Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες πιπεριάς;

Αν και υπάρχουν πολλά είδη πιπεριάς, οι περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια πιπεριάς που καλλιεργούνται στη χώρα μας ανήκουν στο είδος Capsicum annuum. Aπό τις πιο δημοφιλείς παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες πιπεριάς είναι οι παρακάτω:
Πιπεριά κέρατο: Ποικιλία πιπεριάς που δίνει στενόμακρους πρασινοκίτρινους καρπούς που απολαμβάνουμε συνήθως τηγανητούς.
Πιπεριά πράσινη κέρατο: μακρόστενη πράσινη πιπεριά, εξαιρετική για να την βάλουμε στο ξύδι και να την κάνουμε τουρσί, αν και αρκετοί τη χρησιμοποιούν και φρέσκια στη σαλάτα.
Πιπεριά Φλωρίνης: Δημοφιλής ποικιλία πιπεριάς που δίνει κόκκινους γλυκούς μακρόστενους καρπούς, ελαφρά κωνικούς με παχιά τοιχώματα που γίνονται ψητοί και γεμιστοί με τυρί.
Πιπεριά φλάσκα: Αγαπημένες ποικιλίες πιπεριάς που δίνουν στρογγυλούς ή σχετικά τετράγωνους καρπούς σε πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα, ιδανικούς για σαλάτα ή για μαγείρεμα.
Πιπεριά ντολμά: Ποικιλία πιπεριάς που δίνει τετράγωνους καρπούς με ανοιχτοπράσινο χρώμα με τη λεπτή φλούδα κατάλληλη για το μαγείρεμα γεμιστών.
Καυτερή Ιεράπετρας: Ντόπια ποικιλία μακρόστενης πιπεριάς, πολύ καυτερή. Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τις καυτερές πιπεριές που έχουν το δικό τους φανατικό κοινό, όπως η πιπεριά τσίλι και η πιπεριά καγιέν που αποτελούν εξαίσια πρώτη ύλη για πολλές πικάντικες συνταγές.

 

 Πώς αντιμετωπίζεται βιολογικά ο περονόσπορος της πατάτας;


Για την βιολογική αντιμετώπιση του περονοσπόρου της πατάτας, απαιτείται ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας.
• Σε πρώτο επίπεδο, απαιτείται ο περιορισμός των μολυσμάτων του περονόσπορου με την αποφυγή καλλιέργειας ντομάτας κοντά σε καλλιέργεια πατάτας, καθώς και η καταστροφή των υπολειμμάτων προηγούμενης καλλιέργειας ντομάτας ή πατάτας.
• Κατά τη φύτευση της πατάτας απαιτείται προσεκτική διαλογή του πατατόσπορου και απομάκρυνση κάθε πιθανού μολυσμένου κονδύλου.
• Απαιτούνται προληπτικές επεμβάσεις με οικολογικά σκευάσματα χαλκού κάθε 10-15 μέρες, ξεκινώντας όταν τα φυτά γίνουν 15-20 εκατοστά. Είναι σημαντικό να προστατευθεί η νεαρή βλάστηση της πατάτας, ώστε να μην εγκατασταθεί η ασθένεια στο χωράφι.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης μαγγανίου και πότε εμφανίζεται;

Τα συμπτώματα της τροφοπενίας μαγγανίου εμφανίζονται στα καινούρια φύλλα των φυτών με χαρακτηριστικό κιτρίνισμα ανάμεσα από τις νευρώσεις που διατηρούν το πράσινο χρώμα.Παράλληλα, η έλλειψη μαγγανίου στα φυτά χαρακτηρίζεται από μικρότερη ανάπτυξη βλαστών, περιορισμένη και υποβαθμισμένη ανθοφορία και μικρότερη παραγωγή καρπών.Η τροφοπενία μαγγανίου στα φυτά εμφανίζεται συχνά σε αλκαλικά εδάφη με υψηλό pH, σε εδάφη που είναι φτωχά σε μαγγάνιο, σε εδάφη που διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία ή σε κάποιο θρεπτικό στοιχείο όπως σε φώσφορο, σε σίδηρο, σε ασβέστιο ή σε βόριο.Έλλειψη μαγγανίου μπορεί να παρατηρηθεί στις καλλιέργειες και σε συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας λόγω κακής αποστράγγισης ή λόγω απότομων βροχοπτώσεων και πλημμυρών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα