Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Γιατί µαυρίζουν οι καρποί σε ντοµάτες, πιπεριές και καρπούζια;

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά του λαχανόκηπου κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασµός των καρπών της ντοµάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού µε ασβέστιο δεν επαρκεί.
Στην εµφάνιση του προβλήµατος συντελεί η µικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισµα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη µε χαµηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επίσης, στο µαύρισµα των καρπών και στην εµφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση λιπασµάτων αζώτου και οι υψηλές θερµοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντοµάτες, πιπεριές και καρπούζια.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της σκωρίασης στην τριανταφυλλιά;

Αρχικά, η ασθένεια της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς εµφανίζεται κυρίως στα φύλλα, και σπανιότερα στους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς. Τα πρώτα συµπτώµατα της σκωρίασης εµφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, µε τη µορφή χαρακτηριστικών πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σταδιακά, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιας εµφανίζονται µεγαλύτερες πορτοκαλί, πορτοκαλί-κόκκινες ή καστανές κηλίδες. Σε συνθήκες έντονης προσβολής από σκωρίαση, µπορεί να παρατηρηθούν ακόµα και παραµορφώσεις και ξηράνσεις των βλαστών της τριανταφυλλιάς, καθώς και σταδιακή ξήρανση των φύλλων και ολική αποφύλλωση του φυτού της τριανταφυλλιάς. Για την καταπολέµηση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, λαµβάνουµε µία σειρά από προληπτικά και θεραπευτικά µέτρα που αφορούν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, τους απαιτούµενους ψεκασµούς µε διάφορα οικολογικά σκευάσµατα και την κατάλληλη φροντίδα της τριανταφυλλιάς.

Πώς αντιµετωπίζουµε την κορυφοξήρα των εσπεριδοειδών;

Αν η λεµονιά µας σταδιακά χάνει τα φύλλα της και τα κλαδιά στις άκρες φαίνονταν σαν ξερά, τότε είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί από την κορυφοξήρα, µία από τις πιο σοβαρές ασθένειες της λεµονιάς. Για τη βιολογική καταπολέµηση της ασθένειας της κορυφοξήρας στις λεµονιές και στα εσπεριδοειδή δέντρα, λαµβάνουµε µία σειρά µέτρων που αφορούν την προληπτική προστασία από τη µετάδοση της ασθένειας και ορισµένους ψεκασµούς για την αντιµετώπισή της. Συγκεκριµένα:
• Κλαδεύουµε τα εσπεριδοειδή δέντρα στα τέλη της άνοιξης αφού περάσουν οι βροχοπτώσεις για να αποφύγουµε συνθήκες υγρασίας που ευνοούν τη µετάδοση της ασθένειας.
• Κατά το κλάδεµα της λεµονιάς, αφαιρούµε κλαδιά που έχουν προσβληθεί από κορυφοξήρα, τα αποµακρύνουµε και τα καίµε.
• Καλύπτουµε τις τοµές στα σηµεία που κλαδέψαµε µε ειδική πάστα ειδική πάστα κλαδέµατος που προστατεύει τα δέντρα από ασθένειες.
• Μετά το κλάδεµα, ψεκάζουµε τα δέντρα µε σκευάσµατα χαλκού για απολύµανση και περιορισµό της µετάδοσης της ασθένειας και επαναλαµβάνουµε τους ψεκασµούς την περίοδο του φθινοπώρου για ολοκληρωµένη βιολογική προστασία από την κορυφοξήρα.
• Αποφεύγουµε οργώµατα και καλλιεργητικές εργασίες που προκαλούν τραυµατισµό των ριζών, του κορµού και των κλαδιών.
• Επιλέγουµε ανθεκτικά υποκείµενα στην κορυφοξήρα όπως το Troyer citrange, καθώς και ποικιλίες ανθεκτικές στην κορυφοξήρα όπως οι ποικιλίες λεµονιάς Αδαµοπούλου και Interdonato.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα