Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά το ωίδιο του αμπελιού;
Για την οικολογική αντιμετώπιση του ωιδίου του αμπελιού, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα φυτοπροστασίας που στηρίζεται σε μια σειρά προληπτικών μέτρων και επεμβάσεων που περιλαμβάνουν:
• Προληπτικό ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα θειαφιού, όταν φουσκώνουν οι οφθαλμοί του αμπελιού, ώστε να απολυμανθούν οι αρχικές εστίες διαχείμασης του ωιδίου.
• Συστηματική παρακολούθηση των αμπελιών για έγκαιρη διαπίστωση των αρχικών προσβολών ωιδίου.
• Σκόνισμα με θειάφι επίπασης ή ψεκασμός με βρέξιμο θείο όταν οι βλαστοί του αμπελιού ή της κρεβατίνας είναι 10-15 εκατοστών, πριν εμφανιστούν τα άνθη, κατά την άνθηση, μετά το στάδιο των ραγών και ανά 15-20 μέρες μέχρι να γυαλίσουν τα σταφύλια και ανάλογα με την ένταση της προσβολής της ασθένειας του ωιδίου.
• Άμεση απομάκρυνση και καταστροφή των πρώτων φύλλων του αμπελιού που εμφανίζουν συμπτώματα ωιδίου.
• Ξεφύλλισμα του αμπελιού που συντελεί στον καλό αερισμό των πρέμνων και στην μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό.
• Καταστροφή των ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων) του αμπελιού για να επιτευχθεί καλύτερος αερισμός και καθαρισμός στα άκρα γύρω από τον αμπελώνα για απομάκρυνση εστιών της ασθένειας του ωιδίου.
• Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών και καλλιεργητικά μέτρα για την καλή αποστράγγιση και μείωση της υγρασίας του αμπελώνα.
Γιατί δεν δένει καρπούς η γλυκοκολοκύθα;
Η κολοκύθα, γνωστή και ως γλυκοκολοκύθα, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κηπευτικά που φυτεύουμε στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο για να απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλλιεργείται για τη γλυκιά σάρκα του καρπού της που αξιοποιείται σε πολλά φαγητά και πίτες, καθώς και για τα μεγάλα άνθη της, τους γνωστούς κολοκυθοανθούς, που γίνονται γεμιστά ή τηγανητά. Αρκετές φορές θα παρατηρήσουμε το φυτό της γλυκοκολοκύθας να έχει πολλή μεγάλη ανάπτυξη βλαστών, πλούσια ανθοφορία αλλά να μη δένει καρπούς.Η ζωηρή βλάστηση και η προβληματική καρπόδεση μπορεί να οφείλεται σε προσθήκη υπερβολική ποσότητα λιπάσματος αζώτου και σε πολύ συχνό πότισμα.Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της καρπόδεσης, μειώνουμε το πότισμα και κορφολογούμε την γλυκοκολοκύθα κόβοντας από την άκρη αρκετούς ζωηρούς βλαστούς του φυτού.
Ποια εποχή φυτεύουμε τις γλυκοπατάτες και σε τι αποστάσεις;
Η καλλιέργεια της γλυκοπατάτας μας δίνει τις διάσημες κονδυλώδεις ρίζες που τρώμε και διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία. Τα τελευταία χρόνια, η γλυκοπατάτα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε συνταγές μαγειρικής και προγράμματα διατροφής. H γλυκοπατάτα φυτεύεται στο χωράφι Μάιο-Ιούνιο και καλλιεργείται κατά γραμμές, σε αναχώματα (σαμαράκια) που έχουν αποστάσεις 1 μέτρο μεταξύ τους.
Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της γλυκοπατάτας είναι 40-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών, ενώ το βάθος φύτευσης στα 10-15 εκατοστά. Η προσθήκη χώματος κατά τη δημιουργία αναχώματος, βοηθά στην καλύτερη αποστράγγιση για να φεύγει το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα καθώς επίσης στο να μην εξέρχονται στο φως οι κονδυλώδες ρίζες της γλυκοπατάτας και πρασινίσουν.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr