαρά φυτά λαχανικών μέσα στον Απρίλιο στον κήπο μας, πρέπει ήδη από τον Φεβρουάριο να ετοιμάσουμε το σπορείο και να φυτέψουμε τους σπόρους. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
– Δημιουργία σπορείου για φθινοπωρινή φύτευση λαχανικών: Όταν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίζουμε να ετοιμάσουμε το σπορείο μας και να φυτέψουμε τους σπόρους των λαχανικών, την περίοδο Ιουλίου-Aυγούστου.
Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;
Η καλλιέργεια του αβοκάντο, χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτική παραγωγή. Βέβαια, το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσθήκη λιπάσματος όταν έχει φυτευτεί σε κατάλληλο χώμα. Για την εξασφάλιση καλής βλάστησης και καρποφορίας, εφαρμόζουμε μια λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα, εμπλουτισμένο σε κάλιο, την περίοδο της άνοιξης και μία την περίοδο του φθινοπώρου. Ενδεικτικά για αβοκάντο εικοσαετίας, η ποσότητα που προτείνουμε είναι περίπου 3 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Σχετικά με τα ιχνοστοιχεία, η πιο συνηθισμένη τροφοπενία (έλλειψη) είναι αυτή του ψευδαργύρου που σχετίζεται με την καρπόδεση του αβοκάντο και τη διορθώνουμε με ψεκασμό στο φύλλωμα του με διάλυμα θειικού ψευδαργύρου.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr