Ποιες ασθένειες και ποια έντοµα προσβάλλουν την καλλιέργεια του κολοκυθιού;
Για την οικολογική φυτοπροστασία του κολοκυθιού, σκονίζουµε µε θειάφι γύρω από τη ρίζα, καθώς και πάνω στα φύλλα για προστασία από µυκητολογικές ασθένειες, όπως το ωίδιο της κολοκυθιάς που προκαλεί άσπρισµα στα φύλλα και από τον τετράνυχο, το µικρό αραχνάκι που ξεραίνει το φύλλωµα σε συνθήκες υψηλών θερµοκρασιών. Αντιµετώπιση του ωίδιου σε αγγουριές και κολοκυθιές Για να προστατέψουµε τις κολοκυθιές µας από έντοµα όπως η µελίγκρα (αφίδες) και ο αλευρώδης που προσβάλλουν το φύλλωµα του κολοκυθιού και δηµιουργούν χαρακτηριστικά µελιτώµατα, χρησιµοποιούµε βιολογικό σκεύασµα αλάτων καλίου που προµηθευόµαστε από γεωπονικά καταστήµατα. Εναλλακτικά, για την προληπτική αντιµετώπιση των εντόµων, ψεκάζουµε τα φυτά κάθε βδοµάδα µε αυτοσχέδιο σκεύασµα που φτιάχνουµε διαλύοντας µία κουταλιά της σούπας τριµµένο πράσινο σαπούνι και µία κουταλιά του γλυκού οινόπνευµα σε ένα λίτρο νερό.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες καρπουζιού;
Για τους λάτρεις του καρπουζιού υπάρχουν πολλές ποικιλίες και υβρίδια για καλλιέργεια, µε διαφορετικό σχήµα από στενόµακρο και οβάλ µέχρι σφαιρικό, µεγαλύτερο ή µικρότερο µέγεθος καρπού, µε διαφορετικό χρόνο συγκοµιδής (πρώιµα ή όψιµα), και διαφορετική ανθεκτικότητα σε διάφορες µυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Οι πιο διαδεδοµένες ποικιλίες καρπουζιού στον ελληνικό χώρο που µπορούµε να προµηθευτούµε σε σπόρο ή σε έτοιµα φυτά από τα φυτώρια χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες: Καρπούζια τύπου crimson: Ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού που δίνουν καρπούζια στρογγυλά προς οβάλ µε ριγέ φλοιό και βάρους 10-14 κιλών. Καρπούζια τύπου βαρέλας: Ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού που δίνουν στενόµακρα ανοιχτοπράσινα καρπούζια µε κατακόκκινη σάρκα και βάρους περίπου στα 13-15 κιλά. Καρπούζια τύπου mini: Ποικιλίες και υβρίδια καρπουζιού µε πρώιµους στρογγυλούς καρπούς, χωρίς ή µε λίγους σπόρους, σκουροπράσινου χρώµατος και βάρους 2-5 κιλών. Και για το τέλος να µην ξεχάσουµε και το κίτρινο καρπούζι που αν και δεν είναι τόσο διαδεδοµένο στη χώρα µας, είναι εξίσου δροσιστικό µε έντονη γλυκιά γεύση.
Τι συνθήκες θέλει η αλστροµέρια για να αναπτυχθεί;
– Είναι από τα λουλούδια που άµα τα δεις, δεν τα ξεχνάς εύκολα! Η αλστροµέρια είναι ένα µεγαλοπρεπές καλλωπιστικό φυτό µε εντυπωσιακά λουλούδια που κατάγεται από την Νότιο Αµερική και είναι γνωστό ως «το κρίνο του Περού» ή «το κρίνο των Ίνκας». Χαρακτηρίζεται από έντονη ανάπτυξη, είναι συνήθως αειθαλές στις περισσότερες ποικιλίες και ανθίζει από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέµβριο. Αν και τα άνθη της αλστροµέρια δεν είναι αρωµατικά, το µέγεθος, το σχήµα και η ποικιλία των χρωµάτων των λουλουδιών της µας ανταµοίβουν και µε το παραπάνω. Η αλστροµέρια έχει διάφορες αποχρώσεις όπως πορτοκαλί, ροζ, µωβ, κόκκινο, κίτρινο, λευκό και σοµόν και αποτελεί µία εντυπωσιακή και πρωτότυπη προσθήκη στον κήπο ή σε γλάστρα στο µπαλκόνι. Η αλστροµέρια δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι ανθεκτική στους περισσότερους τύπους εδαφών αρκεί να µην είναι υπερβολικά ασβεστώδη και να έχουν καλή αποστράγγιση. Για τη φύτευση επιλέγουµε φωτεινό µέρος που να µη δέχεται απευθείας ηλιακό φως, ειδικά τις µεσηµεριανές ώρες. Θα πρέπει να γνωρίζουµε ότι σε υπερβολικά υψηλές θερµοκρασίες του καλοκαιριού, η ανθοφορία της αλστροµέριας σταµατά. Αν φυτέψουµε την αλστροµέρια σε γλάστρα, επιλέγουµε πλατιά γλάστρα µε τρύπες, καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώµατα, και εµπλουτισµένο φυτόχωµα γενικής χρήσης για να ενισχύσουµε την ανθοφορία της.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr