Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς;
Η καρπόδεση της ελιάς είναι µία σύνθετη διεργασία που επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σηµαντικοί λόγοι που επηρεάζουν την καρπόδεση συνδέονται µε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή της ανθοφορίας, την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος, καθώς επίσης τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταµίνες που είναι διαθέσιµα στην ελιά.
• Καιρικές συνθήκες: Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ήπιες καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουµε καλή καρπόδεση και σηµαντική παραγωγή. Για παράδειγµα, οι υψηλές θερµοκρασίες δηµιουργούν σηµαντικά προβλήµατα κατά την περιόδο της ανθοφορίας και έχουν σαν αποτέλεσµα την ατελή γονιµοποίηση, προκαλόντας σηµαντική ζηµιά στην καρποφορία των δέντρων. Επίσης, οι δυνατοί άνεµοι, τόσο οι βοριάδες, όσο και ξηροί νοτιάδες µπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια της ελιάς και να παρατηρηθεί µείωση της παραγωγής.
• Εδαφική υγρασία: Άλλος ένας παράγοντας που απαιτείται για καλό σχηµατισµό ανθοταξιών και δηµιουργία καρπών είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικής εδαφικής υγρασίας την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ακόµα και µε πότισµα αν απαιτείται. Η έλλειψη της απαιτούµενης υγρασίας στον έδαφος την συγκεκριµένη περίοδο µπορεί να προκαλέσει µείωση του αριθµού των λουλουδιών, καθώς και προβλήµατα στον σχηµατισµό τους, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στο ποσοστό καρπόδεσης και στο µέγεθος της παραγωγής. Ανάλογες αρνητικές συνέπειες, έχει και η υπερβολική υγρασία κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που µπορεί να προκαλέσει εκτεταµένη πτώση ανθέων και µείωση της παραγωγής.
• Θρεπτικά στοιχεία: Για να εξασφαλίσουµε ικανοποιητική παραγωγή, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, η ελιά θα πρέπει να εφοδιάζεται µε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως το άζωτο και το βόριο, καθώς και τις απαραίτητες βιταµίνες, όπως η θειαµίνη και το νικοτινικό οξύ. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων στα ανθοφόρα και καρποφόρα όργανα της ελιάς µπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και να προκαλέσει µειωµένη ανθοφορία, µειωµένη καρπόδεση και µικροκαρπία.
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασµός της πικροδάφνης µε µοσχεύµατα;
Ο πολλαπλασιασµός της πικροδάφνης στα επαγγελµατικά φυτώρια γίνεται κυρίως µε µοσχεύµατα. Η συγκεκριµένη µέθοδος είναι αρκετά πιο γρήγορη και µας δίνει φυτά όµοια µε το µητρικό φυτό απ’ όπου πήραµε το µόσχευµα (βλαστό). Επιπλέον, ο πολλαπλασιασµός µε µοσχεύµατα µπορεί να πραγµατοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια του έτους, αρκεί να πάρουµε τµήµατα βλαστού (µοσχεύµατα) µήκους περίπου 15-20 εκατοστών από την τρυφερή κορυφαία βλάστηση του φυτού που δεν έχει παρουσιάσει ανθοφορία. Την περίοδο του φθινοπώρου, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε ηµιξυλώδη µοσχεύµατα για τον πολλαπλασιασµό, δηλαδή ετήσια βλάστηση που έχει µερικών ξυλοποιηθεί. Φυτεύουµε τα µοσχεύµατα της πικροδάφνης σε γλάστρες φυτωρίου αφού έχουµε αποµακρύνει τα 2/3 των φύλλων κατά µήκος του βλαστού, αρχίζοντας από τη βάση του µοσχεύµατος. Πριν την φύτευση, στην βάση της τοµής των µοσχευµάτων της πικροδάφνης καλό είναι να χρησιµοποιούµε ορµόνη ριζοβολίας για να έχουµε µεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας στον πολλαπλασιασµό. Για την φύτευση των µοσχευµάτων της πικροδάφνης, χρησιµοποιούµε ειδικό φυτόχωµα που να περιέχει αρκετό περλίτη για καλύτερο αερισµό και συγκράτηση υγρασίας. Αφού γίνει η φύτευση, διατηρούµε τη γλάστρα σε δροσερό µέρος για 6-8 εβδοµάδες µέχρι να ριζώσουν τα µοσχεύµατα στην γλάστρα. Στη συνέχεια, µπορούµε να κάνουµε µεταφύτευση σε µεγαλύτερη γλάστρα ή να φυτέψουµε την πικροδάφνη απευθείας στον κήπο.
Πώς κλαδεύουµε τις καρυδιές για πλούσια παραγωγή;
Στα µεγαλύτερα δέντρα καρυδιάς, κλαδεύουµε µε στόχο να διατηρήσουµε το σχήµα των δέντρων, να εξασφαλίσουµε υγιή ανάπτυξη, καλές συνθήκες αερισµού και φωτισµού στο εσωτερικό της κόµης το δέντρων, και πλούσια παραγωγή ποιοτικών καρπών. Αποµακρύνουµε ξερά και αδύναµα κλαδιά, έχοντας υπόψη ότι η καρποφορία της καρυδιάς σχηµατίζεται στους βλαστούς της προηγουµένης χρονιάς και όχι στη καινούρια βλάστηση. Ανάλογα την ποικιλία καρυδιάς, συνήθως κλαδεύουµε στο 1/2 ή στο 1/3 τους δευτερεύοντες βλαστούς της καρυδιάς, ενώ στις ορθόκλαδες ποικιλίες καρυδιάς αποφεύγουµε να κλαδεύουµε τους βλαστούς της προηγούµενης χρονιάς.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr