Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς φροντίζουμε τον ηλίανθο ως καλλωπιστικό φυτό στη βεράντα και στο μπαλκόνι;

Για να απολαύσουμε την όμορφη ανθοφορία του ηλίανθου στον κήπο και το μπαλκόνι μας, θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές φροντίδας. Μεταφυτεύουμε τον ηλίανθο σε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 25 εκατοστών, την οποία διατηρούμε σε ηλιοφανές σημείο με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό, προφυλαγμένο από ανέμους. Γεμίζουμε την γλάστρα με αφράτο φυτόχωμα για λουλούδια που περιέχει περλίτη, ενώ στη βάση της γλάστρας βάζουμε μία στρώση χαλικιών για καλύτερη αποστράγγιση.Ποτίζουμε σε σχετικά συχνά διαστήματα, 2-3 φορές τη βδομάδα τα φυτά του ηλίανθου φροντίζοντας να επαναλαμβάνουμε το πότισμα μόλις στεγνώσει το χώμα.Για τη λίπανση του ηλίανθου σε γλάστρα, προσθέτουμε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα γενικής χρήσης, κάθε 15 περίπου ημέρες και για τις ψηλότερες ποικιλίες ηλίανθου στον κήπο ένα κοκκώδες λίπασμα μια φορά το μήνα.

Πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση για το σκαθάρι του δεντρολίβανου;

Αν δούμε φαγώματα στα φύλλα του δεντρολίβανου και παρατηρήσουμε τους βλαστούς του να ξεραίνονται, ελέγχουμε άμεσα τα φυτά μας για σκαθάρια. Το σκαθάρι του δεντρολίβανου τρέφεται με τη βλάστηση από διάφορα αρωματικά φυτά. Το συναντάμε κυρίως στην καλλιέργεια του δεντρολίβανου, θα το δούμε ωστόσο και στην καλλιέργεια της λεβάντας, την καλλιέργεια του φασκόμηλου και την καλλιέργεια του θυμαριού. Πρόκειται για ένα μικρό εντυπωσιακό έντομο μεταλλικού πράσινου χρώματος με στενόμακρες πορφυρές λωρίδες, μήκους 5-8 χιλιοστών, που διαθέτει χρωματιστές κεραίες. Το συγκεκριμένο σκαθάρι (Chrysolina americana), διαθέτει μικρά φτερά και δεν πετά σε μεγάλες αποστάσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα το δούμε απλώς να περπατά πάνω σε φύλλα και βλαστούς. Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά το σκαθάρι του δεντρολίβανου, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Τι συνθήκες θέλει η εχινάκεια για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πολλά λουλούδια;


Είναι διάσημη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες και μας δίνει μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Ας μιλήσουμε για την εχινάκεια (Echinacea purpurea), ένα από τα ομορφότερα φαρμακευτικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα.Η εχινάκεια ανήκει στους βολβούς λουλουδιών που φυτεύουμε την άνοιξη και μας δίνει την πλούσια ανθοφορία της από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.Τα λουλούδια της εχινάκεια έχουν ροζ, κίτρινο και μωβ χρώμα, ενώ το φυτό διαθέτει μεγάλα σκουροπράσινα λογχοειδή φύλλα και φτάνει σε ύψος ενός μέτρου. Επιλέγουμε ηλιόλουστη θέση για να φυτέψουμε την εχινάκεια στον κήπο και το μπαλκόνι μας, καθώς σε ημισκερά σημεία περιορίζεται η ανθοφορία της. Η εχινάκεια είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνθήκες καύσωνα, όσο και σε συνθήκες παγωνιάς την περίοδο του φθινοπώρου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα