Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Ποια εποχή φυτεύονται τα σκόρδα;

Το σκόρδο είναι από τα πιο διάσηµα µυρωδικά, γνωστό για το χαρακτηριστικό του άρωµα και την πικάντικη γεύση που χαρίζει στο φαγητό. Οι ξεροί βολβοί του σκόρδου, γνωστοί και ως κεφαλές σκόρδου, αποτελούνται από τις σκελίδες που χρησιµοποιούµε στη µαγειρική, ενώ τα φρέσκα χλωρά στενόµακρα φύλλα του θυµίζουν φύλλα κρεµµυδιού και δίνουν µοναδικό άρωµα σε σαλάτες, οµελέτες και µανιτάρια. Η καλλιέργεια του σκόρδου χρειάζεται δροσερό καιρό κατά την περίοδο φύτευσης για να βλαστήσει και να αναπτυχθεί το φύλλωµα του. Ανάλογα την περιοχή που καλλιεργούµε και ανάλογα αν φυτεύουµε για χλωρό ή ξερό σκόρδο, η εποχή φύτευσης µπορεί να είναι διαφορετική. Για την παραγωγή ξερού σκόρδου, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεµβρίου, ενώ για πιο ψυχρές και ορεινές περιοχές, φυτεύουµε τα σκόρδα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Για την παραγωγή φρέσκου χλωρού σκόρδου για τις σαλάτες µας, µπορούµε να φυτέψουµε όλη την περίοδο του φθινοπώρου, στα τέλη του χειµώνα και όλη την περίοδο της άνοιξης.

Τι είναι η αµειψισπορά;

Οι περισσότεροι καλλιεργητές γνωρίζουν ότι όταν καλλιεργούµε συνεχώς το ίδιο είδος, σταδιακά το έδαφος εξαντλείται και µειώνεται η απόδοση της καλλιέργειας. Για να δώσουµε λύση σε αυτό το πρόβληµα της µονοκαλλιέργειας, επιλέγουµε την αµειψισπορά, ένα διαφορετικό τρόπο καλλιέργειας που βελτιώνει τη γονιµότητα των εδαφών και ενισχύει την παραγωγικότητά τους. Ανάλογα µε τον χρόνο που απαιτείται για τη συµπλήρωση ενός κύκλου αµειψισποράς διακρίνεται σε διετή, τριετή, τετραετή ή πενταετή. Βασικός σκοπός της αµειψισποράς είναι η βελτίωση της γονιµότητας του εδάφους µε φυσικό τρόπο. Για να εµπλουτίσουµε το χώµα µε θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία, σηµαντικό κοµµάτι της διαδικασίας αποτελεί η χλωρή λίπανση µε την καλλιέργεια συγκεκριµένων φυτών που στη συνέχεια ενσωµατώνουµε ως φυτική ύλη στο χώµα.

Πώς αναγνωρίζουµε το είδος χώµατος που έχουµε στον κήπο ή στο χωράφι µας;

Μία πρώτη ενδεικτική, αλλά όχι ακριβής, αναγνώριση για το χώµα που καλλιεργούµε είναι το χρώµα του, δηλαδή αν είναι άσπρο, κόκκινο, καφετί ή πιο σκούρο. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να καταλάβουµε τον τύπο του εδάφους, τα βασικά χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του, είναι να κάνουµε ανάλυση εδάφους σε ένα αξιόπιστο εδαφολογικό εργαστήριο. Με την ανάλυση του εδάφους προσδιορίζουµε αρχικά τη µηχανική σύσταση του εδάφους, δηλαδή την περιεκτικότητα σε άµµο και άργιλο. ∆ιαπιστώνουµε πόσο ελαφρύ και αφράτο είναι ή αντίθετα βαρύ και συµπαγές. Επιπλέον, µε την εδαφολογική ανάλυση προσδιορίζουµε το pH εδάφους για να καταλάβουµε πόσο όξινο ή αλκαλικό είναι το έδαφος διαθέτουµε. Τέλος, µετριέται η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία ώστε να καθορίσουµε πόσο γόνιµο είναι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα