Τι είναι η ορµόνη ροζοβολίας;
Η ορµόνη ριζοβολίας χρησιµοποιείται στον πολλαπλασιασµό των φυτών για να βοηθήσουµε την ανάπτυξη της ρίζας και να έχουµε µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα στη δηµιουργία νέων φυτών από µοσχεύµατα. Ο πολλαπλασιασµός φυτών µε µοσχεύµατα είναι µία από τις πιο δηµοφιλείς µεθόδους δηµιουργίας νέων φυτών, κατά την οποία κόβουµε ένα κλαδάκι από το φυτό που θέλουµε να πολλαπλασιάσουµε και το φυτεύουµε στο χώµα για να ριζώσει και να αναπτυχθεί. Ουσιαστικά, τα µοσχεύµατα είναι τµήµατα βλαστών των φυτών που σε κατάλληλες συνθήκες έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ριζικό σύστηµα και να δώσουν νέα φυτά. Υπάρχουν πολλές παράµετροι για την επιτυχία ενός πολλαπλασιασµού, ωστόσο η ορµόνη ριζοβολίας βελτιώνει τη διαδικασία και αυξάνει την πιθανότητα ένα µόσχευµα να ριζώσει ικανοποιητικά. Η ορµόνη ριζοβολίας διατίθεται στο εµπόριο σε διάφορες µορφές όπως σε σκόνη, σε υγρό και σε τζελ.
Τι συνθήκες χρειάζεται η µιµόζα Νίκαιας για να αναπτυχθεί;
Η µιµόζα Νικαίας είναι ένα όµορφο καλλωπιστικό φυτό που ξεχωρίζει µέσα στον χειµώνα µε τα χνουδωτά κίτρινα λουλούδια του που θυµίζουν µικρές µπάλες. Γνωστή και ως κίτρινη µιµόζα, ακακία µιµόζα ή ακακία ήµερη, η µιµόζα Νικαίας (Acacia dealbata) δε θα πρέπει να συγχέεται µε άλλα είδη που µπορεί να ακούσουµε ως “µιµόζα”, όπως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως µε τα ρόδινα άνθη και το γνωστό φυτό “µη µου άπτου” που κλείνει τα φύλλα του όταν το αγγίζουµε. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό µε χαρακτηριστικά λεπτά στενόµακρα φύλλα που θα το συναντήσουµε ως δέντρο ή θάµνο µε πλούσια ανθοφορία από µικρά σφαιρικά λουλούδια που εντυπωσιάζουν. Η µιµόζα Νικαίας µπορεί να ξεπεράσει σε ύψος τα 10 µέτρα και να αποκτήσει πλάτος 3-4 µέτρων. Για να φτάσει το τελικό της µέγεθος, η µιµόζα θα χρειαστεί γύρω στα 10 µε 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστηµα δεν µεγαλώνει σηµαντικά. Αγαπηµένο φυτό για την πόλη, η µιµόζα είναι αρκετά δηµοφιλής στο αστικό περιβάλλον χάρη στην ανθεκτικότητά της και την συναντάµε συχνά σε κήπους, πάρκα, πλατείες και διαχωριστικά δρόµων. Η µιµόζα αγαπάει τον ήλιο. Για να εµφανίσει πλούσια ανθοφορία, την φυτεύουµε σε σηµεία µε αρκετή ηλιοφάνεια, προστατευµένα από τη παγωνιά και τους έντονους ανέµους. Είναι ένα φυτό που αντέχει στην ατµοσφαιρική ρύπανση αλλά και στην ξηρασία, καθώς επίσης µπορεί να επιλεγεί ως φυτό για παραθαλάσσιες περιοχές.
Ποια εποχή φυτεύονται τα κρεµµύδια;
Για την καλλιέργεια του ξερού κρεµµυδιού, ανάλογα την ποικιλία και ανάλογα την περιοχή, φυτεύουµε µέσα στην άνοιξη την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου ή µέσα στο φθινόπωρο, την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεµβρίου. Το χλωρό φρέσκο κρεµµυδάκι µπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στον κήπο µας, εκτός από την περίοδο του χειµώνα που έχουµε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα. Για τη φύτευση του κρεµµυδιού µπορούµε να επιλέξουµε σπόρο, τον µαύρο κρεµµυδόσπορο, γνωστό και ως µπαρούτι, ή µπορούµε να επιλέξουµε κοκκάρι κρεµµυδιού που είναι µικροί βολβοί κρεµµυδιού. Η φύτευση κοκκαριού επιλέγεται πιο συχνά σε σχέση µε τον κρεµµυδόσπορο, καθώς έχει ταχύτερο φύτρωµα και παραγωγή µεγαλύτερου βολβού κρεµµυδιού. Αξίζει να αναφέρουµε ότι υπάρχουν ξεχωριστές ποικιλίες για την παραγωγή χλωρού κρεµµυδιού που δίνουν πλούσιο φύλλωµα και χοντρό βλαστό, και άλλες για την παραγωγή ξερού κρεµµυδιού.