Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεµα της πορτοκαλιάς;
Το κλάδεµα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται µετά το τέλος της παραγωγής του δέντρου και αφού περάσουν οι παγωνιές του χειµώνα. Μπορούµε, λοιπόν, να κλαδέψουµε από τις αρχές της άνοιξης µέχρι τα τέλη καλοκαιριού. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς, καθώς και από τις εδαφοκλιµατικες συνθήκες της περιοχής που καθορίζουν την πρωίµιση ή την οψίµιση της παραγωγής. Για παράδειγµα, η οµφαλοφόρα ποικιλία Μέρλιν κλαδεύεται την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, µετά το τέλος της παραγωγής, ενώ η καλοκαιρινή ποικιλία πορτοκαλιάς Βαλέντσια κλαδεύεται όψιµα στα τέλη του καλοκαιριού αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία και η συγκοµιδή της.
Τι συνθήκες θέλει το γεράνι για να µας δώσει πολλά λουλούδια;
Τα γεράνια ευδοκιµούν σε οποιοδήποτε τύπο εδάφους, ακόµα και σε βαριά αργιλώδη εδάφη, αρκεί το χώµα να έχει καλή αποστράγγιση για να αποµακρύνεται το νερό. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερµοκρασίες και στην ξηρασία, ακόµη κι αν µείνουν απότιστα για µέρες. Προτιµούν ηλιόλουστα σηµεία, µε νότιο προσανατολισµό για να µας χαρίσουν έντονη ανθοφορία, ενώ µπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε σκιερές και ηµισκιέρες θέσεις. Το γεράνι είναι φυτό κατάλληλο για παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφος. Το µόνο που χρειάζεται είναι προστασία από τους δυνατούς παγετούς, λόγω ευαισθησίας στις πολύ χαµηλές θερµοκρασίες. Τα γεράνια αποτελούν εξαιρετική επιλογή ανθεκτικού φυτού για µπαλκόνι, καθώς µπορούµε να το φυτέψουµε σε γλάστρα και να το τοποθετήσουµε σε σηµεία µε νότιο, δυτικό και ανατολικό προσαναλισµό, ενώ σε βορινό µπαλκόνι θα χρειαστεί µία σχετική προφύλαξη από την παγωνιά. Για τη φύτευση σε γλάστρα, επιλέγουµε φυτόχωµα εµπλουτισµένο µε θρεπτικά συστατικά και γλάστρα διαµέτρου και ύψους τουλάχιστον 20-30 εκατοστών.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες αβοκάντο που καλλιεργούνται στον ελληνικό χώρο;
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαµηλότερες µε πλαγιόκλαδη ανάπτυξη, ενώ οι καρποί του αβοκάντο µπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήµα και χρώµα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθµίζεται µέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδοµένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα µας είναι οι:
• Ποικιλία Ηass: Εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο µε µέτριο µέγεθος καρπού, στρογγυλό σχήµα, τραχύ φλοιό αλλά πολύ νόστιµη γεύση. Συνήθως ωριµάζει από τις αρχές της άνοιξης µέχρι τις αρχές καλοκαιριού.
• Ποικιλία Fuerte: Πολύ καλής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο µε σκουροπράσινου χρώµατος καρπό, µε δερµατώδες φλοιό και µε σχήµα που θυµίζει αχλάδι. Η περίοδος συγκοµιδής του είναι από τις αρχές του χειµώνα µέχρι τις αρχές της άνοιξης.
• Ποικιλία Etinger: Πολύ καλής ποιότητα ποικιλία αβοκάντο µε καρπό µετρίου µεγέθους, µε λεπτό φλοιό που δεν ξεφλουδίζεται εύκολα και γεύση πιο ελαφριά λόγω µικρότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά.
• Ποικιλία Bacon: Καλής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο µε µέτριο µέγεθος καρπού και στρογγυλό σχήµα, σκουροπράσινου σχήµατος µε χαρακτηριστικά στίγµατα και πολύ νόστιµη γέυση. Η περίοδος συγκοµιδής ξεκινά στις αρχές του χειµώνα.
• Ποικιλία Zutano: Καλή ποικιλία αβοκάντο µε µεγάλου µεγέθους καρπό, σε σχήµα αχλαδιού, µε λεπτό φλοιό αλλά όχι ιδιαίτερα νόστιµη γεύση. Κατάλληλη εποχή συγκοµιδής από τα τέλη φθινοπώρου και µέσα στο χειµώνα.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr