Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη φύτευση της γαρδένιας;

Η γαρδένια έχει τη φήµη του ευαίσθητου φυτού και είναι πολύ σηµαντικό να τη φυτεύουµε στην κατάλληλη θέση για να υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Η γαρδένια αναπτύσσεται καλύτερα σε δροσερές ηµισκιερές ή σκιερές θέσεις µε γλυκό απογευµατινό φως. Ο µεσηµεριανός ήλιος προκαλεί εγκαύµατα στα φύλλα της γαρδένιας µας και πτώση των µπουµπουκιών. Προτιµούµε σχετικά προφυλαγµένη θέση, µακριά από ζεστούς ανέµους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Αποφεύγουµε να την έχουµε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουµε τον σωστό αερισµό της. Για γαρδένιες που έχουµε φυτέψει σε γλάστρα σε µπαλκόνι, επιλέγουµε σηµεία µε δυτική ή ανατολική έκθεση, ενώ αποφεύγουµε µπαλκόνια µε βορινό και νότιο προσανατολισµό. Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έντονη παγωνιά του χειµώνα και στις υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού. Ιδανικές θερµοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερµοκρασιών από 10-20°C. Την περίοδο του χειµώνα, κι εφόσον η γαρδένια είναι σε σηµείο εκτεθειµένο στο κρύο ή στους δυνατούς βοριάδες, καλό είναι να προστατεύεται µε κάποιο νάυλον για αντιπαγετική προστασία του φυτού. Εναλλακτικά, µπορούµε να την µεταφέρουµε στο εσωτερικό του σπιτιού για µερικές µέρες, σε σηµείο καλά αεριζόµενο, φωτεινό και µακριά από σώµατα θέρµανσης. Η γαρδένια µπορεί να διατηρηθεί για αρκετό καιρό και µέσα σε σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου, αρκεί να της τοποθετήσουµε σε φωτεινό σηµείο και να φροντίσουµε να έχει αρκετή υγρασία στα φύλλα της.

Τι προσφέρει το βόριο στα φυτά;

Το βόριο είναι ένα πολύ σηµαντικό στοιχείο για τον µεταβολισµό των φυτών και στο σχηµατισµό των κυτταρικών τοιχωµάτων τους. Επίσης, η ύπαρξη του βορίου στα φυτά προκαλεί θετική επίδραση στην ανθοφορία, αυξάνει την ζωτικότητα της γύρης των ανθών και βελτιώνει την επικονίαση και το ποσοστό επιτυχίας της καρπόδεσης. Ο επαρκής εφοδιασµός µε βόριο συντελεί στην αυξηµένη κινητικότητα των σακχάρων µέσα στο φυτό µε αποτέλεσµα να έχουµε καλό σχηµατισµό και ανάπτυξη των ριζών καθώς και σηµαντική βελτίωση της ποιότητας των καρπών.

Κάθε πότε βάζουµε λίπασµα στο αµπέλι;

H λίπανση του αµπελιού γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των βλαστών, τη δηµιουργία των ανθοταξιών µέχρι τα στάδια της καρπόδεσης, της ανάπτυξης και της ωρίµανσης των σταφυλιών. Αναλυτικότερα, στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης, το αµπέλι έχει µεγάλες ανάγκες σε άζωτο, ενώ σταδιακά πλησιάζοντας προς την άνθιση και την καρπόδεση απαιτούνται τα θρεπτικά στοιχειά φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, µαγνησίου, βορίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Κατά την περίοδο αύξησης του µεγέθους των σταφυλιών, παρατηρούνται αυξηµένες ανάγκες σε άζωτο, σε φώσφορο και κάλιο, ενώ κατά την περίοδο της ωρίµανσης των σταφυλιών και της αύξησης της συγκέντρωσης των σακχάρων απαιτείται υψηλή ποσότητα καλίου και πολύ µειωµένης αζώτου για να εξασφαλίσουµε ποιοτική παραγωγή µε και ζουµερά σταφύλια µε γλυκιά γεύση.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα