Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Γιατί μαυρίζουν οι καρποί σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια;

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά του λαχανόκηπου κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασμός των καρπών της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού με ασβέστιο δεν επαρκεί. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η μικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα.Επίσης, στο μαύρισμα των καρπών και στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση λιπασμάτων αζώτου και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια.

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της μηλιάς;

Το κυριότερο έντομο που προσβάλλει την μηλιά είναι η καρπόκαψα που δημιουργεί κάμπιες και σκουληκιάζει τα μήλα με αποτέλεσμα να μην τρώγονται ή να μην είναι εμπορεύσιμα. Για την αντιμετώπιση της προσβολής από καρπόκαψα, μπορούμε να ψεκάσουμε τις μηλιές με βιολογικά εντομοκτόνα όπως το φυσικό πύρεθρο και ο βάκιλος Θουριγγίας.
-Σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και κακού αερισμού, η μηλιά προσβάλλεται από τις μυκητολογικές ασθένειες του ωιδίου και του φουζικλάδιου που προσβάλλουν φύλλα και καρπούς.
-Για να προστατέψουμε δέντρΆρθρουα της μηλιάς από τις συγκεκριμένες ασθένειες, ψεκάζουμε με βρέξιμο θειάφι και υγρό χαλκό σε τακτικά διαστήματα.
– Μία από τις πιο συχνές ασθένειες που προσβάλλουν την μηλιά είναι η πικρή κηλίδωση, γνωστή και ως bitter pit, που εμφανίζει χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες στο φλοιό των μήλων και ο σχηματισμός σπογγώδους υφής στο εσωτερικό του καρπού.Για την αντιμετώπιση της πικρής κηλίδωσης στα φύλλα, προσθέτουμε λίπασμα ασβεστίου στο έδαφος και συμπληρωματικά κάνουμε ψεκασμούς με διαφυλλικό λίπασμα ασβεστίου στις μηλιές κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών.

Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη γαρδένια;

Η γαρδένια είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται τακτική λίπανση για να διατηρήσει το έντονο πράσινο χρώμα της και να μας δώσει πολλά λουλούδια. Προσθέτουμε λίπασμα στις γαρδένιες μία φορά το μήνα, εκτός την περίοδο του Αυγούστου που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τον Ιανουάριο που επικρατεί πολύ παγωνιά για να μη δημιουργήσουμε πρόβλημα στο φυτό μας.Η γαρδένια χρειάζεται πλήρες λίπασμα ενισχυμένο σε κάλιο και μαγνήσιο. Προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για οξύφιλα φυτά που ενισχύουν την ανθοφορία της γαρδένιας, χωρίς να αυξάνουν το pH του εδάφους. Αποφεύγουμε να βάζουμε στη γαρδένια λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως αμμωνία και ουρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν καφέ ή μαύρα καψίματα στις άκρες των φύλλων, καθώς και πτώση των λουλουδιών.Επειδή η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου και εμφανίζει κιτρίνισμα στα νεαρά φύλλα (οι νευρώσεις των φύλλων της παραμένουν πράσινες), χρειάζεται λίπασμα σιδήρου. Από τα διάφορα είδη λιπασμάτων σιδήρου, για τη γαρδένια μας προτιμάμε λίπασμα χηλικού σιδήρου που είναι υδατοδιαλυτός και απορροφάται άμεσα από το φυτό. Βάζουμε λοιπόν χηλικό σίδηρο στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιρού και στις αρχές του φθινοπώρου. Αξίζει να αναφέρουμε πως η παραδοσιακή προσθήκη καρφιών, σκουριασμένων αντικειμένων στη γλάστρα της γαρδένιας που έκαναν οι γιαγιάδες μας είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρεται για άμεση απορρόφηση σιδήρου.

» Ο εκπαιδευτικός με την 20ετή συνδικαλιστική και αυτοδιοικητική παρουσία, αποχαιρετά την πόλη μας και μιλά για την κοινωνία που γνώρισε


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα