Πώς προστατεύουμε τα φυτά του κήπου μας από το κρύο και τον παγετό;
Φροντίζουμε από το φθινόπωρο τα λαχανικά, τα καλλωπιστικά φυτά και τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας έτσι ώστε να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσμενείς συνθήκες του χειμώνα. Ενσωματώνουμε έγκαιρα κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών εν όψει του παγετού για να αυξήσουμε τη θερμοκρασία του εδάφους. Έτσι τα φυτά μας θα συνεχίσουν να απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν θα μαραθούν. Επίσης, είναι πολύ καλό να ποτίζουμε και ψεκάζουμε τα φυτά με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών ή με οικολογικό μίγμα ιχνοστοιχείων και αμινοξέων πριν από την κακοκαιρία για να τα τονώσουμε πριν πέσει η παγωνιά, το χιόνι και το χαλάζι. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, μειώνουν τις βλάβες στα φυτά, τα τονώνουν και τα επαναφέρουν στην αρχική καλή κατάσταση.
Tι θέση επιλέγουμε για την αλοκάσια στο σπίτι;
Η αλόκασια είναι ένα πανέμορφο φυτό εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της νοτιανατολικής Ασίας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξωτικά φυτά που μπορούμε να επιλέξουμε για σαλόνι και επαγγελματικό χώρο, η αλοκάσια ξεχωρίζει με τα μοναδικά φύλλα της σε σχήμα καρδιάς που έχουν δώσει στο φυτό ξεχωριστές ονομασίες όπως «αυτί του ελέφαντα» και «αφρικανική μάσκα»! Τα φύλλα της αλοκάσιας έχουν χρώμα πράσινο ή γκρι με χαρακτηριστικές σκούρες ή πιο ανοιχτόχρωμες νευρώσεις και παρουσιάζουν αργή ανάπτυξη. Υπάρχουν πολλά είδη αλοκάσιας με διαφορετικό μέγεθος και σχήμα φύλλων με γνωστότερες την Alocasia amazonica, η Alocasia zebrina και η Alocasia Stingray.
Η αλοκάσια θέλει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, χωρίς να δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, καθώς η άμεση ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα της. Αν η αλοκάσια βρίσκεται σε πολύ σκιερό περιβάλλον, τα φύλλα της δεν θα έχουν τόσο γυαλιστερό χρώμα και θα αποκτήσουν μία θαμπάδα. Η αλοκάσια ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες 16-25°C και σχετικά δροσερό περιβάλλον.
Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε το lucky bamboo;
Όλοι έχουμε συναντήσει το λάκι μπαμπού (lucky bamboo) σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους. Καθώς τα φύλλα και οι βλαστοί του μοιάζουν με μπαμπού, πολλοί το ονομάζουν «κλαδί μπαμπού» ή «τυχερό μπαμπού», λίγοι όμως γνωρίζουν ότι δεν έχει σχέση με το φυτό μπαμπού! Το λάκι μπαμπού, στην πραγματικότητα, είναι ένα είδος δράκαινας (Δράκαινα σαντεριάνα) και, όπως όλες οι δράκαινες, αποτελεί ένα υπέροχο φυτό εσωτερικού χώρου με εξωτική ομορφιά. Το λάκι μπαμπού κατάγεται από τη Νοτιανατολική Ασία, όπου είναι πασίγνωστο από την τέχνη του Φενγκ Σούι εδώ και χιλιάδες χρόνια και θεωρείται ότι φέρνει γούρι, τύχη, πλούτο, υγεία και μακροζωία. Το λάκι μπαμπού μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα με χώμα, καθώς και σε βάζο χωρίς χώμα, μόνο με νερό, και να φτάσει σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου. Για να φυτέψουμε το λάκι μπαμπού, χρησιμοποιούμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 15 εκατοστών, για να έχει περιθώριο να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του φυτού.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr