Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες µαρουλιού;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες µαρουλιού για να επιλέξουµε ανάλογα τις προτιµήσεις µας, την εποχή καλλιέργειας. Μαρούλια µε πράσινα ή κόκκινα φύλλα, ποικιλίες ντόπιες και παραδοσιακές, βελτιωµένες ποικιλίες από το εξωτερικό και υβρίδια µαρουλιού. Ποικιλίες χειµωνιάτικες, ποικιλίες καλοκαιρινές µε µοναδικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστή γεύση που αξίζει να δοκιµάσουµε. Οι πιο διαδεδοµένες ποικιλίες µαρουλιού για να καλλιεργήσουµε είναι οι εξής:

• Ποικιλία µαρουλιού “Ροµάνα” (Romana): Είναι η πιο διαδεδοµένη ποικιλία µαρουλιού, την οποία προτιµούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητες. Θεωρείται η πλέον κλασική παραδοσιακή ποικιλία για χειµωνιάτικη σαλάτα και ωριµάζει περίπου σε 2-2,5 µήνες από την σπορά. Η ποικιλία µαρουλιού “ροµάνα” χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη σε ύψος 20-25 εκατοστών µε πολύ νόστιµα και τρυφερά στενόµακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώµατος.

• Ποικιλία µαρουλιού “Σαλάτα”: Εξίσου γνωστή ποικιλία µαρουλιού είναι η “σαλάτα” µαρούλι, γνωστό και ως “γαλλικό” µαρούλι ή γαλλική σαλάτα. Η συγκεκριµένη ποικιλία έχει ως χαρακτηριστικό ότι δε σχηµατίζει κλειστή κεφαλή και διαθέτει χαλαρά τρυφερά νόστιµα φύλλα. Εξαιρετική επιλογή για πρώιµες φυτεύσεις, η ποικιλία µαρουλιού “σαλάτα” ωριµάζει γρήγορα µέσα σε 55-60 µέρες.
• Ποικιλία µαρουλιού “Βουτύρου”: Εξαιρετικά διαδεδοµένη ποικιλία στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, τα µαρούλια “βουτύρου” ξεχωρίζουν για τα λεία τρυφερά και νόστιµα φύλλα τους. Σχηµατίζουν κλειστό κεφάλι και χαρακτηρίζονται από µακρά περίοδο καλλιέργειας 3 µηνών από την σπορά µέχρι τη συγκοµιδή.

• Ποικιλία µαρουλιού “Iceberg”: Μία ιδιαίτερα γευστική και ξεχωριστή ποικιλία µαρουλιού είναι το άισµπεργκ (iceberg) που είναι πολύ δηµοφιλές στη Βόρεια Αµερική. Το µαρούλι iceberg διαθέτει χαρακτηριστικά σγουρά φύλλα που σχηµατίζουν στρογγυλό κεφάλι και όταν είναι έτοιµο για συγκοµιδή θυµίζει λάχανο. Τα φύλλα του µαρουλιου Iceberg είναι ιδιαίτερα τραγανά και πολύ δροσερά.

• Ποικιλία µαρουλιού “Λόλα”: H λόλα είναι χαρακτηριστική ποικιλία µαρουλιού µε µεγάλη ανοιχτή, θυσανωτή κεφαλή. Οι “λόλες” διαθέτουν φύλλα κατσαρά, πολύ τρυφερά και µαλακά, χρώµατος ανοιχτού πράσινου ή και κοκκινωπού. Συνήθως συγκοµίζεται 2-3 µήνες µετά την σπορά.

• Ποικιλία κινέζικου µαρουλιού: Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ποικιλία για να δοκιµάσουµε είναι το κινέζικο µαρούλι που µοιάζει περισσότερο µε σπαράγγι παρά µε µαρούλι. Βασικό χαρακτηριστικό του κινέζικου µαρουλιού είναι ότι συγκοµίζεται για τα στελέχη του βλαστού και όχι για το φύλλωµα του.

Πότε φυτεύεται ο µάραθος και τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί;

Η σπορά του µάραθου µπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, αρκεί να έχουµε δροσερό κλίµα και θερµοκρασίες γύρω στους 15-25°C για να βλαστήσουν οι σπόροι.
Εκτός από την απευθείας σπορά στο χώµα, µπορούµε να φτιάξουµε φυτά µάραθου σε σπορείο ή να προµηθευτούµε έτοιµα φυτά από φυτώρια.
Τα φυτά του µάραθου φυτεύονται συνήθως την εποχή του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης και αναπτύσσονται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις, σχετικά προφυλαγµένες από το βοριά.
Αν και ο µάραθος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, προτιµάει γόνιµο έδαφος µε καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί το ριζικό του σύστηµα.

Ποια εποχή και µε ποιο τρόπο κλαδεύουµε το γεράνι;

Το γεράνι χρειάζεται αυστηρό κλάδεµα κάθε χρόνο για να εξασφαλίσουµε πλούσια ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουµε το γεράνι είναι στην αρχή της άνοιξης για να ανανεώσουµε τη βλάστησή του.
Κατά το κλάδεµα του γερανιού, είναι σηµαντικό αρχικά να αφαιρούµε µερικούς βλαστούς για καλύτερο αερισµό και στη συνέχεια να κλαδεύουµε τους υπόλοιπους στο 1/3 του ύψους τους για να ενισχύσουµε τη δηµιουργία νέας βλάστησης.
Καλό είναι να κλαδεύουµε το γεράνι όταν έρθει ο καιρός για µεταφύτευση, πριν το µεταφυτέψουµε σε µεγαλύτερη γλάστρα για να έχει καλύτερη ριζοβολία.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα