Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τι θέση επιλέγουµε για την αρδίσια σε εσωτερικό χώρο;

Η αρδίσια είναι ένα όµορφο φυτό εσωτερικού χώρου που συγκαταλέγεται στα χριστουγεννιάτικα φυτά για τους µικρούς κόκκινους καρπούς που εµφανίζει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Γνωστή και ως αρντίσια ή αρδίζια, στο εξωτερικό έχει επικρατήσει µε την ονοµασία “µούρο των Χριστουγέννων” (Christmas berry). Πρόκειται για ένα αειθαλή θάµνο µε καταγωγή από τη Νοτιανατολική Ασία και την Ινδία. Αν και στο φυσικό της υποτροπικό περιβάλλον φτάνει σε ύψος δύο µέτρων, σε εσωτερικούς χώρους η αρδίσια έχει σχετικά αργή και πιο περιορισµένη ανάπτυξη περίπου στο ένα µέτρο. Η αρδίσια διαθέτει δερµατώδες σκούρο πράσινο φύλλωµα και σχηµατίζει πολλά λευκά άνθη µέσα στην άνοιξη, τα οποία στη συνέχεια γίνονται σφαιρικοί κόκκινοι καρποί που διατηρούνται στο φυτό για όλη την περίοδο του χειµώνα. Επιλέγουµε µία φωτεινή θέση για την αρδίσια και την τοποθετούµε σε σηµείο που δεν δέχεται άµεση ηλιακή ακτινοβολία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εµφανιστούν εγκαύµατα στο φύλλωµα της. Φροντίζουµε η αρδίσια να βρίσκεται σε δωµάτια µε θερµοκρασία µεταξύ 15-20oC, σε σηµεία προφυλαγµένα από ρεύµατα, µακριά από θερµαντικά σώµατα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Πότε είναι ώριµα τα κούµαρα για συλλογή;

H κουµαριά (Arbutus unedo) είναι ένα εντυπωσιακός δασικός θάµνος ή µικρό δέντρο µε γυαλιστερό δερµατώδες φύλλωµα, λευκά άνθη και στρογγυλούς κόκκινους καρπούς που τρώγονται. Πρόκειται για ένα αειθαλές φυτό της µεσογειακής φύσης που παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και φτάνει σε ύψος 2-4 µέτρων. Η κουµαριά ανθίζει από τα µέσα του φθινοπώρου µέχρι τον ∆εκέµβριο για να µας δώσει τα υπέροχα άγρια φρούτα της. Το κόκκινο χρώµα και το σχήµα των καρπών της κουµαριάς θυµίζει µικρές φράουλες, γι’ αυτό και στο εξωτερικό την ονοµάζουν “φραουλόδεντρο” (strawberry tree). Ο καρπός της κουµαριάς καταναλώνεται φρέσκος και έχει σηµαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσιος σε σάκχαρα, τανίνες και βιταµίνες. Χάρη στη γλυκιά γεύση και τη µαλακή υφή που διαθέτουν, τα κούµαρα µπορούν επίσης να γίνουν κοµπόστα, γλυκά του κουταλιού και λικέρ.
Τα κούµαρα ωριµάζουν στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειµώνα και τρώγονται συνήθως άµεσα από τα δέντρα της κουµαριάς. Κόβουµε τα κούµαρα όταν έχουν αποκτήσει έντονο κόκκινο χρώµα και είναι µαλακά στην υφή. Αν ο καρπός δεν έχει ωριµάσει, τότε η γεύση του είναι στυφή. Τα ώριµα κούµαρα συνήθως τρώγονται εντός µίας ηµέρας, καθώς µαλακώνουν γρήγορα και µπορούν εύκολα να καταστραφούν.

Πώς βελτιώνουµε τη λίπανση της ελιάς µε οργανική ουσία;

Κατά τη λίπανση της ελιάς, σε πρώτη φάση, εξασφαλίζουµε επάρκεια οργανικής ουσίας, ιδιαίτερα αν η καλλιέργεια βρίσκεται σε ξηρικά και άγονα εδάφη. Η αύξηση της οργανικής ουσίας, κατά τη λίπανση της ελιάς, επιτυγχάνεται µε την ενσωµάτωση χωνεµένης κοπριάς, κοµπόστ και στεµφύλων από το πάτηµα των σταφυλιών. Επίσης, µπορεί να γίνει µε χλωρή λίπανση, δηλαδή την καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών και την ενσωµάτωσή τους στο έδαφος, καθώς και µε φύκια της θάλασσας. Η οργανική ουσία βελτιώνει τη γονιµότητα, τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα ελαιόδεντρα. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι η έλλειψη οργανικής ουσίας στο έδαφος σε συνδυασµό µε την παρατεταµένη και αλόγιστη χρήση χηµικών λιπασµάτων στις εντατικές καλλιέργειες ελιάς, αποτελούν τους κύριους παράγοντες εµφάνισης έλλειψης ιχνοστοιχείων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα