Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της πιτάγια;
Η πιτάγια (pitaya) είναι ένα εξωτικό φρούτο με ήπια γλυκιά γεύση και λίγες θερμίδες που τα τελευταία χρόνια αποκτάει αποκτάει όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Γνωστότερη ως φρούτο του δράκου ή”dragon fruit”, λόγω του σχήματος του καρπού, η πιτάγια είναι ένας αναρριχώμενος κάκτος που μπορεί να φθάσει σε ύψος μέχρι και τα 3 μέτρα. Το φρούτο του δράκου καλλιεργείται και ευδοκιμεί σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, καθώς αγαπάει τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον. Επιπλέον, η καλλιέργεια της πιτάγια είναι αρκετά ευαίσθητη στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Οι καλλιεργητές του dragon fruit σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας συνήθως καλύπτουν την καλλιέργεια με αντιανεμικό δίχτυ ή με ειδικό νάιλον σε κατασκευή θερμοκηπίου. Σχετικά με το έδαφος φύτευσης, η καλλιέργεια του dragon fruit ευδοκιμεί σε αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες των φυτών.
Ποια εποχή φυτεύουμε μαϊντανό;
Η καλύτερη εποχή για φύτευση μαϊντανού είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη. Βέβαια, εφόσον εξασφαλίσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, μπορούμε να φυτέψουμε μαϊντανό σχεδόν όλο το χρόνο. O μαϊντανός χρειάζεται δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 10-20°C για να αναπτύξει ικανοποιητική βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Όταν φυτεύουμε σε κρύα περίοδο του έτους, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης, ενώ όταν φυτεύουμε σε ζεστές περιόδους, προτιμούμε ημισκιερές ή σκιερές θέσεις φύτευσης. Η μόνη περίοδος που δεν μπορούμε να φυτέψουμε μαϊντανό είναι όταν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες, τον χειμώνα όπου η χαμηλή θερμοκρασία δεν το επιτρέπει και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν ποικιλίες μαϊντανού που είναι ανθεκτικές στην παγωνιά, όπως επίσης ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν ξεβλαστώνουν άμεσα, δηλαδή να εμφανίζουν τον ανθοφόρο βλαστό και να σταματάει η παραγωγή τρυφερών φύλλων.
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός λεμονιάς με μοσχεύματα
Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά λεμονιάς που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που επιθυμούμε είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, φυτεύοντας δηλαδή κλαδάκια που κόβουμε από δέντρο λεμονιάς. Για τον πολλαπλασιασμό της λεμονιάς με μοσχεύματα ακολουθούμε τα εξής βήματα: Την περίοδο της άνοιξης, κόβουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από υγιείς δυνατούς βλαστούς. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με μίγμα που περιέχε τύρφη και περλίτη σε αναλογία 2:1. Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον και ποτίζουμε κάθε 2 μέρες για να διατηρούμε υγρασία στο χώμα. Μετά από 2-3 μήνες, τα μοσχεύματα της λεμονιάς θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο.