Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Ποια εποχή φυτεύουµε άνηθο;

Η πιο κατάλληλη εποχή για τη σπορά και φύτευση του άνηθου είναι το φθινόπωρο, καθώς ο άνηθος χρειάζεται δροσερό περιβάλλον για να φυτρώσει και να αναπτυχθεί το φύλλωµα του. Επίσης, η καλλιέργεια του άνηθου παρουσιάζει αρκετά καλή ανάπτυξη όταν φυτευτεί τους ανοιξιάτικους µήνες, ιδιαίτερα σε περιοχές που επικρατούν χαµηλές θερµοκρασίες την περίοδο του χειµώνα. Γενικότερα, η σπορά και η φύτευση του άνηθου µπορεί να γίνει σχετικά ικανοποιητικά σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να µην επικρατούν ακραίες θερµοκρασίες είτε λόγω καύσωνα είτε έντονης παγωνιάς. Ένας γενικός κανόνας για την καλλιέργεια του άνηθου είναι ότι φυτεύουµε σε ηλιοφανείς θέσεις κατά τις ψυχρές περιόδους καλλιέργειας και σε ηµισκιερές θέσεις τις ζεστές περιόδους καλλιέργειας.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της προσβολής από γλοιοσπόριο στην ελιά;

Το γλοιοσπόριο προσβάλλει τα φύλλα, τα άνθη και κυρίως τους καρπούς της ελιάς. Σε συνθήκες έντονης προσβολής, τα φύλλα αρχίζουν σταδιακά να κιτρινίζουν, στη συνέχεια να καρουλιάζουν και να πέφτουν. Την περίοδο της άνοιξης, οι ανθοταξίες αρχίζουν να κοκκινίζουν και να ξεραίνονται, µε αποτέλεσµα την µείωση της παραγωγής. Πάντως, τα εντονότερα συµπτώµατα προσβολής από την ασθένεια του γλοισπόριου εντοπίζονται στους καρπούς που αρχίζουν να ωριµάζουν την περίοδο του φθινοπώρου. Συγκεκριµένα, παρατηρούνται αρχικά χαρακτηριστικές καστανές κηλίδες πάνω στους καρπούς της ελιας που στη συνέχεια αναπτύσσονται σε όλο το µέρος του καρπού, µε αποτέλεσµα ο ώριµος καρπός να σαπίζει και να πέφτει στο έδαφος ή παρατηρείται αφυδάτωση και µουµιοποίηση του καρπού πάνω στο ελαιόδεντρο. Το ελαιόλαδο που προέρχεται από προσβεβληµένους καρπούς από γλοιοσπόριο είναι υποβαθµισµένης ποιότητας, µε ένα κοκκινωπό χρώµα, υψηλή οξύτητα και χαµηλή περιεκτικότητα των πολύτιµων αρωµατικών πολυφαινολών.

Πώς χρησιµοποιείται η στάχτη για την προστασία των φυτών;

Η στάχτη έχει ευρεία εφαρµογή στην οικολογική προστασία των φυτών µε διάφορους τρόπους που θα αναλύσουµε παρακάτω και γιαυτό µπορεί να αξιοποιηθεί από ερασιτέχνες και επαγγελµατίες βιοκαλλιεργητές.

Στάχτη για απώθηση των σαλιγκαριών: Ως ένα πολύ καλό απωθητικό για τα σαλιγκάρια και τους γυµνοσάλιαγκες λειτουργεί η στάχτη. Συγκεκριµένα, για να τα προστατεύσουµε τα φυτά µας από τα σαλιγκάρια, ρίχνουµε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα µε τη γραµµή φύτευσης.

Στάχτη για απώθηση εντόµων: Μπορούµε να σκονίσουµε µε στάχτη βρεγµένα φυτά για απώθηση εντόµων, όπως η µελίγκρα, καθώς και για να διώξουµε τα µυρµήγκια. Η επάλειψη των κορµών των καρποφόρων δέντρων όπως η λεµονιά, η πορτοκαλιά, η ελιά και η µανταρινιά µε πολτό στάχτης, προσφέρει προστασία από έντοµα και ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Στάχτη για προστασία στην αποθήκευση σπόρων: Άλλη µία ενδιαφέρουσα παραδοσιακή χρήση της στάχτης στον κήπο, είναι για την φύλαξη των σπόρων από τις αγαπηµένες µας ποικιλίες. Τοποθετούµε τους σπόρους σε κάποιο βαζάκι και στη συνέχεια τους καλύπτουµε µε στρώµα από στάχτη για να τους προστατεύσουµς από έντοµα, καθώς και για να διατηρήσουν τη φυτρωτική τους ικανότητα. Επίσης, στην καλλιέργεια της πατάτας, ο τεµαχισµένος πατατόσπορος προφυλάσσεται από το σάπισµα, αν τον σκονίσουµε µε στάχτη πάνω στην κοµµένη του πλευρά, πριν τον φυτέψουµε στο χώµα.

Στάχτη για αντιµετώπιση των ζιζανίων:
Μία ακόµα παραδοσιακή χρήση της στάχτης είναι στην καλλιέργεια του κρεµµυδιού και στην καλλιέργεια του σκόρδου. Συγκεκριµένα, µετά την φύτευση στο χώµα, προσθέτουµε επιφανειακά στάχτη η οποία εκτός των άλλων βοηθά ώστε να µη φυτρώσουν ανεπιθύµητα αγριόχορτα (ζιζάνια).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα