Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του Κήπου

Πώς αντιµετωπίζουµε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου;

Η κυριότερη ασθένεια που προσβάλλει τη µουσµουλιά οφείλεται στον µύκητα του φουζικλάδιου. Η προσβολή από τον µύκητα εκδηλώνεται σε όλα τα µέρη του άνθους, στους καρπούς, στα φύλλα και στους βλαστούς της µουσµουλιάς αρχίζει λίγο πριν από την άνθιση στα τέλη του φθινοπώρου και µπορεί να συνεχιστεί µέχρι το καλοκαίρι. Η ασθένεια του φουζικλάδιου ευνοείται από συνθήκες υγρού και ψυχρού βροχερού καιρού. Για να αντιµετωπίσουµε οικολογικά την ασθένεια του φουζικλάδιου, πραγµατοποιούµε τρεις ψεκασµούς µε διάλυµα βρέξιµου χαλκού στα στάδια: λίγο πριν την άνθιση της µουσµουλιάς, µετά την πτώση των πετάλων του άνθους και ταν ο καρπός της µουσµουλιάς είναι σε µέγεθος µεγάλου ρεβυθιού. Είναι πολύ σηµαντικό να αφαιρούµε από τα δένδρα της µουσµουλιάς όλους τους προσβεβληµένους καρπούς, τους βλαστούς και τα φύλλα και να τους καίµε καθώς και όλα τα προσβεβληµένα φύλλα και καρπούς της µουσµουλιάς που έχουν πέσει κάτω στο έδαφος και αποτελούν εστίες µόλυνσης της ασθένειας του φουζικλάδιου.

Πείτε µας για την πικέα, το όµορφο κωνοφόρο δέντρο


Η πικέα είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο που εντυπωσιάζει µε τη ζωηρή βλάστηση και τον χρωµατισµό των φύλλων της. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη πικέας που αξιοποιούνται στην κηποτεχνία συνήθως ως φυτά για δηµιουργία φράχτη, αλλά και ως µεµονωµένα δέντρα στον κήπο. Ορισµένα είδη πικέας επιλέγονται ως φυτά για χριστουγεννιάτικο δέντρο την εορταστική περίοδο, καθώς το σχήµα και τα φύλλα τους δίνουν ένα πολύ όµορφο αποτέλεσµα. Για το λόγο αυτό, ιδιαίτερα δηµοφιλής είναι και η πικέα σε γλάστρα ιδανική για να διακοσµήσουµε το µπαλκόνι και την αυλή µας. Η πικέα διαθέτει σχετικά αργή ανάπτυξη και ελαφρά πυραµιδοειδές σχήµα µε σκληρά κοντά βελονοειδή φύλλα που περιβάλλουν τους βλαστούς. Αν και στο φυσικό της περιβάλλον, στη βόρεια Αµερική, η πικέα µπορεί να φτάσει µέχρι και τα 50 µέτρα ύψος, συνήθως αναπτύσσεται µέχρι τα 15 µέτρα ύψος, ενώ υπάρχουν και νάνες ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα δύο µέτρα. To χρώµα του φυλλώµατος της πικέας ποικίλει ανάλογα µε το είδος και την ποικιλία, καθώς κυµαίνεται από το ανοικτό και σκούρο πράσινο µέχρι το κυανοπράσινο και µπλε.

 

Ποια εποχή φυτεύονται τα σκόρδα;

Η καλλιέργεια του σκόρδου χρειάζεται δροσερό καιρό κατά την περίοδο φύτευσης για να βλαστήσει και να αναπτυχθεί το φύλλωµα του. Ανάλογα την περιοχή που καλλιεργούµε και ανάλογα αν φυτεύουµε για χλωρό ή ξερό σκόρδο, η εποχή φύτευσης µπορεί να είναι διαφορετική. Για την παραγωγή ξερού σκόρδου, κατάλληλη εποχή φύτευσης είναι την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεµβρίου, ενώ για πιο ψυχρές και ορεινές περιοχές, φυτεύουµε τα σκόρδα την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Για την παραγωγή φρέσκου χλωρού σκόρδου για τις σαλάτες µας, µπορούµε να φυτέψουµε όλη την περίοδο του φθινοπώρου, στα τέλη του χειµώνα και όλη την περίοδο της άνοιξης. Φυτεύουµε τις σκελίδες του σκόρδου σε βάθος 2-3 εκατοστών µέσα στο χώµα σε αποστάσεις φύτευσης 10-15 εκατοστών µεταξύ των σκελίδων και 20-30 εκατοστών µεταξύ των γραµµών φύτευσης.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα