Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Από ποιες ασθένειες και έντομα προστατεύει το θειάφι;

Το θειάφι χρησιμοποιείται για την οικολογική προστασία των φυτών και των καλλιεργειών από τον μύκητα του ωιδίου, και από άλλες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζικλάδιο. Επιπλέον, το θειάφι έχει ήπια εντομοκτόνο δράση και μέτρια ακαρεοκτόνο δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του τετράνυχου που την καλοκαιρινή περίοδο αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τις καλλιέργειες, καθώς δημιουργεί σημαντική ζημιά στην ανάπτυξη των φυτών και την καρποφορία.Η εφαρμογή του θειαφιού γίνεται σε προληπτικό επίπεδο για προστασία, καθώς και με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενειών και επαναλαμβάνουμε ανάλογα με την ένταση της ασθένειας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το θειάφι χρησιμοποιείται και για την απώθηση των φιδιών με εξαιρετικά αποτελέσματα. Αν θέλουμε να προφυλάξουμε τον κήπο μας ή την αυλή μας από φίδια, μπορούμε να ρίξουμε περιφερειακά μία στρώση θειαφιού πάχους πλάτους 20-30 εκατοστών.

Πώς κλαδεύουμε τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας;

Για να κλαδέψουμε τις αναρριχώμενες ποικιλίες ντομάτας και να ενισχύσουμε την παραγωγή τους, ακολουθούμε τα εξής βήματα:
• Όταν το φυτό της ντοματιάς φτάσει στα 50 εκατοστά, αφαιρούμε τις χαμηλές ταξιανθίες διατηρώντας μόνο την κορυφαία ταξιανθία που θα μας χαρίσει τους πρώτους καρπούς.
• Απομακρύνουμε όλα τα φύλλα και τους βλαστούς κάτω από την πρώτη ταξιανθία για να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί καλύτερα ο κεντρικός βλαστός.
• Διαμορφώνουμε κατάλληλα το φυτό της ντοματιάς ώστε να να σχηματίσει 2-3 κεντρικούς βλαστούς, καθώς με αυτό το σχήμα δίνει πλουσιότερη παραγωγή καρπών.
• Για να δημιουργήσουμε λοιπόν δεύτερο κεντρικό βλαστό, αφήνουμε τον βλαστό που αναπτύσσεται από το πλάι του μεγάλου φύλλου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πρώτη ταξιανθία.
• Στη συνέχεια, για τη δημιουργία του τρίτου κεντρικού βλαστού, αφήνουμε τον βλαστό που βρίσκεται στο πλάι του μεγάλου φύλλου ακριβώς πάνω από το δεύτερο κεντρικό βλαστό.
• Κόβουμε κάθε βδομάδα τους πλαϊνούς λαίμαργους βλαστούς από το πλάι των μεγάλων φύλλων για να δώσουμε έτσι κατακόρυφη ανάπτυξη στο φυτό μας.
• Το κόψιμο των πλάγιων βλαστών γίνεται σε σημείο αφού αναπτυχθούν δύο ζεύγη φύλλων, έτσι ώστε να προστατεύονται οι καρποί που θα σχηματιστούν από εγκαύματα λόγω έντονης ηλιοφάνειας.
• Όταν η ντοματιά φτάσει σε ύψος συνήθως περίπου 2 μέτρα από το έδαφος, κόβουμε τον βλαστό της κορυφής καθώς και κάθε βλαστό που αναπτύσσεται σταδιακά πάνω από την κορυφή.
• Απομακρύνουμε ασθενείς ή κιτρινισμένους βλαστούς και φύλλα για να περιορίσουμε εξάπλωση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν την ντοματιά.
• Απομακρύνουμε, επίσης, τα κάτω φύλλα της ντοματιάς για να έχουν καλύτερο αερισμό τα φυτά μας και να τα προστατεύσουμε από ασθένειες.

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση χρειάζεται η δαφνούλα;

Η δαφνούλα, γνωστή και ως βίγκα της Μαδαγασκάρης, ετήσια βίγκα ή σφακάκι, είναι ένα αγαπημένο ετήσιο ανθόφυτο με όμορφα γυαλιστερά φύλλα και άνθη σε εντυπωσιακά χρώματα, ροζ, μωβ, κόκκινο, αλλά και άσπρο. Έχει πλούσια χαμηλή βλάστηση με ύψος 20 εως 50 εκατοστά και χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη πλούσια ανθοφορία από τα μέσα της άνοιξης μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου.  Η δαφνούλα θέλει συχνό πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες, προσέχοντας να μην βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη, καθώς παθαίνουν ηλιεγκαύματα ή σαπίζουν. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η δαφνούλα είναι ένα φυτό που σπάνια προσβάλεται από έντομα. Αρκεί να της παρέχουμε υδατοδιαλυτό λίπασμα, κάθε δυο βδομάδες, για την περίοδο από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα