Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι ζημιά κάνει ο περονόσπορος στην καλλιέργεια του αμπελιού;

Η ασθένεια του περονόσπορου προσβάλλει όλα τα πράσινα µέρη του φυτού του αμπελιού, µε σοβαρότερες τις ζηµιές που γίνονται στο φύλλωµα και στα σταφύλια.Τα φύλλα του αμπελιού µπορούν να προσβληθούν μόλις αρχίσουν να ξεπροβάλλουν από τους βλαστούς µέχρι και αργά το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή. Αντίστοιχα, τα σταφύλια µπορούν να προσβληθούν από την εµφάνισή τους µέχρι το γυάλισµα, µε την ευαισθησία να είναι μεγαλύτερη λίγο πριν την άνθιση, κατά την άνθιση και στο στάδιο της καρπόδεσης.Η ανάπτυξη του περονόσπορου και η ένταση της προσβολής, στο αμπέλι και στις κληματαριές, εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις κλιµατικές συνθήκες που επικρατούν. Η διασπορά των μολύνσεων του περονοσπόρου είναι εντονότερη όταν επικρατούν θερμοκρασίες 20-25°C και σχετική υγρασία μεγαλύτερη του 95%. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε συνθήκες πυκνής βλάστησης και κακού αερισμού του αμπελιού, η εξάπλωση του περονοσπόρου είναι ακόμα πιο έντονη.

Πώς φυτεύουμε τη βρακτεάνθη σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Η βρακτεάνθη (Xerochrysum bracteatum) κατάγεται από την Αυστραλία και ανήκει στην ίδια οικογένεια με άλλα λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας όπως το αργυράνθεμο, η διμορφοθήκη, η γκαζάνια, η καλέντουλα και η μπέλλα.Εί ναι ετήσιο ή διετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη φυλλώματος που φτάνει σε ύψος από μισό ως ένα μέτρο και εμφανίζει πλούσια ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Τα άνθη της βρακτεάνθης έχουν υφή σαν χάρτινα και αποτελούν ιδανικά λουλούδια για στολισμό σε βάζο. Χαρακτηρίζονται ως “αιώνια”, καθώς μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλούς μήνες και τα συναντάμε σε πολλά εντυπωσιακά χρώματα όπως κίτρινο, κόκκινο, ροζ, μωβ, άσπρο και πορτοκαλί. Για τη φύτευση της βρακτεάνθης στο μπαλκόνι επιλέγουμε γλάστρα μεσαίου μεγέθους, διαμέτρου 20-25 εκατοστών, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη του φυλλώματος και των λουλουδιών. Γεμίζουμε τη γλάστρα με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη και προσθέτουμε και μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού που περισσεύει από το πότισμα.

Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια του κολοκυθιού;


Το φυτό του κολοκυθιού είναι σχετικά απαιτητικό σε νερό για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή. Συγκεκριμένα, οι κολοκυθιές χρειάζονται πότισμα κάθε δυο μέρες την περίοδο της άνοιξης, ενώ τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να χρειαστούν πότισμα και κάθε μέρα, ώστε το χώμα να διατηρείται υγρό. Κατάλληλο σύστημα άρδευσης για το πότισμα της κολοκυθιάς είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που είναι πιο αποτελεσματικό για ομοιόμορφο πότισμα και παράλληλα πιο ωφέλιμο περιβαλλοντικά καθώς κάνουμε εξοικονόμηση νερού. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η υπερβολική ποσότητα νερού, καθώς και η διαβροχή του φυλλώματος του φυτού τη, κατά το πότισμα, συντελεί στην εμφάνιση ασθενειών, με πιο συνηθισμένο το ωίδιο της κολοκυθιάς.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα