Τι συνθήκες χρειάζεται η αμπέλια για να μας δώσει πολλά λουλούδια;
Η αμπέλια είναι ένας υπέροχος καλλωπιστικός θάμνος με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα και πολλά λευκά ροζ λουλούδια σε σχήμα μικρής καμπάνας. Γνωστή και ως αμπέλια η μεγανθής (Abelia grandiflora), η αμπέλια είναι ένα αειθαλές φυτό που φτάνει σε ανάπτυξη τα 2 μέτρα και χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Διαθέτει μικρά σκούρα φύλλα, ευλύγιστα κλαδιά και υπέροχα λουλούδια με ένα απαλό άρωμα που γίνεται πιο έντονο κατά το σούρουπο. Κατά την περίοδο του φθινοπώρου, τα φύλλα της αμπέλιας παίρνουν ένα χαρακτηριστικό απαλό μπρούτζινο χρώμα.Η αμπέλια αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστά μέρη και προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για να έχει πλούσια βλάστηση και έντονη ανθοφορία.Θεωρείται ένα ανθεκτικό φυτό που αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στην παγωνιά του χειμώνα. Αν και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορους τύπους εδαφών, η αμπέλια αναπτύσσεται καλύτερα σε αφράτα όξινα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.
Ποιοι είναι οι λόγοι που πικρίζουν οι μελιτζάνες;
Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις πικρές μελιτζάνες, οι οποίες σχετίζονται με την ποικιλία μελιτζάνας που έχουμε επιλέξει και με τις καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται η καλλιέργεια της μελιτζάνας. Αν, λοιπόν, οι μελιτζάνες μας πικρίζουν αυτό οφείλεται στις εξής αιτίες:
1. Υπάρχουν ποικιλίες μελιτζάνας που είναι πιο πικρές και άλλες πιο γλυκές
Η πικρή γεύση της μελιτζάνας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την καλλιεργούμενη ποικιλία που έχουμε στον λαχανόκηπο μας. Συγκεκριμένα οι μακρόστενες μωβ ποικιλίες μελιτζάνας καθώς και οι στρογγυλές φλάσκες ποικιλίες μελιτζάνας πικρίζουν περισσότερο από τις τσακώνικες μελιτζάνες. Οι πιο γλυκές μελιτζάνες είναι οι λευκές.
2. Οι μελιτζάνες πικρίζουν σε ξηρό περιβάλλον
Σε συνθήκες ξηρασίας και ζεστών ανέμων, οι μελιτζάνες αποκτούν πιο πικρή γεύση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η απουσία υγρασίας επηρεάζει αρνητικά την γλυκιά γεύση.
3. Οι μελιτζάνες αποκτούν πικρή γεύση όταν δεν ποτίζονται σωστά
Όταν οι μελιτζάνες δεν ποτίζονται αρκετά, δημιουργούνται προβλήματα στην ανάπτυξη των καρπών, με αποτέλεσμα η έλλειψη εδαφικής υγρασίας να οδηγεί στην απόκτηση πικρής γεύσης.
4. Οι μελιτζάνες πικρίζουν λόγω έλλειψης καλίου
Η έλλειψη καλίου στο έδαφος που καλλιεργούμε τις μελιτζάνες σε συνδυασμό με την απουσία προσθήκης λιπάσματος, αποτελεί περιοριστικό παράγοντα που εμποδίζει τις μελιτζάνες να γλυκάνουν.
5. Οι μελιτζάνες χάνουν τη γλυκιά γεύση τους όταν έχουν ωριμάσει πολύ
Οι μελιτζάνες που έχουν ωριμάσει παραπάνω από όσο πρέπει στον κήπο μας, σχηματίζουν περισσότερα σπόρια, κάτι που ενισχύει την πικρή γεύση τους.
Πώς αναγνωρίζουμε την παρουσία του τετράνυχου και τι ζημιές προκαλεί στα φυτά;
Ο τετράνυχος μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα, τα στελέχη, τα άνθη και τους καρπούς των φυτών από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.
Οι μικροσκοπικές διαστάσεις του τετράνυχου, σε αρκετές περιπτώσεις του επιτρέπουν να περνάει απαρατήρητος, ωστόσο οι ζημιές που προκαλεί στα φυτά είναι χαρακτηριστικές που μπορούμε εύκολα να τις αναγνωρίσουμε.
Τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζονται σε φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο είναι τα εξής:
• Πρώτο χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής από τετράνυχο είναι οι μεταξένιοι αραχνοειδείς ιστοί που σχηματίζονται στα φύλλα και στα άνθη των φυτών.
• Κατά την προσβολή του τετράνυχου, στην επάνω επιφάνεια των φύλλων των φυτών παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό κιτρίνισμα.
• Σε έντονη προσβολή από τετράνυχο, παρατηρούμε τα φύλλα των φυτών να καρουλιάζουν και να ξεραίνονται, σαν να έχει περάσει φλόγιστρο και να τα έχει κάψει.
• Τα φυτά που έχουν προσβληθεί από τετράνυχο σταδιακά χάνουν τα φύλλα τους.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr