Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

  • Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασµός βουκαµβίλιας µε µοσχεύµατα;

O πολλαπλασιασµός της βουκαµβίλιας µε µοσχεύµατα µπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, από την άνοιξη ως τα τέλη φθινοπώρου. Η καλύτερη περίοδος για τον πολλαπλασιασµό της βουκαµβίλιας είναι η εποχή του καλοκαιριού.
Ξεκινάµε επιλέγοντας τµήµατα τρυφερού βλαστού (µοσχεύµατα) µήκους 15-20 εκατοστών από βλαστούς βουκαµβίλιας που δεν έχουν ξυλοποιηθεί και δεν έχουν ανθοφορία.
Αφαιρούµε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του µοσχεύµατος και για µεγαλύτερη αποτελεσµατικότητα σκονίζουµε µε ορµόνη ριζοβολίας τη βάση του µοσχεύµατος πριν φυτέψουµε.
Φυτεύουµε τα µοσχεύµατα σε γλάστρες φυτωρίου που γεµίζουµε µε τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Στη συνέχεια, διατηρούµε τα µοσχεύµατα της βουκαµβίλιας σε δροσερό περιβάλλον που δε χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουµε κάθε 1-2 µέρες προσπαθώντας να κρατήσουµε το χώµα σχετικά υγρό.
Περιµένουµε περίπου 5-6 εβδοµάδες µέχρι να ριζώσουν τα µοσχεύµατα και να µπορέσουµε να τα µεταφυτεύσουµε στον κήπο µας ή σε µεγαλύτερη γλάστρα στο µπαλκόνι µας.
Για να επιταχύνουµε τη ριζοβολία των φυτών, στα πρώτα στάδια του πολλαπλασιασµού µπορούµε να καλύψουµε τη γλάστρα µε το µόσχευµα χρησιµοποιώντας µια νάιλον σακούλα για 2-3 βδοµάδες δηµιουργώντας συνθήκες θερµοκηπίου.

 

  • Τι ζηµιές κάνει ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή;

Η µεγαλύτερη ζηµιά που κάνει το έντοµο του φυλλοκνίστη εµφανίζεται στα στάδια της νέας τρυφερής βλάστησης των εσπεριδοειδών κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Χαρακτηριστικό σηµάδι προσβολής από φυλλοκνίστη είναι το στρίψιµο των φύλλων. Τα φύλλα των νεαρών δενδρυλλιών εσπεριδοειδών συστρέφονται και παραµορφώνονται µε αποτέλεσµα να µειώνεται η φωτοσυνθετική δραστηριότητα, οπότε σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δέντρου. Σε µεγάλα δέντρα στην καλλιέργεια της λεµονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της µανταρινιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών, η ζηµιά από τον φυλλοκνίστη δεν είναι σηµαντική, καθώς δεν προσβάλλει τα ώριµα και σκληρά φύλλα.

 

  • Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες κολοκύθας για να καλλιεργήσουµε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κολοκύθας για να φυτέψουµε µε διάφορα χρώµατα εξωτερικού φλοιού από κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο µέχρι πράσινο και άσπρο, Επίσης, θα συναντήσουµε γλυκοκολοκύθες µε διάφορα σχήµατα καρπών, από στρογγυλό και στενόµακρο, µέχρι οβάλ και σε διάφορα µεγέθη από κολοκύθα 2-3 κιλών µέχρι και 100 κιλών. Οι πιο γνωστές εδώδιµες ποικιλίες κολοκύθας που καλλιεργούνται στη χώρα µας είναι οι εξής:
• Γλυκιά κολοκύθα: Ποικιλία κολοκύθας που δίνει µακρόστενους κίτρινους καρπούς µε γλυκιά γεύση και ανοικτοκίτρινη σάρκα, κατάλληλη για να φτιάξουµε υπέροχες σούπες.
• Γίγας κολοκύθα πορτοκαλί: Ποικιλία κολοκύθας που δίνει τεράστιους στρογγυλούς πορτοκαλί καρπούς που διαθέτουν κίτρινη σάρκα και γλυκιά γεύση, κατάλληλη για γευστικές πίτες.
• Πράσινη µακριά κολοκύθα: Ποικιλία κολοκύθας που σχηµατίζει στενόµακρους επιµήκεις καρπούς µε πράσινο φλοιό και πορτοκαλί σάρκα.
Θα πρέπει να επισηµάνουµε ότι υπάρχουν και καλλωπιστικές ποικιλίες κολοκύθας που καλλιεργoύνται για να στολίσουµε µε φυσικό τρόπο το περιβάλλον του κήπου µας.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα