Τι προετοιμασία θέλει ο πατατόσπορος πριν τη φύτευση;
Η προετοιμασία του πατατόσπορου πριν τη φύτευση είναι πολύ σημαντική για να έχουμε πετυχημένη καλλιέργεια καi ικανοποιητική συγκομιδή πατάτας. Για να ετοιμάσουμε τον πατατόσπορο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:
-Απομακρύνουμε από τον πατατόσπορο που προμηθευτήκαμε κάθε πληγωμένο ή σάπιο κόνδυλο πατάτας πριν τον φυλάξουμε στην αποθήκη
-Διατηρούμε τον υγιή πατατόσπορο για λίγες μέρες σε τελάρα σε αποθηκευτικούς χώρους με κατάλληλες συνθήκες υψηλής υγρασίας, χαμηλού φωτισμού και θερμοκρασίας 16-18 βαθμών Κελσίου για να βγουν τα φύτρα πιο γρήγορα.
-Σκεπάζουμε τις πατάτες με μια βρεγμένη λινάτσα, για να διατηρήσουμε σχετική υγρασία και παράλληλα να τους προφυλάξουμε από το φως καθώς διαφορετικά θα πρασινίσουν οι κόνδυλοι και θα είναι ακατάλληλοι για φύτευση.
-Ψεκάζουμε τον πατατόσπορο με διάλυμα κρασιού ή ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 για να επιταχύνουμε και να βελτιώσουμε την έκπτυξη φυτρών διατηρώντας πάντα τον πατατόσπορο σε δροσερό περιβάλλον.
-Ο πατατόσπορος είναι έτοιμος να φυτευτεί στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι όταν έχει βγάλει φύτρα μήκους 1-1,5 εκατοστού.
Πώς επιλέγουμε κοκκάρι κρεμμυδιού για φύτευση;
Η επιλογή του κατάλληλου μεγέθους κοκκαριού είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα της καλλιέργειας μας.Το ιδανικό μέγεθος για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει διάμετρο 1,5-2 εκατοστών.Το κοκκάρι μεγαλύτερου μεγέθους προτιμάται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς δίνει πιο χοντρό βλαστό, ενώ εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος με αποτέλεσμα να περιορίζεται το μέγεθος του βολβού που θα σχηματιστεί στο έδαφος.Όταν φυτεύουμε σφαιρικό κοκκάρι στον κήπο μας, θα μας δώσει παραγωγή πεπλατυσμένων βολβών κρεμμυδιού. Αντίθετα, όταν φυτεύουμε επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι θα μας δώσει παραγωγή βολβών στρογγυλού σχήματος.
Τι σημεία επιλέγουμε για τη φύτευση της γλυσίνας;
Γλυσίνα, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με πανέμορφα κρεμαστά λουλούδια σε μορφή τσαμπιού που δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Αρχικά, πρέπει επιλέγουμε προσεκτικά το σημείο που φυτεύουμε τη γλυσίνα. Αποφεύγουμε να τη φύτευση της γλυσίνας σε σημεία πολύ κοντά στο σπίτι ή σε τοίχους, καθώς το ριζικό σύστημα της γλυσίνας είναι σκληρό και μπορεί να κάνει ζημιά. Φροντίζουμε να τη στηρίζουμε σε κάποια ισχυρή μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή για φράκτη ή πέργκολα. Το βάρος του φυλλώματος και των ανθισμένων λουλουδιών της γλυσίνας δεν είναι αμελητέο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στήριξης.Η γλυσίνα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, όπου μας μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Αν και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, η γλυσίνα προτιμά εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, παρουσιάζοντας σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη. Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της γλυσίνας, σε χώμα ή σε γλάστρα, είναι την περίοδο του φθινόπωρου ή στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η ανθοφορία της.