Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες φράουλας;

Το κλάδεµα των ενήλικων δέντρων µανταρινιάς πρέπει γίνεται συνήθως κάθε χρόνο και είναι αρκετά ελαφρύ. Τα βασικά βήµατα που ακολουθούµε στο κλάδεµα της µανταρινιάς για να εξασφαλίσουµε καλύτερη καρποφορία είναι τα εξής:
• Κλαδεύουµε αρχικά το πάνω µέρος του δέντρου περιορίζοντας το ύψος για να ενισχύσουµε την ανάπτυξη της καρποφόρας βλάστησης στο εσωτερικό της φυλλικής επιφάνειας, κάτι που διευκολύνει τη συγκοµιδή καρπών και την προστασία από έντοµα και ασθένειες.
• ∆ιατηρούµε τους 4-5 καλοσχηµατισµένους κλάδους ορθόκλαδης βλάστησης στο ίδιο ύψος µε ελαφρό κλάδεµα και αφαιρούµε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς που µπλέκονται µεταξύ τους καθώς και τα ξερά κλαδιά της µανταρινιάς.
• Αφαιρούµε τους αδύναµους βλαστούς και µειώνουµε το µήκος δευτερευόντων πλάγιων βλαστών ώστε να τονώσουµε την ζωηρότητα της βλάστησης των δένδρων της µανταρινιάς.
• Μειώνουµε λίγο το µήκος των ποδιών της µανταρινιάς, δηλαδή τους χαµηλούς κλάδους που φέρουν την σηµαντικότερη καρποφόρα παραγωγή ενώ τις αφαιρούµε όταν εξαντληθεί η καρποφορία τους.
• Μετά το κλάδεµα, ψεκάζουµε µε διάλυµα χαλκού και αλείφουµε τις τοµές µε ειδική πάστα κλαδέµατος για την αποφυγή ανάπτυξης µυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα το γυνέριο;

Το γυνέριο είναι ένα ξεχωριστό καλλωπιστικό φυτό που όλοι έχουµε παρατηρήσει σε πάρκα και πλατείες και ενδεχοµένως δεν γνωρίζουµε το όνοµα του. Με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αµερική, το γυνέριο είναι γνωστό και µε την ονοµασία κορταδερία. Πρόκειται για ένα πολυετές ποώδες φυτό που καταλαµβάνει αρκετό χώρο καθώς έχει πλάτος 1,5-2 µέτρων, ενώ σε ύψος φτάνει τα 2-3 µέτρα. Τα λεπτά µακριά φύλλα του ξεκινούν από τη βαση του φυτού και συµπληρώνονται από µακριούς ανθοφόρους βλαστούς που στην κορυφή διαµορφώνουν µία χαρακτηριστική πυκνή “τούφα” από τα ασηµοκίτρινα άνθη του γυνέριου που µοιάζουν µε πουπουλένια φτερά. Η εντυπωσιακή ανθοφορία του γυνέριου διαρκεί από τα τέλη του καλοκαιριού µέχρι τα µέσα του φθινοπώρου. Το γυνέριο είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση. Προτιµά περιοχές µε ήπιο κλίµα, όπου ευδοκιµεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, αν και προτιµά τα ελαφριά αµµώδη εδάφη µε καλή αποστράγγιση. Φυτεύουµε το γυνέριο σε ηλιόλουστα σηµεία στον κήπο µας, όπου θα έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε ηµισκιερές θέσεις, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση µας δίνει µικρότερη ανθοφορία. Το γυνέριο είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού και τους δυνατούς ανέµους, οπότε φροντίζουµε να το τοποθετούµε σε προφυλαγµένες θέσεις. Αν και δεν συνηθίζεται ιδιαίτερα, το γυνέριο µπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Επιλέγουµε αρκετά µεγάλες γλάστρες για να µπορέσει να αναπτυχθεί το φυτό και τις τοποθετηθούµε σε µπαλκόνι µε δυτικό ή νότιο προσανατολισµό.

Πότε φυτεύουµε τα αγγούρια στον κήπο µας;

Για πρώιµες φυτεύσεις, µέσα στον Μάρτιο – Απρίλιο πριν ζεστάνει αρκετά ο καιρός, φροντίζουµε νωρίς να ετοιµάσουµε τη σπορά της αγγουριάς σε σπορείο λαχανικών. Μετά από ένα µήνα περίπου, µόλις είναι έτοιµα νεαρά φυτά, κάνουµε τη µεταφύτευση στο έδαφος. Μπορούµε να φυτέψουµε απευθείας στο έδαφος τον σπόρο του αγγουριού αν η φύτευση γίνει σε πιο όψιµη περίοδο, κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου που έχει ανέβει η θερµοκρασία στους 20-25°C. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό ριζώνει απευθείας στο χώµα, προσαρµοσµένο, καλύτερα στις συνθήκες του περιβάλλοντος και δεν θα «στρεσαριστεί» λόγω της µεταφύτευσης. Φυτεύουµε τα φυτά της αγγουριάς στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης, αποφεύγοντας τις πυκνές φυτεύσεις για να διευκολύνουµε την έρπουσα βλάστηση του φυτού. Συγκεκριµένα, φυτεύουµε τις αγγουριές σε αποστάσεις 50-70 εκατοστών µεταξύ των θέσεων φύτευσης και 1,50-1,70 µέτρων µεταξύ των γραµµών φύτευσης.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα