Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεµα της µηλιάς;

Το κλάδεµα της µηλιάς γίνεται στα τέλη του χειµώνα από τον Ιανουάριο µέχρι τον Φεβρουάριο πριν αρχίσει η νέα βλαστική ανάπτυξη του δέντρου.
∆ιακρίνουµε στις µηλιές το κλάδεµα µόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια µηλιάς κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης και το κλάδεµα καρποφορίας που γίνεται στα µεγαλύτερα δέντρα µηλιάς.
Σε ερασιτεχνικούς κήπους, το πιο διαδεδοµένο κλάδεµα διαµόρφωσης είναι το κυπελλοειδές, ενώ σε επαγγελµατικές καλλιέργειες το πυραµιδοειδές, η άτρακτος, η παλµέτα, η ελεύθερη παλµέτα και ο “οπωρώνας λιβάδι”.
Το κλάδεµα µόρφωσης στις µηλιές έχει σαν στόχο να κατευθύνουµε τη βλάστηση και τον καλό σχηµατισµό του δέντρου για να εισέλθει σύντοµα σε καρποφορία.
Το κλάδεµα καρποφορίας αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήµατος, αλλά επίσης στον επαρκή φωτισµό και αερισµό του δέντρου και στην ισορροπία µεταξύ της δηµιουργίας νέας βλάστησης και της επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής.

Κάθε πότε χρειάζεται πότισµα η καλλιέργεια του αβοκάντο;

H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιµήσει. Το αβοκάντο απατεί τακτικά ποτίσµατα ειδικά κατά τη ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισµα, ειδικά σε βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση.
Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσµατος εξαρτάται από την ηλικία, το µέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιµατικές συνθήκες. Πρέπει να αναφέρουµε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση µε καλής ποιότητας νερό, µε χαµηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να αποφύγουµε την εµφάνιση προβληµάτων, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς;

Οι τριανταφυλλιές, ανάλογα µε την ανάπτυξη που παρουσιάζουν, διακρίνονται σε: νάνες ποικιλίες µε χαµηλό ύψος, ποικιλίες εδαφοκάλυψης που απλώνουν στο έδαφος, ποικιλίες θαµνώδεις, ποικιλίες αναρριχώµενες που αναπτύσσονται κατακόρυφα και τριανταφυλλιές δενδρώδεις που διαµορφώνονται σε σχήµα δέντρου.
Από κει και πέρα, είναι θέµα προτιµήσεων. Επιλέγουµε ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς ανάλογα µε τα χρώµατα που µας αρέσουν και την ένταση του αρώµατος των λουλουδιών.
Ένας σηµαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβουµε υπόψη είναι να επιλέξουµε τα κατάλληλα είδη τριανταφυλλιάς, ανάλογα τη διαµόρφωση του κήπου και του µπαλκονιού µας, καθώς και τον διαθέσιµο χώρο που έχουµε.
Για παράδειγµα, αν θέλουµε τριανταφυλλιές για να κόβουµε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουµε ειδικές θαµνώδεις ποικιλίες, µε µεγάλο βλαστό λουλουδιού που είναι ιδανικές για κοµµένα άνθη.
Αν φυτεύουµε σε γλάστρα στο µπαλκόνι, προτιµάµε τριανταφυλλιές νάνες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης που έχουν πιο χαµηλή και πλευρική ανάπτυξη. Κι αν έχουµε µικρά παιδιά στο σπίτι, επιλέγουµε ποικιλίες τριανταφυλλιάς µε λιγότερα και µικρότερα αγκάθια.
Για να δηµιουργήσουµε ένα ψηλό φράχτη γύρω από τον κήπο µας και την αυλή µας ή µια εντυπωσιακή είσοδο µπροστά από το σπίτι µας, προτιµάµε να φυτεύουµε αναρριχώµενες ή δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς που έχουν µεγαλύτερο ύψος και πιο επιβλητική όψη.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα