Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τα Μυστικά του Κήπου…

Γιατί µαυρίζουν οι καρποί της πιπεριάς;

Το µαύρισµα στις πιπεριές οφείλεται σε δύο αιτίες: α) σε έλλειψη ασβεστίου και β) λόγω εγκαυµάτων από τον ήλιο.
α) Η πιπεριά µαυρίζει στο κάτω µέρος λόγω έλλειψης ασβεστίου: Η έλλειψη ασβεστίου που πρoκαλεί µαύρισµα σε καρπούς της πιπεριάς συµβαίνει κατά την διαδικασία ανάπτυξης του καρπού. Το φαινόµενο αυτό επίσης γνωστό και ως ξηρή κορυφή, καθώς προκαλεί σάπισµα στο κάτω µέρος του καρπού της πιπεριάς. Στην εµφάνιση του προβλήµατος συντελεί η έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισµα, η καλλιέργεια σε όξινα εδάφη µε χαµηλό pH ή σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επιπλέον, η υπερβολική χρήση λιπασµάτων αζώτου και οι υψηλές θερµοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού της πιπεριάς κάνει το κάτω µέρος της πιπεριάς να σαπίζει.
β) Η πιπεριά µαυρίζει λόγω εγκαυµάτων από τον ήλιο: Σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας µέσα στο καλοκαίρι οι καρποί της πιπεριάς µπορεί να γίνουν καφέ και στη συνέχεια να µαυρίσουν. Το µαύρισµα της πιπεριάς σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στην έκθεση στις δυνατές ηλιακές ακτίνες. Το φαινόµενο γίνεται πιο έντονο όταν η πιπεριά δεν διαθέτει ικανοποιητικό φύλλωµα για να καλύψει και να προστατέψει τους καρπούς από τον ήλιο.

Ποια συµπτώµατα εµφανίζει ο περονόσπορος στο αµπέλι;


Το χαρακτηριστικό σύµπτωµα προσβολής αµπελιού από περονόσπορο, είναι όταν τα νεαρά φύλλα εµφανίζουν χαρακτηριστικές κιτρινοπράσινες κηλίδες που µοιάζουν µε λαδιές. Αν υπάρχει υψηλή ατµοσφαιρική υγρασία, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων του αµπελιού εµφανίζεται συγχρόνως και λευκή σκόνη που αποτελεί ασφαλής ένδειξη της καρποφορίας του µύκητα του περονόσπορου. Η εµφάνιση του περονόσπορου µπορεί να εκδηλωθεί και στα άνθη του αµπελιού που εµφανίζουν µία χαρακτηριστική µορφή σαν βρασµένα χόρτα και σταδιακά ξεραίνονται. Ακόµα και στα µικρά σταφύλια του αµπελιού µπορεί να παρατηρηθεί η προσβολή του περονοσπόρου καθώς οι ράγες του σταφυλιού παίρνουν ένα καστανοπράσινο χρώµα. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι τα σταφύλια του αµπελιού γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στις προσβολές από την ασθένεια του περονόσπορου, καθώς ωριµάζουν.

Τι λίπασµα βάζουµε στην ορχιδέα σιµπίντιουµ;

Μία από τις πιο δηµοφιλείς ορχιδέες εξωτερικού χώρου είναι η ορχιδέα σιµπίντιουµ (Cymbidium sp.) που κατάγεται από τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας. Ανάµεσα από τα στενόµακρα δερµατώδη φύλλα της, η ορχιδέα σιµπίντιουµ σχηµατίζει εντυπωσιακά άνθη µέσα στην καρδιά του χειµώνα που διαρκούν από 1 εως 3 µήνες. Η ορχιδέα δεν έχει µεγάλες απαιτήσεις σε λίπασµα για να παρουσιάσει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Προσθέτουµε ένα ήπιο υγρό λίπασµα για ορχιδέες 2 φορές το µήνα από της άνοιξη µέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αποφεύγουµε να προσθέσουµε στην ορχιδέα σιµπίντιουµ υγρό λίπασµα µε υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, όπως για παράδειγµα το υγρό λίπασµα για πράσινα φυτά. Τέτοια λιπάσµατα ενθαρρύνουν τη δηµιουργία πλούσιας και ζωηρής βλάστηση στο φυτό, η οποία επιδρά αρνητικά στο σχηµατισµό λουλουδιών.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα